fbpx

Μάθε πως θα υπολογίσεις το ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος σου

Μάθε πως θα υπολογίσεις το ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος σου

Δεν αρκεί μόνο να ανεβαίνεις στη ζυγαριά για να δεις αν έχασες κιλά. Για να έχεις ένα υγιές και σωστά δομημένο σώμα, πρώτιστο ρόλο έχει ο ιδανικός συνδυασμός βάρους και ύψους.

Πως θα ανακαλύψεις ποιο είναι το ιδανικό βάρος σε σχέση με το ύψος σου; Δες την απλή αυτή αριθμητική πράξη.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά είναι τα 6 λάθη που δεν σε αφήνουν να γίνεις «φέτες»

 

Ο συσχετισμός αυτός αποτελεί ένα σημαντικό δείκτη υγείας, αφού σχετίζεται με την πιθανότητα εμφάνισης πολλών χρόνιων νοσημάτων. Από την άλλη, το ιδανικό βάρος είναι ουσιαστικά ένα εύρος τιμών, που διαφοροποιείται μεταξύ των ατόμων και που έχει φανεί ότι συνδέεται με το χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών διαταραχών και χρόνιων παθήσεων.

 

 

Ειδικότερα, αναφερόμαστε στο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), ο οποίος υπολογίζεται ως εξής: ΔΜΣ = βάρος (κιλά)/ ύψος2 (μέτρα). Σύμφωνα με αυτόν, ως υγιές σωματικό βάρος ορίζεται εκείνο που αντιστοιχεί σε τιμές 18,5 και 24,9. Για παράδειγμα, στην περίπτωση ενός ατόμου με ύψος 1,70, το υγιές σωματικό βάρος κυμαίνεται από 54 έως 72 κιλά. Ωστόσο, το ακριβές βάρος στο οποίο θα πρέπει να στοχεύει κανείς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και το γενετικό υπόβαθρο.

Από την άλλη, πέρα από το ΔΜΣ είναι σημαντικό να αξιολογείται και η σύσταση σώματος, δηλαδή το ποσοστό μυϊκής μάζας και λίπους, αφού γίνεται όλο και πιο φανερό πως η συσσώρευση λίπους στο σώμα αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων και μάλιστα, ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος. Με άλλα λόγια, ακόμη και άτομα με φυσιολογικό ΔΜΣ είναι πιθανό να έχουν υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης μεταβολικών διαταραχών εάν έχουν υψηλό ποσοστό σωματικού λίπους.

Συνεπώς, αν και ο ΔΜΣ παρέχει μια γρήγορη εκτίμηση της κατάστασης βάρους του ατόμου και του κατά πόσο είναι χαμηλό, φυσιολογικό ή αυξημένο, εν τούτοις θα πρέπει να θυμόμαστε πως δεν παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη σύσταση σώματος.