fbpx

Κορωνοϊός: Μύθοι και πραγματικότητες γύρω από το αυτο-τεστ στα social!

Κορωνοϊός: Μύθοι και πραγματικότητες γύρω από το αυτο-τεστ στα social!

Ένα «απλό αυτο-τεστ» για τον κορωνοϊό κάνει τις τελευταίες ημέρες «χρυσές δουλειές» στα κοινωνικά μέσα, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να κρούουν το κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι είναι εντελώς ανακριβές.

Το τεστ που κυκλοφορεί με τη μορφή εφαρμογής στο iPhone και αποτελείται από τρία μέρη, υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι μπορούν να ανακαλύψουν αν έχουν κορωνοϊό ή όχι κρατώντας απλώς την αναπνοή τους για περισσότερα από 10 δευτερόλεπτα. Αν μπορούν να κρατήσουν την αναπνοή τους χωρίς να βήξουν, δεν έχουν τον ιό, ισχυρίζεται το τεστ.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι μπορείς να ενισχύσεις αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σου

 

Η ανάρτηση, η οποία άρχισε να κυκλοφορεί στο Twitter, στο Facebook και στα email πολλών χρηστών από την περασμένη εβδομάδα, αποδίδεται ψευδώς σε ένα μέλος του Νοσοκομείου του Στάνφορντ.

Το CNNi επικοινώνησε με την εκπρόσωπο του νοσοκομείου, Λίζα Κιμ, η οποία διέψευσε οποιαδήποτε σχέση της «επικίνδυνης» ανάρτησης με την ιατρική μονάδα του Στάνφορντ και τονισε πως «περιέχει επικίνδυνες πληροφορίες».

Με στόχο να αποκρούσει πολλές από τις λανθασμένες πληροφορίες που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο «τεστ», το CNNi συγκέντρωσε τους μύθους και τις αλήθειες.

 

Μύθος: Πίνοντας νερό προστατευόμαστε από τον κορωνοϊό

Ισχυρισμός: «Αν δεν πίνεις αρκετό νερό τακτικά, ο ιός μπορεί να μπει μέσα στην τραχεία και στους πνεύμονές σου».

Όποιος κι αν ήταν ο εμπνευστής της ανάρτησης, έγραψε επίσης ότι οι άνθρωποι πρέπει να πίνουν νερό «τουλάχιστον κάθε 15 λεπτά» προκειμένου ο ιός να μεταφερθεί μέσω του νερού από τον λαιμό στο στομάχι, όπου υποτίθεται πως το οξύ θα σκοτώσει τον ιό.

Πραγματικότητα: Δεν υπάρχει καμία ένδειξη με βάση άλλους αναπνευστικούς ιούς που να αποδεικνύει ότι η προσέγγιση αυτή μπορεί να λειτουργήσει.

«Ακόμη κι αν ίσχυε κάπως, που δεν συμβαίνει, οι άνθρωποι ακόμη αναπνέουν με τη μύτη, όχι μόνο με το στόμα τους», λέει στο CNNi ο Legare Atmar, ειδικός λοιμωξιολόγος στο Baylor College of Medicine. «Κάτι τέτοιο θα προστάτευε μόνο το στόμα και όχι τη μύτη».

 

Μύθος: Οι γαργάρες με αλατόνερο μπορούν να εμποδίσουν τον κορωνοϊό

Ισχυρισμός: «Η απλή λύση λίγης ποσότητας αλατιού μέσα σε χλιαρού νερού είναι αρκετή»

Εκτός από τις γαργάρες με αλατόνερο, η ανάρτηση επίσης προτείνει να πίνουμε ζεστό νερό, καθώς αυτό μπορεί να σκοτώσει τον ιό.

Πραγματικότητα: Βασισμένη σε δεδομένα από άλλους αναπνευστικούς ιούς, το αλατόνερο «δεν αναμένεται να δουλέψει», λέει ο Atmar.

 

Μύθος: Αν μπορείς να κρατήσεις την αναπνοή σου επί 10 δευτερόλεπτα, είσαι υγιής

Ισχυρισμός: «Πάρε μια βαθιά αναπνοή και κράτα την αναπνοή σου για περισσότερα από 10 δευτερόλεπτα. Αν ολοκληρώσεις την άσκηση χωρίς να βήξεις, χωρίς να νιώσεις δυσφορία, δυσκαμψία ή σφίξιμο, αυτό αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει ίνωση στους πνεύμονες, και βασικά δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία μόλυνση.

Πραγματικότητα: Σύμφωνα με τον Atmar, αυτός ο ισχυρισμός απλώς «δεν είναι σωστός».

«Όταν κάποιος έχει κάποια οξεία μόλυνση μπορεί να είναι δύσκολο να πάρει μια βαθιά αναπνοή και να μην βήξει καθώς οι αεραγωγοί είναι ερεθισμένοι. Αυτό εννοεί. Δεν έχει σε τίποτα να κάνει με ινώσεις, ακόμη κι αν άνθρωποι με ίνωση ίσως δυσκολεύονται να κάνουν το πείραμα. Το να είναι κανείς ικανός να κρατήσει την αναπνοή του για 10 δευτερόλεπτα δεν σημαίνει επίσης ότι δεν έχει τον ιό».

 

Μύθος: Αν τρέχει η μύτη σου, απλώς είσαι κρυωμένος

Ισχυρισμός: Αν τρέχει η μύση σου και έχεις φλέμα, έχεις ένα συνηθισμένο κρύωμα. Η πνευμονία που προκαλεί ο κορωνοϊός φέρνει ξηρό βήχα και δεν συνοδεύεται από καταρροή μύτης.

Πραγματικότητα: Δεν είναι εντελώς αληθές, λέει ο Atmar. Η καταρροή μύτης μπορεί να είναι σύμπτωμα κρυολογήματος, αλλεργίας ή άλλης ίωσης.

Και παρότι πολλοί ασθενείς του κορωνοϊού έχουν πράγματι ξηρό βήχα, αυτοί που υποφέρουν από πνευμονία λόγω κορωνοϊού μπορεί επίσης να έχουν έναν παραγωγικό ή «υγρό» βήχα το οποίο προκαλεί φλέγμα, σύμφωνα με τον Atmar .

 

Μύθος: Αν έχεις κορωνοϊό, θα πάθεις πνευμονία

Ισχυρισμός: Ο ιός στη συνέχεια αναμειγνύεται σε ένα ρινικό υγρό που μπαίνει μέσα στην τραχεία και μετά στους πνεύμονες, προκαλώντας πνευμονία. Η ανάρτηση λέει επίσης ότι ο ιός μολύνει τον λαιμό, προκαλώντας πονόλαιμο στους ασθενείς προτού αναμειχθεί με το ρινικό υγρό.

Πραγματικότητα: Ούτε αυτό είναι εντελώς ακριβές. Η χρονική ακολουθία των συμπτωμάτων του κορωνοϊού διαφέρει από ασθενή σε ασθενή, και δεν έχουν όλοι οι ασθενείς πονόλαιμο, λέει ο Atmar. Ούτε όμως και όσοι έχουν πονόλαιμο έχουν τον κορωνοϊό, ούτε όλοι οι ασθενείς του κορωνοϊού εμφανίζουν πνευμονία.

 

Μύθος: Οι ασθενείς του κορωνοϊού έχουν την αίσθηση ότι πνίγονται

Ισχυρισμός: «Η ρινική συμφόρηση δεν είναι σαν τις συνήθεις. Νιώθετε σαν να πνιγείτε».

Πραγματικότητα: Αυτό δεν είναι αλήθεια.

«Αυτό δεν ακούγεται όπως οποιαδήποτε άλλη λοίμωξη του αναπνευστικού και πολλοί ασθενείς με κορωνοϊό δεν είχαν καθόλου ρινική λοίμωξη καθόλου», λέει ο Atmar.

 

Μύθος: Τη στιγμή που ένα άτομο θα νοσηλευτεί, οι πνεύμονές του θα έχουν ήδη υποστεί ίνωση

Ισχυρισμός: «Τη στιγμή που το άτομο με πυρετό και/ή βήχα μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ο πνεύμονας θα έχει ήδη κατά 50% υποστεί ίνωση και θα είναι πολύ αργά».

Η ίνωση είναι η μη αναστρέψιμη ουλή του πνεύμονα που μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστική ανεπάρκεια.

Πραγματικότητα: Αυτό είναι εντελώς λανθασμένο.

«Αυτή η πληροφορία είναι εντελώς ανησυχητική», λέει ο Atmar. Η ίνωση εμφανίζεται μόνο στη μειονότητα των ασθενών και 80% των ασθενών εμφανίζουν μόνο ήπια συμπτώματα της ασθένειας, επομένως δεν είναι σωστό».

Η περίοδος επώασης για τον κορωνοϊό, λέει ο Atmar, είναι δύο με 14 ημέρες. Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν την πέμπτη ή έκτη ημέρα της έκθεσης, και την πρώτη εβδομάδα περιλαμβάνουν βήχα, πονόλαιμο, πυρετό και μυϊκούς πόνους. Μόνο η μειοψηφία των ασθενών θα εμφανίσει τη δεύτερη εβδομάδα έντονα αναπνευστικά συμπτώματα και μπορεί να κινδυνέψει με ίνωση.

Ενώ ο κορωνοϊός είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα που πρέπει όλοι να το πάρουμε σοβαρά, η διασπορά λανθασμένων πληροφοριών μπορεί να είναι και επικίνδυνος και εγκληματικός.

Αν δεν είστε σίγουροι για το αν κάτι που διαβάζετε για τον κορωνοϊό είναι σωστό, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το επιβεβαιώσετε με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και όχι με τα κοινωνικά δίκτυα.

 

ΠΗΓΗ: CNN