fbpx

Μάθε πως μπορείς να γίνεις ηγέτης από την δουλειά μέχρι την παρέα!

Μάθε πως μπορείς να γίνεις ηγέτης από την δουλειά μέχρι την παρέα!

Ο ηγέτης δεν φαίνεται μόνο στον πόλεμο! Ηγέτης είναι κάποιος σε όλες της μορφές της καθημερινότητας του.

Δεν είναι τυχαίο που λέμε ότι κάποιος έχει ηγετικά προσόντα! Το να είναι όμως κάποιος ηγέτης μπορεί να είναι έμφυτο, όμως πρέπει να καλλιεργηθεί.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Να γιατί …κόβεις βόλτες όταν μιλάς στο τηλέφωνο!

 

Δες ποια είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν κάποιον ηγέτη, στη καθημερινότητα του:

 

Τα προβλήματα και η επίλυση

Έχουν πρόβλημα οι συνεργάτες σου μεταξύ τους; Έχεις εσύ πρόβλημα με κάποιον; Υπάρχει ψυχρότητα η οποία δεν βγάζει νόημα; Η λύση είναι μία: κουβέντα. Και πάλι κουβέντα και πάλι κουβέντα, ωσότου το πρόβλημα αντιμετωπιστεί. Τα προβλήματα που μπαίνουν κάτω από το χαλί, δεν δημιουργούν ποτέ ιδανικό περιβάλλον εργασίας ανάμεσα στα μέλη της ομάδας. Αντιθέτως, φτάνει ένα σημείο που τα προβλήματα σκάνε κάτω από το χαλί και στο τέλος καταλήγεις να προσπαθείς να μαζέψεις τα ασυμμάζευτα. Ο ηγέτης φέρνει τους ανθρώπους του απέναντι στο πρόβλημα και είναι παρών στην επίλυση του. Μέσα από τον διάλογο, ακόμη και αν δεν έρχονται λύσεις, έρχεται η διάθεση για λύση. Και αυτό είναι το πρώτο βήμα.

 

Ο ηγέτης στηρίζει τους ανθρώπους του

Η ευαισθησία, η κατανόηση και η ενσυναίσθηση, δεν είναι αδυναμίες. Είναι το βασικό τρίπτυχο της επιτυχίας ανάμεσα στα μέλη μίας ομάδας – όταν αυτή δεν εκμεταλλεύεται την καλή διάθεση του προϊσταμένου της. Οι άνθρωποι που έχεις στη δούλεψή σου, δεν πρέπει να γνωρίζουν ότι είσαι ένας άνθρωπος που κάνει μόνο χαβαλέ, αλλά και που είσαι έτοιμος να ασχοληθείς με τους ίδιους. Να τους αντιμετωπίσεις σαν ξεχωριστές μονάδες, να κατανοήσεις τις ανάγκες τους και να μιλήσεις μαζί τους ακόμη και για προσωπικά τους θέματα εκτός εργασίας. Ο σεβασμός κερδίζεται στις λεπτομέρειες και όχι στις διαταγές.

 

Είναι πάντα στην πρώτη γραμμή

Ξέχνα τα Χολιγουντιανά πρότυπα. Αυτό που βλέπουμε τους διευθυντές και τους μεγιστάνες στις μεγάλες καρέκλες να δίνουν διαταγές και να τις βλέπουν να υλοποιούνται. Ο προϊστάμενος που ρίχνεται στη μάχη της δουλειάς και παραμένει στην πρώτη γραμμή, είναι αυτός που κερδίζει τον σεβασμό των ανθρώπων του. Προσοχή: δεν είναι ανάγκη να κάνεις ό,τι κάνουν οι άλλοι. Είναι όμως αρκετό να σε δουν πως είσαι έτοιμος να αναλάβεις οποιοδήποτε πόστο στην περίπτωση που η δουλειά δεν βγαίνει και χρειάζονται βοήθεια. Ότι μπορείς να χειριστείς το πηδάλιο τόσο στην καλοκαιρία όσο και στις φουρτούνες.

 

Μακριά από προτιμήσεις

Μπορεί να συμπαθείς τον Α περισσότερο από τον Β. Να κάνεις παρέα με τον Γ αλλά να ταιριάζουν περισσότερο οι απόψεις σου με τον Δ. Είναι φυσιολογικό να συμβαίνει. Όμως πρέπει πάντα να επικρατεί η εργασιακή δικαιοσύνη. Κανείς δεν έχει περισσότερα δικαιώματα από κάποιον άλλο επειδή απλά ταιριάζουν τα χνώτα μας. Όλοι είναι αναγκαίοι κρίκοι σε μία μηχανή γεμάτη γρανάζια που δημιουργούν την εταιρεία. Ο κάθε κρίκος είναι ξεχωριστός και βοηθάει, όχι μόνο εσένα, αλλά την σωστή ροή. Βγάλε ένα κρίκο από την θέση του και ξαφνικά λείπει ένα γρανάζι. Χωρίς ένα γρανάζι καταρρέει μία ολόκληρη μηχανή. Είναι καίριο να θυμάσαι πως δουλεύει, για να αντιμετωπίζεις τους ίδιους τους ανθρώπους σου ξεχωριστά.

 

Η διπλωματία είναι για τους πολιτικούς

Δεν μπορείς να τα έχεις καλά με όλους όταν υπάρχει πρόβλημα. Δεν μπορείς να λες άλλα στον ένα εργαζόμενο και άλλα στον άλλο. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις που λες το κάθε τι ξεχωριστά και τι μέρος ευθύνης αντιστοιχεί στον καθένα. Οι σωστοί ηγέτες μιλούν έξω από τα δόντια για να τονιστεί η σοβαρότητα της κατάστασης. Έξω από τα δόντια δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνεις ανάγωγος ή να απειλήσεις. Σημαίνει ότι καλείται ο καθένας ξεχωριστό, να συνειδητοποιήσει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί. Αλλιώς η ομάδα κάνει μόνο για τσίρκο.

 

Δεν κρύβεσαι

Η ευθύνη είναι πάντα δική σου ακόμη και αν δεν φταις εσύ. Εκπροσωπείς την ομάδα σου και τους ανθρώπους σου, οπότε μία δική τους λάθος συμπεριφορά, είναι ουσιαστικά δική σου. Όταν αυτό συμβαίνει, δεν κρύβεσαι πίσω τους ρίχνοντας τους την ευθύνη, αλλά παίρνεις τα γκέμια και δέχεσαι την επίπληξη από τους ανωτέρους σου. Σε κάθε περίπτωση, ένας προϊστάμενος δεν κρύβεται πότε πίσω από τις πλάτες των υφισταμένων του. Οφείλει να είναι παράδειγμα προς μίμηση και έμπνευση.