fbpx

Μάθε αν ο σωματότυπος που έχεις μπορεί να καθορίσει την προπόνηση σου

Μάθε αν ο σωματότυπος που έχεις μπορεί να καθορίσει την προπόνηση σου

Η γενετική και η ανθρωπομετρία είναι οι μεγαλύτεροι καθοριστικοί παράγοντες από τον σωματοτύπο σου για να μάθεις πόσο εύκολα παίρνεις ή χάνεις βάρος, πόση δύναμη μπορείς να αποκτήσεις και πόσο γρήγορα και μακριά μπορείς να τρέξεις, να κάνεις ποδήλατο, κολύμπι.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αν δεν αποδίδεις στη προπόνηση με βάρη μάθε τι λάθος κάνεις

 

Υπάρχουν επίσης και άλλοι παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής σου και οι συνήθειές σου που επιδροούν αλλά ανεξάρτητα από την κληρονομικότητα και το DNA σου, πιθανότατα αυτές οι κατηγορίες μπορεί να σε εμπνεύσουν να βάλεις έναν στόχο φυσικής κατάστασης.

Δώσε σημασία στις προπονήσεις και τους στόχους φυσικής κατάστασης και όχι στον τύπο του σώματός σου. Δεν έχει σημασία αν έχεις εκτομορφικό, ενδομορφικό ή μεσομορφικό τύπο. Εφ ‘όσον το πρόγραμμα προπόνησής σου είναι προσαρμοσμένο στο επίπεδο της δικής σου φυσικής κατάστασης, τους χρονικούς περιορισμούς και τον στόχο που έχεις βάλει με τρόπο να σε προκαλεί και να σε παρακινεί, μπορείς να τα καταφέρεις, ανεξαρτήτως σωματότυπου.

Αν λοιπόν είσαι ενδομορφικός που θέλεις να τρέξεις μαραθώνιο, βγες στον δρόμο και τρέξε. Εάν είσαι εκτομορφικός και θέλεις να αποκτήσεις 20 κιλά μυς, ψάξ’το λίγο περισσότερο. Υπάρχουν όρια σε αυτό που μπορείς να πετύχεις, αλλά θα μάθεις περισσότερα για τον σένα κάνοντας κάτι.

Αν θέλεις να εμπνευστείς και να αρχίσεις από κάπου τα παρακάτω που σου συστήνουμε ίσως να σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις. Στην πορεία όμως εσύ θα βρεις τι είναι αυτό που λειτουργεί καλύτερα σε εσένα.

 

Χαρακτηριστικά ενδομορφικού τύπου

Έχει περισσότερο λίπος σε όλο το σώμα.

Το λίπος αυξάνεται πιο γρήγορα και μειώνεται αργά.

Αργός μεταβολισμός, πιθανώς λόγω κάποιων παθήσεων όπως θυρεοειδής, διαβήτης κ.λπ., αλλά πολύ συχνά είναι το αποτέλεσμα του καθιστικού τρόπου ζωής.

Τι προπόνηση χρειάζεσαι: HIIT

Για να κάψεις περισσότερο λίπος δοκίμασε προπονήσεις με ασκήσεις σωματικού βάρους που διατηρούν τις περιόδους ανάπαυσης μικρές. Οι υψηλής έντασης δραστηριότητες είναι ό,τι πρέπει για εσένα καθώς και η προπόνηση με βάρη αλλά και η μέτρια άσκηση αντοχής.

 

Χαρακτηριστικά μεσομορφικού τύπου

Αναπτυγμένο αθλητικό μυϊκό σύστημα.

Αποτελεσματικός μεταβολισμός. Η αύξηση και η μείωση της μυϊκής μάζας γίνεται εύκολα.

Τι προπόνηση χρειάζεσαι: CrossFit

Δώσε έμφαση στην ένταση των σετ με βάση το βάρος. Έχει υπόψη σου ότι προτείνεται η άσκηση με λιγότερα βάρη και περισσότερες επαναλήψεις ή ασκήσεις υψηλής έντασης.

 

Χαρακτηριστικά εκτομορφικού τύπου

Γρήγορος μεταβολισμός, που προκαλεί δυσκολία στην ανάπτυξη μυϊκού ιστού.

Τι προπόνηση χρειάζεσαι: Bodybuilding

Δοκίμασε προπονήσεις με ασκήσεις άνω και κάτω σώματος, ολοκληρώνοντας με 10 λεπτά ΜetConπροπονήσεις δύο φορές την εβδομάδα (ένα νέο είδος διαλειμματικής προπόνησης είναι ο μεταβολικός καθορισμός, metabolic conditioning ή αλλιώς MetCon. Έχει γίνει σχεδόν συνώνυμο με την cardio προπόνηση υψηλής έντασης.). Μπορείς επίσης να προσθέσεις πλειομετρικές ασκήσεις (άλματα, βαθιά καθίσματα) ή ασκήσεις βασισμένες σε βάρη.