fbpx

Μάθε πως θα οργανώσεις σωστά μια μικρή εκδρομή το σαββατοκύριακο

Μάθε πως θα οργανώσεις σωστά μια μικρή εκδρομή το σαββατοκύριακο

Ένα road trip με αυτοκίνητο είναι από μόνο του μια ξεχωριστή ταξιδιωτική εμπειρία ακόμα και αν είναι για μια μικρή εκδρομή του σαββατοκύριακου. Τις περισσότερες φορές μάλιστα, σημασία δεν έχει τόσο ο προορισμός, όσο η ίδια η οργάνωση του ταξιδιού (ενδεχομένως και μήνες πριν), οι στιγμές που ζει κανείς ενώ διασχίζει έναν τόπο σπιθαμή προς σπιθαμή και οι εικόνες που αντικρίζει καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, μέχρι να σβήσει η μηχανή του αυτοκινήτου.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αν θες να συνεχίσεις το κολύμπι και τον χειμώνα μάθε πως το κάνεις

 

Ακόμη κι αν θεωρείτε τον εαυτό σας έμπειρο στο τιμόνι, το road trip είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Όταν δε περιλαμβάνει πολλές ημέρες στον δρόμο, η οργάνωση του ταξιδιού πρέπει να είναι ακόμη περισσότερο σχολαστική. Φυσικά, τα απρόοπτα πάντα συμβαίνουν, ιδιαίτερα όταν ταξιδεύει κανείς σε άλλες χώρες. Όμως, ακόμη κι αυτά είναι μέρος της εμπειρίας και πρέπει να είναι κανείς προετοιμασμένος ότι θα τα συναντήσει στον δρόμο του.

Δείτε παρακάτω τα καλύτερα tips μας, αλλά και λάθη που πρέπει ν’ αποφύγετε σ’ ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο.

 

Πρώτη στάση στον μηχανικό

Ο νούμερο ένα κανόνας πριν από κάθε ταξίδι με αυτοκίνητο. Περάστε από τον μηχανικό σας για να ελέγξει το αυτοκίνητό σας: υγρά, φρένα, λάστιχα. Μην παραλείψετε το σέρβις και φροντίστε να οργανώσετε τις ημερομηνίες του ταξιδιού σας έτσι ώστε να ξεκινήσετε αφού θα έχετε πάρει το ΟΚ του μηχανικού.

Ρίξτε μια ματιά και στη ρεζέρβα. Ανανεώστε το κουτί πρώτων βοηθειών και βάλτε ένα μπουκάλι υγρό για υαλοκαθαριστήρες και λάδια αυτοκινήτου στο πορτμπαγκάζ για παν ενδεχόμενο. Και, φυσικά, μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας αλυσίδες για το χιόνι, σε περίπτωση που ταξιδεύετε χειμώνα και προς περιοχές επιρρεπείς σε χιονοπτώσεις.

 

 Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά

Πετάξτε παλιές αποδείξεις διοδίων, που έχετε στοιβάξει στη θήκη της πόρτας. Αδειάστε το ντουλαπάκι του συνοδηγού από οτιδήποτε περιττό και τακτοποιήστε το πορτμπαγκάζ. Τέλος, δώστε επιτέλους το αυτοκίνητό σας για ένα πλύσιμο μέσα-έξω. Άλλωστε θα έχετε όλον τον καιρό μπροστά σας για να… το ξαναγεμίσετε με αποδείξεις, σακούλες με σκουπίδια, χάρτες και τα συναφή.

Πέρα από την πλάκα, ακόμη κι αν δε σας φαίνεται απαραίτητο «αφού θα λερωθεί στη διαδρομή», μετά από μερικές ημέρες στον δρόμο ένα καθαρό αυτοκίνητο μπορεί να κάνει τη διαφορά στο πόσο κουραστικό θα σας φαίνεται το ταξίδι.

 

Πάρτε το χαλαρά

Μην το παρακάνετε με τους χρόνους σας. Ετοιμάστε ένα πλάνο ταξιδιού μεν, αλλά μην το ζορίσετε κιόλας. Οι καθυστερήσεις (θα πρέπει να) είναι μέσα στο πρόγραμμα, ιδιαίτερα όταν οδηγεί κανείς σε μεγάλες αποστάσεις. Όλο και κάπου θα συναντήσετε έργα στο δρόμο, παρακαμπτήριες οδούς, κίνηση ή κλειστές γέφυρες.

Κάντε κράτηση αν είναι δυνατό σε δωμάτια ξενοδοχείου με δυνατότητα ακύρωσης χωρίς χρέωση ή με πληρωμή κατά την άφιξη. Έτσι, μπορεί να γλιτώσετε κάποια χρήματα σε περίπτωση που αλλάξει το πλάνο διαμονής λόγω καθυστερήσεων στη διαδρομή.

 

Στην επόμενη έξοδο κάντε δεξιά…

Μπορεί τα χιλιόμετρα να «φεύγουν» πιο γρήγορα στους αυτοκινητοδρόμους, όμως τι νόημα έχει ένα road trip αν δε βγεις και λίγο έξω από την καλά στρωμένη άσφαλτο για να δεις ένα απρόσμενα γραφικό χωριουδάκι, μια λίμνη ή ένα παραλιακό τοπίο;

Αν ταξιδεύετε με μικρά παιδιά, ίσως η επιλογή του αυτοκινητόδρομου να είναι η καλύτερη επιλογή, αν θέλετε να φτάσετε πιο γρήγορα και κυρίως χωρίς εκπλήξεις στον προορισμό σας.

 

Προβλέψτε πιθανά εμπόδια

Κάντε μια μικρή έρευνα για τις περιοχές που πρόκειται να διασχίσετε, ιδιαίτερα αν σκοπεύετε να επισκεφθείτε πόλεις ή χωριά. Έχουν κάποια εθνική εορτή; Υπολογίζετε να φτάσετε εκεί καθημερινή σε ώρες αιχμής; Αν ναι, διαφοροποιήστε το πρόγραμμά σας κατάλληλα, έτσι ώστε να αποφύγετε χαμένες ώρες σε… πρώτη ταχύτητα.

 

Road trip χωρίς μουσική δεν είναι road trip

Ετοιμάστε λίστες με τα αγαπημένα σας μουσικά κομμάτια, που θα σας συνοδεύουν όλες τις ώρες που θα έχετε το πόδι σας κολλημένο στο γκάζι. Αν έχετε τον χρόνο προγραμματίστε τα μουσικά σας ακούσματα ανάλογα και με τα μέρη που θα επισκέπτεστε, έτσι για να κάνετε ακόμη πιο ιδιαίτερη την εμπειρία σας. Εναλλακτικά, μπορείτε πάντα να το γυρίσετε στα FM και να ακούσετε τι παίζουν οι τοπικοί σταθμοί, για μια ακόμα πιο αυθεντική εμπειρία.

Μην ξεχάσετε τον φορτιστή αυτοκινήτου για το κινητό σας, για να είστε σίγουροι ότι δε θα ξεμείνετε ούτε από μουσική, ούτε από μπαταρία! Αν ταξιδεύετε με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο πάρτε τον κατάλληλο φορτιστή για το συγκεκριμένο μοντέλο.

 

Μοιράστε αρμοδιότητες

Σε κάποιους αρέσει πολύ η οδήγηση. Άλλοι τα πηγαίνουν καλύτερα ως συνοδηγοί διαβάζοντας χάρτες και προσέχοντας τις πινακίδες για να μη χάσουν τη σωστή έξοδο. Κάποιοι το έχουν περισσότερο με τη διοργάνωση ενός ταξιδιού (σε ποια ξενοδοχεία θα γίνει η διανυκτέρευση, πού θα πάτε για φαγητό, σε ποιο χιλιόμετρο υπάρχει βενζινάδικο κτλ). Μοιράστε τις αρμοδιότητες εντός κι εκτός αυτοκινήτου, ανάλογα με τα άτομα που θα συνταξιδέψετε και τα δυνατά σημεία του καθενός!

 

Βγάλτε από το ντουλάπι τα ταπεράκια της μαμάς

Για καλό και για κακό προμηθευτείτε ένα ψυγειάκι και γεμίστε το με μερικά εφόδια (τρόφιμα, νερά, σνακ κτλ). Ιδιαίτερα αν ταξιδεύετε σε άγνωστες περιοχές ή αν θέλετε να αλλάξετε το οδικό σας πλάνο, θα γνωρίζετε ότι είστε τουλάχιστον καλυμμένοι από άποψη τροφής.

Εκτός από τρόφιμα που θα χρειαστεί να διατηρήσετε στο ψυγειάκι, φροντίστε να προμηθευτείτε και μερικές κονσέρβες ή άλλα προϊόντα που διατηρούνται εκτός ψυγείου (π.χ. φρυγανιές, μπισκότα, χυμοί).

Μην αγοράσετε ντουζίνες με μπουκάλια νερού. Εναλλακτικά, μπορείτε να αγοράσετε επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια και να τα γεμίζετε όπου βρίσκετε διαθέσιμο πόσιμο νερό.

 

Σώστε χάρτες για να… σωθείτε

Καλό το Google Maps, αλλά τι γίνεται αν δεν πιάνει σήμα το κινητό σας; Σας έχει σώσει πολλές φορές, καθώς το μόνο που χρειάστηκε να κάνετε ήταν να εισάγετε το σημείο αφετηρίας και τον τελικό προορισμό σας. Και κάπως έτσι μαγικά εμφανιζόταν μπροστά σας ολόκληρη η διαδρομή. Για να έχετε όμως το κεφάλι σας ήσυχο κατεβάστε και μερικούς χάρτες στο κινητό σας. Και επειδή το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι, μη βασιστείτε μόνο στην τεχνολογία. Πάρτε μαζί σας και μερικούς κλασικούς χάρτες… έτσι, για τη vintage πλευρά του road trip.

 

Δείξε μου τον συνεπιβάτη σου να σου πω ποιος είσαι

Το κρατήσαμε για τελευταίο, όμως είναι το Α και το Ω ενός επιτυχημένου road trip. Η παρέα που θα επιλέξετε για να ταξιδέψετε μαζί στο αυτοκίνητο μπορεί να «απογειώσει» ή να χαλάσει το road trip που ονειρευόσασταν τόσο καιρό. Σκεφτείτε αν μπορείτε να περάσετε πολλές συνεχόμενες ώρες σε ένα κλειστό και μικρό χώρο μαζί τους.

Λένε ωραία ανέκδοτα και γελάτε μαζί τους, όμως είναι η κατάλληλη παρέα για ένα πολύωρο ταξίδι; Πώς αντιδρούν στις αναποδιές; Έχετε τα ίδια ενδιαφέροντα ή θα μαλώνετε για το τι θα πρωτοδείτε όταν φτάσετε στον προορισμό σας; Έχετε την ίδια οικονομική δυνατότητα ή ο ένας θέλει να κοιμάται σε πεντάστερα ξενοδοχεία κι ο άλλος να κατασκηνώνει στο ύπαιθρο; Θέστε μερικούς βασικούς κανόνες μαζί κι ετοιμαστείτε για την πιο συναρπαστική οδική περιπέτεια της ζωής σας!