fbpx

Μάθε για τις τρεις κατηγορίες personal trainer και επέλεξε σωστά ποιος θα σε γυμνάσει

Μάθε για τις τρεις κατηγορίες personal trainer και επέλεξε σωστά ποιος θα σε γυμνάσει

Αποφασίζεις να γραφτείς σε γυμναστήριο ή να προσλάβεις ένα personal trainer για να προπονηθείς σωστά και να στρώσεις το σώμα σου. Πως όμως θα επιλέξεις ανάμεσα σε πτυχιούχους ΤΕΦΑΑ ή ξένων πανεπιστημίων, πτυχιούχους personal trainer ή αθλητές που κάνουν τους personal trainer;

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτοί είναι οι πέντε μύθοι που οδηγούν στα λάθη της προπόνησης

 

Και αν απορείς τι σημαίνουν όλα αυτά. Απλά έχει να κάνει με τις πιστοποιημένες γνώσεις του κάθε επαγγελματία ποια θα είναι η αποτελεσματικότητα στη προπόνηση σου και η αποφυγή τραυματισμών ή άλλων δυσάρεστων καταστάσεων.

 

 

Το σίγουρο είναι ότι πριν επιλέξεις έναν personal trainer θα πρέπει να ρωτήσεις τι πτυχίο έχει. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα είναι καλός επαγγελματίας όμως αποτελεί μια δικλίδα ασφαλείας που έχει να κάνει με τις γνώσεις.

Στην πρώτη κατηγορία είναι οι πτυχιούχοι των ΤΕΦΑΑ αλλά και ξένων πανεπιστημίων. Η διαφορά είναι ότι για να πάρουν το πτυχίο τους έχουν σπουδάσει τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.

Μάλιστα κάποιοι παρακολουθούν μετά τη σχολή εξειδικευμένες σχολές personal trainer σε συγκεκριμένα είδη προπόνησης ενώ κάποιοι έχουν σπουδάσει παράλληλα και διατροφολογία σε ΙΕΚ!

Το κέρδος σου είναι ότι μπορούν να σε προπονήσουν πολύ ποιο αποτελεσματικά και με διαφορετικά είδη προπόνησης είτε στο γυμναστήριο είτε έξω!

 

 

Η δεύτερη κατηγορία είναι οι personal trainer που είναι απόφοιτοι κυρίως ιδιωτικών σχολών. Η διαφορά με την πρώτη κατηγορία είναι η διάρκεια και το είδος εκπαίδευσης. Η εκπαίδευση ενός personal trainer διαρκεί από δύο έως και έξι μήνες νώ ειδικεύονται σε ένα είδος προπόνησης για παράδειγμα βάρη ή κάποιο άλλο είδος.

Μπορούν να σε προπονήσουν αποτελεσματικά μόνο στο συγκεκριμένο είδος που θα επιλέξεις ενώ υστερούν σε περαιτέρω γνώσεις ειδικά αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Η τρίτη κατηγορία είναι εκείνη που πρέπει να αποφεύγεις. Είναι οι αθλητές πρώην ή εν ενεργεία που κάνουν και τους personal trainer. Σαν αθλητές βέβαια γνωρίζουν από προπόνηση όμως μόνο για τον εαυτό τους χωρίς αυτό να είναι και βέβαιο και χωρίς να έχουν καμία πιστοποίηση.

Τέλος πριν γραφτείς σε κάποιο γυμναστήριο θα πρέπει να γνωρίζεις ότι είναι υποχρεωτικό να υπάρχει υπεύθυνος γυμναστής απόφοιτος των ΤΕΦΑΑ. Ο γυμναστής αυτός θα πρέπει να σου βγάλει πρόγραμμα ενώ κατά τη διάρκεια των προπονήσεων (όσο λειτουργεί το γυμναστήριο) θα πρέπει να βρίσκεται στο χώρο και να παρακολουθεί τους ασκούμενους συνολικά.