fbpx

Μάθε πως μπορείς να κινδυνεύσεις από αφυδάτωση μέσα στον χειμώνα

Μάθε πως μπορείς να κινδυνεύσεις από αφυδάτωση μέσα στον χειμώνα

Παγωνιά, κρύο, βροχές, χιόνια, χειμώνας! Μπορείς να κινδυνεύσεις από αφυδάτωση μέσα στο καταχείμωνο; Οι ειδικοί λένε ότι η πιθανότητα αυτή είναι υπαρκτή και μάλιστα η αφυδάτωση σε απειλεί πιο ύπουλα από το καλοκαίρι.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τι κάνει ο καφές κατά τη διάρκεια της προπόνησης

 

Σε ψυχρές καιρικές συνθήκες, μπορούν να παρατηρηθούν επιπρόσθετες απώλειες νερού λόγω της αυξημένης απώλειας ούρων και των αυξημένων απωλειών από το αναπνευστικό σύστημα. Επιπλέον, ποσότητα νερού χάνεται από το δέρμα μας, λόγω της χρήσης ζεστών ενδυμάτων και λόγω του ότι ότι ο ιδρώτας εξατμίζεται γρήγορα σε κρύο και ξηρό αέρα.

 

 

Στις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς το σώμα κρυώνει, αυξάνεται επίσης η διούρηση.

Οι απώλειες νερού από το αναπνευστικό σύστημα επηρεάζονται τόσο από τις συνθήκες του περιβάλλοντος, όπως η θερμοκρασία του αέρα και η υγρασία, όσο και από το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα, οι χειμερινές δραστηριότητες, όπως οι παγοδρομίες, το σκι, το snowboard, φαίνεται να αυξάνουν τις απώλειες νερού. Σε συνθήκες ξηρού και κρύου αέρα μάλιστα, μπορεί να αυξηθεί η απώλεια νερού σε 5ml την ώρα, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης αν η έκθεση είναι διαρκής και όχι βραχύχρονης διάρκειας. Σε εξαιρετικά έντονη άσκηση στο κρύο, η απώλεια νερού μπορεί να φτάσει τα 15 έως 45 ml την ώρα, λόγω της αυξημένης συχνότητας και του βαθμού της αναπνοής.

 

 

Μερικές συμβουλές για την αποφυγή κινδύνου αφυδάτωσης κατά τους χειμερινούς μήνες είναι:

  • Να αποφεύγουμε τα βαριά ρούχα, γιατί μπορεί να προκαλέσουν εφίδρωση και απώλεια άλατος
  • Να πίνουμε νερό κατά τη διάρκεια της άσκησης
  • Να μην βασιζόμαστε στο αίσθημα της δίψας, καθώς η δίψα μειώνεται σε κρύες συνθήκες και μπορεί να μας οδηγήσει σε αφυδάτωση
  • Να καταναλώνουμε μικρά και συχνά γεύματα, εξαιτίας του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν στον έλεγχο της δίψας, μέσω του νερού που περιέχουν – δίνουμε έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά εποχής, καθώς περιέχουν νερό σε υψηλό ποσοστό
  • Να δίνουμε σημασία στην κατάσταση του δέρματός μας μιας και ο κρύος και ξηρός αέρας στο εξωτερικό περιβάλλον και η θέρμανση εντός του σπιτιού συμβάλλει στην απομάκρυνση νερού από το δέρμα με αποτέλεσμα να γίνεται ξηρό και σκασμένο.