fbpx

Μάθε αν η άσκηση διεγείρει τη διαδικασία αποτοξίνωσης μετά τις διακοπές

Μάθε αν η άσκηση διεγείρει τη διαδικασία αποτοξίνωσης μετά τις διακοπές

Το καλοκαίρι γενικά και πολύ περισσότερο στις διακοπές ξεχνάμε την υγιεινή διατροφή και κάνουμε κραιπάλες. Άλλωστε αυτές είναι οι διακοπές και οι κραιπάλες είναι απαραίτητες.

Όμως τώρα μετά τις διακοπές επανέρχεσαι στη κανονικότητα και σίγουρα χρειάζεσαι κάποια αποτοξίνωση.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι θα στρώσεις τη διατροφή σου μετά τις διακοπές

 

Μπορεί η λέξη «αποτοξίνωση» να σου ακούγεται ως ένας περίπλοκος ιατρικός όρος, ωστόσο ο οργανισμός μας διαθέτει ήδη μηχανισμούς ώστε να αποτοξινώνεται από μόνος του.

Τα όργανα και οι ιστοί είναι συνεχώς σε μία διαδικασία αποτοξίνωσης κατά την οποία απομακρύνουν ανεπιθύμητες ουσίες από το σώμα μας.

Εάν οι τοξίνες συσσωρεύονταν με τρόπο που το σώμα σου δεν θα μπορούσε να εκκρίνει πιθανότατα θα είχες πεθάνει ή θα χρειαζόσουν σοβαρή ιατρική παρέμβαση. Η σωματική άσκηση διεγείρει τη σωστή λειτουργία των οργάνων μας τα οποία συμβάλλουν στη διαδικασία της αποτοξίνωσης. Τα πιο σημαντικά όργανα για την αποτοξίνωση είναι:

 

Οι πνεύμονες

Το συκώτι

Οι νεφροί

Το δέρμα

 

Ο ιδρώτας δεν συμβάλλει στην αποτοξίνωση;

Μια καλή προπόνηση δεν αρκεί μόνον να σε κάνει να ιδρώσεις αλλά και να καθαρίσεις το μυαλό σου από ό,τι σε απασχολεί και σε πιέζει. Υπό αυτήν την οπτική, ναι η άσκηση μπορεί να κάνει «αποτοξίνωση». Η εφίδρωση όμως δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Όταν ιδρώνεις πραγματικά δεν αποτοξινώνεις τίποτα. Αν κάποιος ακολουθήσει κάποια detox δίαιτα, τότε ίσως απελευθερώνονται τοξίνες, αλλά ο ίδιος ο οργανισμός θα φροντίζει να τις αποβάλλει.

Όταν ιδρώνεις απλώς χάνεις νερό, αλάτι και μικρή ποσότητα ηλεκτρολυτών, τίποτα άλλο. Οι ιδρωτοποιοί αδένες δεν συνδέονται με άλλα συστήματα του οργανισμού, οπότε δεν έχει λογική ότι μπορεί να αποβάλλουν τοξίνες.

Ο μόνος ρόλος της εφίδρωσης είναι να μας διατηρεί δροσερούς.

Με ποιους τρόπους η άσκηση υποστηρίζει τη διαδικασία αποτοξίνωσης

 

Βελτιώνει το κυκλοφορικό

Όλα τα κύτταρα βασίζονται στο νερό και βρίσκονται σε αυτό που ονομάζεται εξωκυτταρικό υγρό, το οποίο βοηθά τα κύτταρα να απελευθερώσουν τοξίνες και να τα μεταφέρουν στο συκώτι και τα νεφρά για αποβολή. Ωστόσο, όσο λιγότερο γυμνάζεσαι και κινείσαι, τόσο περισσότερο τα κύτταρα διατηρούν το υγρό και τόσο περισσότερες τοξίνες συσσωρεύονται στο σύστημά σου που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά σύμφωνα με το University of Arkansas Medical School.

Δεν χρειάζεται να κάνεις τρίαθλο ή να τρέχεις 10 χιλιόμετρα την ημέρα. Απλώς βάλε στόχο να κινείσαι περισσότερο όλη την ημέρα, κάτι που αρκεί για να αποβάλλεις τις τοξίνες από τα κύτταρα.

 

Η άσκηση μειώνει τη φλεγμονή

Η σωματική δραστηριότητα έχει επίσης αποδειχθεί ότι διατηρεί υπό έλεγχο τη φλεγμονή, η οποία μειώνει το συνολικό τοξικό φορτίο του σώματός μας. Ενώ υπάρχουν πολλές τοξίνες που λαμβάνουμε από εξωτερικούς παράγοντες, ατμοσφαιρική ρύπανση, χημικά καθαριστικά, φυτοφάρμακα κ.λπ., η χρόνια φλεγμονή είναι τοξική από μόνη της για τα κύτταρά μας και παράγει υπερβολικά πολλές τοξίνες.

Υπό κανονικές συνθήκες, ο οργανισμός χρησιμοποιεί τις ελεύθερες ρίζες για να διαλύσει τα κυτταρικά απόβλητα, τα υποπροϊόντα που παράγονται από τα κύτταρα καθώς παράγουν ενέργεια και άλλα βακτήρια ή εξουδετερωμένους ιούς. Αυτά τα απόβλητα μεταφέρονται στη συνέχεια μέσω του λεμφικού συστήματος και διηθούνται στους λεμφαδένες.

Ωστόσο, όταν τα κύτταρα φορτώνονται λόγω περιβαλλοντικών τοξινών, καθώς και ψυχολογικού στρες, κακής διατροφής, έλλειψης ύπνου και άλλων παραγόντων, παράγουν περισσότερα απόβλητα. Αυτό οδηγεί στην υπεραύξηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες αρχίζουν να προκαλούν ζημιά σε όλο και περισσότερους υγιείς ιστούς, οδηγώντας σε περισσότερα απόβλητα. Είναι ένας φαύλος κύκλος που συμβάλλει σε χρόνιες ασθένειες και επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης. Έτσι η άσκηση είναι αποτελεσματική επειδή βοηθά τόσο στη μείωση της φλεγμονής όσο και στην εκκαθάριση της λεμφικής συμφόρησης.

 

Βοηθά στη μείωση των θέσεων που κρύβουν οι τοξίνες

Ο παχύς ιστός φαίνεται να είναι ένα μέρος που ορισμένες τοξίνες κρύβονται μόλις μπουν μέσα στο σώμα μας. Η έρευνα δείχνει ότι όσοι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι τείνουν να έχουν υψηλότερες ποσότητες περιβαλλοντικών τοξινών. Η άσκηση, μαζί με μια υγιεινή διατροφή, βοηθά στη μείωση του λιπώδους ιστού και διατηρεί το βάρος και, ενδεχομένως, την ποσότητα τοξινών υπό έλεγχο εξηγούν ερευνητές του UAMC

 

Η αναπνοή μειώνει τις τοξίνες στους πνεύμονες

Η βαθιά αναπνοή της γιόγκα με έντονες εκπνοές μπορεί να «αδειάσει» τους πνεύμονες από το άχρηστο διοξειδίου του άνθρακα και να επιτρέψει να εισέλθεις περισσότερο οξυγόνο και αέρας. Τρέφει όλα τα κύτταρα και αποτελεί μία μέθοδο «καθαρισμού». Η αναπνοή στη yoga είναι σημαντική για την υγεία του αναπνευστικού συστήματος. Η εισπνοή διευκολύνει την απορρόφηση οξυγόνου και η εκπνοή απομακρύνει το διοξείδιο του άνθρακα που συσσωρεύεται ως αποτέλεσμα του μεταβολισμού. Η σωστή αναπνοή μπορεί να μας απαλλάξει από την ένταση, να καθαρίσει τους πνεύμονές μας και να απομακρύνει τα ανεπιθύμητα σωματίδια από το σώμα μας.