fbpx

Μάθε για τις 3 ομάδες των διατάσεων και πώς να τις χρησιμοποιείς

Μάθε για τις 3 ομάδες των διατάσεων και πώς να τις χρησιμοποιείς

Έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί ασκούμενοι πριν την προπόνηση κάνουν στατικές διατάσεις νομίζοντας έτσι πως κάνουν καλό στο σώμα τους καθώς και άλλοι που κάνουν διατάσεις όταν νιώθουν τους μύες τους να έχουν κουραστεί πολύ. Ας αναλύσουμε λοιπόν, τις περιπτώσεις προπόνησης και τις διατάσεις που συνίστανται σε κάθε μία από αυτές.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Δες πως θα καταφέρεις να συγκεντρωθείς και να πετύχεις την απόλυτη προπόνηση!

 

Τα είδη διατάσεων είναι οι στατικές διατάσεις, οι βαλλιστικές-δυναμικές διατάσεις και τέλος οι διατάσεις PNF.

 

Διατάσεις πριν την προπόνηση

Πριν την προπόνηση οι διατάσεις που επιτρέπεται να γίνουν είναι οι βαλλιστικές διατάσεις και οι δυναμικές. Αυτού του είδους οι διατάσεις στέλνουν ερεθίσματα στο ΚΝΣ και προετοιμάζουν τον οργανισμό για να γίνει με ασφάλεια η προπόνηση. Παράδειγμα μιας βαλλιστικής διάτασης είναι όταν ο ασκούμενος πιάσει τα δάχτυλα του ενός χεριού όταν εκείνα κοιτάνε προς τα κάτω και η παλάμη κοιτάει μπροστά και να τραβήξει τα δάχτυλα προς το σώμα και να νιώσει πως οι μύες του αντιβραχίου διατείνονται, όμως για λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο και αυτό θα πρέπει να επαναληφθεί 10 φορές.

 

Διατάσεις μετά τη προπόνηση

Διατάσεις που γίνονται αφού ολοκληρωθεί η προπόνηση είναι οι στατικές διατάσεις οι οποίες χαλαρώνουν τους ιστούς και τους μαλακώνουν. Τέτοιου είδους διατάσεις βοηθούν στο να αποκατασταθεί το μειωμένο εύρος κίνησης στο σώμα, να γίνουν οι μύες πιο ανθεκτικοί εξαιτίας της ελαστικότητας που μακροχρόνια αποκτάται και το πιο σημαντικό είναι ότι οι ασκούμενοι δεν θα νιώθουν πόνο. Παράδειγμα στατικής διάτασης είναι η στάση του παιδιού για να γίνει διάταση στην οσφυϊκή μοίρα με παραμονή σε αυτή τη θέση για 15 δευτερόλεπτα.

 

Διατάσεις PNF

Διατάσεις PNF χρησιμοποιούνται κυρίως από φυσικοθεραπευτές για την αποκατάσταση σε διάφορες παθήσεις και λέγονται αλλιώς διατάσεις νευρομυικής διευκόλυνσης.

Συμπερασματικά, για να έχουμε ένα σωστό πρόγραμμα όσο αφορά τις διατάσεις θα πρέπει να εκτελούμε στη διάρκεια της προθέρμανσης βαλλιστικές και δυναμικές διατάσεις και στο τέλος στατικές διατάσεις. Με αυτό τον τρόπο θα κάνουμε πρόληψη στο σώμα μας και θα βελτιωθεί η απόδοση των ασκούμενων στην προπόνηση.

 

Άρθρο του ΓιώργουΣπάρου, functional trainer