fbpx

Μάθε πως μπορείς να ανακαλύψεις πως θα χρησιμοποιείς σωστά τους καθρέφτες

Μάθε πως μπορείς να ανακαλύψεις πως θα χρησιμοποιείς σωστά τους καθρέφτες

Αναρωτήθηκες γιατί στο MotoGp οι μηχανές δεν έχουν καθρέφτες ενώ στη F1 τα αυτοκίνητα έχουν; Είναι θέμα αεροδυναμικής ή ασφάλειας; Αεροδυναμικής δεν είναι, γιατί τότε δεν θα είχαν ούτε τα αυτοκίνητα της F1, απλά στο MotoGP δεν τους χρειάζονται τους καθρέφτες.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά είναι τα 12 βήματα για να πραγματοποιήσεις τα όνειρα σου

 

Αν πας λίγο παλιότερα θα δεις ότι οι μοτοσικλέτες δεν είχαν καθρέφτες. Περίπου στη δεκαετία του 80 άρχισε να μπαίνει ο …αριστερός και σήμερα όλες οι μηχανές έχουν καθρέφτες.

Ο καθρέφτης είναι μια πρόσθετη δικλείδα ασφαλείας, είναι όμως απαραίτητος για τη κίνηση στον δρόμο ή μήπως με τα χρόνια (και κυρίως οι νέοι μηχανόβιοι) έχουν χάσει την πλήρη αίσθηση της περιφερειακής όρασης, που αναγκαστικά βελτίωναν όταν δεν υπήρχαν καθρέφτες;

Κάνε ένα πείραμα. Κλείσε τους καθρέφτες της μηχανής σου και προσπάθησε να οδηγήσεις. Θα διαπιστώσεις ότι πριν την κάθε αλλαγή πορείας που θα θέλεις να κάνεις, θα πρέπει να γυρνάς το κεφάλι σου, για να δεις καλύτερα από την πλευρά που θέλεις να στρίψεις, όπως ακριβώς κάνουν στο Moto GP.

Αυτή η «προπόνηση» θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις ακόμα περισσότερο την περιφερειακή σου όραση και να μην βασίζεσαι αποκλειστικά και μόνο στους καθρέφτες, που μάλιστα σε αντίθεση με τα αυτοκίνητα, έχουν ευρύτερο «νεκρό σημείο» και έτσι δεν έχει την πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει πίσω ή δίπλα σου.

Επομένως είναι καλό να μην βασίζεσαι πλήρως στους καθρέφτες της μηχανής σου, όσο καλά ρυθμισμένους και να τους έχεις. Χρησιμοποίησε τους σαν συμπληρωματικό εφόδιο ασφαλείας και ανέπτυξε την περιφερειακή σου όραση, κουνώντας το κεφάλι σου προς τη πλευρά που θέλεις να αλλάξεις πορεία.