fbpx

Μάθε πως λειτουργούν οι μηχανισμοί υπερτροφίας του σώματος σου

Μάθε πως λειτουργούν οι μηχανισμοί υπερτροφίας του σώματος σου

Η μυϊκή υπερτροφία είναι ένας πολυχρησιμοποιημένος και συνάμα παρεξηγημένος όρος στον χώρο του fitness.  Η εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία από τον απλό ασκούμενο πολλές φορές οδηγεί σε παρερμήνευση της αλήθειας.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Να γιατί η προπόνηση ισορροπίας είναι σημαντική και πρέπει να την κάνεις

 

Στο παρελθόν η συγκεκριμένη έννοια είχε συνδεθεί άμεσα με τους αθλητές σωματικής διάπλασης (bodybuilders) οι οποίοι παρείχαν συμβουλές με βάση τις προσωπικές τους εμπειρίες.

Μετά από εκτεταμένη ερευνητική δραστηριότητα αποδείχθηκε ότι πολλές από αυτές τις συμβουλές δεν έχουν άμεση σχέση με την πραγματικότητα.

Υπάρχουν δύο τύποι υπετροφίας που ενεργοποιούν την ανάπτυξη των μυών: η μηχανική φόρτιση και το μεταβολικό στρες.

Το μεταβολικό στρες στηρίζεται στην αναερόβια καύση για την παραγωγή ενέργειας και αναφέρεται στην ποσότητα της εργασίας που εκτελεί ένας μυς που τον εξαντλεί από τη διαθέσιμη τροφοδοσία ενέργειας. Καθώς ένας μυς ασκείται επανειλημμένα στο σημείο της κόπωσης, τα μυϊκά κύτταρα προσαρμόζονται ώστε να συγκρατούν περισσότερο γλυκογόνο για καύσιμο. Επειδή 1 γραμμάριο γλυκογόνου μπορεί να συγκρατήσει έως 3 γραμμάρια νερού, όταν ένας μυς αποθηκεύει περισσότερο γλυκογόνο, μπορεί να αυξηθεί σε μέγεθος λόγω του επιπλέον γλυκογόνου και του προσκολλημένου νερού. Επιπλέον, πρόκειται για μια διαδικασία η οποία οδηγεί σε πρόσκαιρη έλλειψη οξυγόνου στους μυς αναγκάζοντας τα κύτταρα να ενεργοποιηθούν ακαριαία, προάγοντας ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη του μυϊκού ιστού.

Η μηχανική φόρτιση αναφέρεται στη βλάβη που συμβαίνει στα νημάτια της πρωτεΐνης ακτίνης-μυοσίνης ως αποτέλεσμα έντονης άσκησης όπως άρση βαρών ή εκρηκτικές πλειομετρικές ασκήσεις. Η μυϊκή βλάβη ξεκινά μια διαδικασία αποκατάστασης κατά την οποία ορισμένες ορμόνες, μαζί με τη μακροθρεπτική πρωτεΐνη, συνθέτουν νέα κύτταρα, τα οποία χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων μυϊκών ινών. Με άλλα λόγια, η πρωτεΐνη βοηθά στην αποκατάσταση ιστών που έχουν υποστεί βλάβη από την άσκηση.