fbpx

Μάθε γιατί πρέπει να …προσκυνάς αλλά και τι να προσέχεις

Μάθε γιατί πρέπει να …προσκυνάς αλλά και τι να προσέχεις

Είναι η καλύτερη στιγμή μετά από μια προπόνηση, ειδικά αν είναι δύσκολη. Είναι η ώρα της αποθεραπείας, η ώρα των διατάσεων.

Είναι η ώρα που πρέπει να γίνεις ένα με το στρώμα (του γυμναστηρίου εννοείται), να τεντωθείς, ακόμα και  να …προσκυνήσεις!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Να γιατί δεν σου χρειάζεται η «μυϊκή αστοχία» για να χτίσεις κορμί

 

Διατάσεις είναι οι «ειδικές» ασκήσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην μυϊκή ευλυγισία, ελαστικότητα και στην αρθρική ευκαμψία. Οι διατατικές ασκήσεις επιμηκύνουν τους μυς και αυξάνουν το εύρος κίνησης των αρθρώσεων. Δέκα δευτερόλεπτα αρκούν για τη διάταση των μυών και 20 δευτερόλεπτα για τη διάταση των αρθρώσεων.

Οι διατάσεις πρέπει να εκτελούνται αργά, ελεγχόμενα και όχι απότομα με βιασύνη, μέχρι το σημείο του «ανακουφιστικού» πόνου, προς αποφυγή τραυματισμών.

Κατά την διάρκεια των διατάσεων πρέπει να αναπνέεις φυσιολογικά και τη στιγμή που ο μυς ή η μυϊκή ομάδα βρίσκεται στο μέγιστο τέντωμα έκπνευσε προσπαθώντας να χαλαρώσεις το σημείο που διατείνεις.

Τι πρέπει όμως να προσέχεις όταν κάνεις διατάσεις;

  • Δεν πρέπει να πιέζεις έναν σύνδεσμο πέραν από το κανονικό εύρος κίνησής του.
  • Η διάταση πρέπει να προχωρήσει σταδιακά.
  • Η αίσθηση μετά τη διάταση πρέπει να είναι ένας «γλυκός» παροδικός πόνος. Ο πόνος που διαρκεί περισσότερο μπορεί να υποδεικνύει την παρουσία φλεγμονής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύει το «no pain no gain».