fbpx

Μάθε πως θα κάνεις ένα λαβράκι το τέλειο γεύμα

Μάθε πως θα κάνεις ένα λαβράκι το τέλειο γεύμα

«Πέτυχε λαβράκι», μια φράση που χρησιμοποιείται από τους δημοσιογράφους για να περιγράφουν αποκλειστικά ρεπορτάζ με μεγάλη αξία, μια αναφορά στην τύχη που χρειάζεται για να πιάσει κάποιος αυτό το νόστιμο και θρεπτικό ψάρι, αφού δεν είναι εύκολο να το ψαρέψει κάποιος.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε πως ταιριάζουν όμορφα οι ταλιατέλες με τα θαλασσινά

 

Το λαβράκι είναι ψάρι της οικογένειας των Μορονίδων, που συναντάται στη Μεσόγειο και στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού. Το λαβράκι μαζί με την τσιπούρα από πλευράς διατροφικής αξίας ανήκουν στα περιζήτητα ψάρια της Μεσογείου, καθώς είναι πλούσια στα λιπαρά οξέα ω-3. Είναι ένα από τα κύρια ψάρια για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

Ποια είναι η διατροφική του αξία; Ανήκει στα λιπαρά ψάρια με μέτρια περιεκτικότητα σε λιπαρά (5-15%). Τα ω-3 λιπαρά των ψαριών, όμως, έχουν χαρακτηριστεί ως ‘’καλά’’ λιπαρά και έχει διαπιστωθεί ότι έχουν θετικές επιδράσεις στο σύνολο της υγείας του ανθρώπου και στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Δες πως θα το κάνεις ένα τέλειο πιάτο:

 

Υλικά:

4 λαβράκια

½ κιλό πράσα κομμένα σε φέτες (το λευκό μέρος)

2-3 σκελίδες σκόρδου

1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο

1 κιλό πατάτες, κομμένες σε φέτες

1 κιλό ντομάτες, κομμένες σε φέτες

1 ποτήρι σαντορινιό λευκό κρασί

Αλάτι, πιπέρι, δενδρολίβανο

 

Εκτέλεση για τέσσερις μερίδες

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180-200 βαθμούς Κελσίου.

Τοποθετείτε τις πατάτες σε ταψί, τις αλατοπιπερώνετε και τις απλώνετε καλά-καλά.

Τοποθετείτε τα πράσα πάνω από τις πατάτες και από πάνω βάζετε το Λαβράκι, το ψιλοκομμένο σκόρδο τις ντομάτες, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, δενδρολίβανο και ένα ποτήρι του νερού κρασί.

Καλύπτετε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και το βάζετε στον φούρνο για 25-30 λεπτά.

Το βγάζετε από τον φούρνο και αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο.

Το ξαναβάζετε στον φούρνο ξεσκέπαστο για άλλα 15-20 λεπτά, έως ότου αποκτήσει ένα ωραίο καφετί χρώμα. Δοκιμάζετε τις πατάτες για να δείτε αν είναι έτοιμες ή αν πρέπει να προσθέσετε λίγο νερό.

Είναι έτοιμο όταν τα υλικά στη βάση του σκεύους έχουν απορροφήσει σχεδόν όλα τα υγρά.

Το σερβίρετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.