fbpx

Μάθε αν είναι πράγματι αναγκαία η ζώνη όταν κάνεις βάρη

Μάθε αν είναι πράγματι αναγκαία η ζώνη όταν κάνεις βάρη

Η ζώνη είναι σε κάποιους αθλούμενους πολύ διαδεδομένη και δεν κάνουν …βήμα στο γυμναστήριο χωρίς να την φορούν.

Είναι πράγματι αναγκαία; Βοηθάει πραγματικά;

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ξυπόλυτος στη προπόνηση; Δες πότε είναι καλό να βγάλεις τα αθλητικά σου!

 

Δεκάδες αθλητιατρικές έρευνες που ασχολήθηκαν επισταμένα με την ανατομία και τη βιομηχανική της σπονδυλικής στήλης κατά την άρση βαρών ανέδειξαν ένα μόνο παράγοντα που μπορεί να σε προστατεύσει από έναν τραυματισμό στην περιοχή της μέσης:

Είναι η ενδυνάμωση των μυών του κορμού και η ζώνη δεν προσφέρει καμία χρησιμότητα, τουλάχιστον όταν έχεις να εκτελέσεις μια συνηθισμένη προπόνηση -όσο σκληρή κι αν είναι.

Αν έχεις παρακολουθήσει άρση βαρών σε ολυμπιακούς αγώνες; Τότε σίγουρα παρατήρησες πολλούς αθλητές να φορούν, εκτός από τα παπούτσια με σκληρή σόλα, μια μεγάλη ζώνη. Ορισμένες από αυτές τις ζώνες είναι δερμάτινες, με διπλές ραφές, και μερικές είναι από άκαμπτο πλαστικό που εξυπηρετούν ένα συγκεκριμένο σκοπό: αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση των αθλητών και βοηθούν στη στήριξη του κορμού όταν σηκώνουν εξαιρετικά βαριά φορτία, προστατεύοντας έτσι την σπονδυλική στήλη από τραυματισμούς κατά την προπόνηση με ελεύθερα βάρη λόγω υπερφόρτωσης.

Οι ζώνες άρσης βαρών είναι κυρίως ζώνες ασφαλείας και όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες, οι έρευνες δείχνουν ότι κάνουν αυτό που υπόσχονται.

Αλλά τι λέει η έρευνα: Εάν δεν είσαι αρσιβαρίστας και σοβαρός αθλητής καλύτερα είναι να μην τις χρησιμοποιείς συνέχεια.

Μια ζώνη στη μέση πιθανώς να σου δίνει την εντύπωση ότι είσαι ένας άτρωτος σκληροπυρηνικός μποντιμπιλντεράς -στα μάτια των υπολοίπων- ενώ δεν είσαι στην πραγματικότητα. Δοκιμάζοντας να σηκώσεις φορτία υπεράνω των δυνατοτήτων σου, καμία ζώνη δεν πρόκειται να σε βοηθήσει να τα σηκώσεις. Ωστόσο, πολλοί αθλούμενοι εξακολουθούν να τη φορούν, κυρίως από τη φοβία που τους έχει δημιουργηθεί από κάποιον παλιότερο τραυματισμό. Πάντως, μια συγκεκριμένη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Strength and Conditioning Research το λέει ξεκάθαρα:

«…Με την ίδια λογική θα έπρεπε να φοράς διαρκώς μια ζώνη για τη μέση, έναν επίδεσμο με λάμες στους αγκώνες και έναν νάρθηκα για το θώρακα».

Γιατί πρέπει να αφήνεις τη ζώνη άρση βαρών στην άκρη;

Πρώτον, το σώμα σου είναι ήδη εξοπλισμένο με τη δική του ζώνη βάρους. Ονομάζεται εγκάρσιος και βρίσκεται ακριβώς πίσω από τον ορθό κοιλιακό, περικλείοντας το κάτω μέρος της κοιλιάς και όλα τα όργανα, τα σπλάχνα που βρίσκονται εκεί. Μαζί με τους άλλους μυς του πυρήνα, όπως οι κοιλιακοί, οι ραχιαίοι, οι πλάγιοι, ο εγκάρσιος λειτουργεί για να υποστηρίξει και να σταθεροποιήσει τη σπονδυλική σου στήλη, ειδικά όταν σηκώνεις βάρη ή προκαλείς τη δύναμη και την ισχύ του σώματός σου.

Δεύτερον, η έρευνα δείχνει ότι όταν δεν φοράς ζώνη άρσης βαρών αυτοί οι μύες δυναμώνουν, δεν τεμπελιάζουν ή ατροφούν, και κάνουν τη δουλειά τους:   συγκρατούν δηλαδή στη θέση τους τα σπλάχνα και την σπονδυλική στήλη. Έχε υπόψη σου ότι όταν σηκώσεις φορτία υπεράνω των δυνατοτήτων σου, καμία ζώνη δεν πρόκειται να σε βοηθήσει να τα σηκώσεις.

Έτσι, το αν θέλεις να χρησιμοποιείς ζώνη ή όχι υπόκειται σε καθαρά προσωπική επιλογή, μολονότι οι εμπειρογνώμονες εξακολουθούν να είναι διχασμένοι σχετικά με το θέμα (οι αρσιβαρίστες, για παράδειγμα, δεν εκτελούν καμία άσκηση χωρίς τη ζώνη, ενώ πολλοί είναι και οι επαγγελματίες bodybuilders που προπονούνται διαρκώς με αυτή), .

Ο Mike Roberts, παλαίμαχος πρωταθλητής του baseball και σήμερα προπονητής αθλητών λέει: «Πολλές φορές η ζώνη λειτουργεί εναντίον σου, μιας και σε αφήνει να νιώθεις πιο χαλαρός μπροστά από μια βαριά άρση θανάτου. Μοιάζει σαν δεκανίκι που εμποδίζει το μυϊκό σου σύστημα να ανταποκριθεί σωστά στο σήκωμα της μπάρας. Αλλά αν δεν είσαι σε θέση να τη σηκώσεις, καλύτερα να μην τη σηκώσεις».