fbpx

Μάθε πόση ζέστη πρέπει να έχεις στο αυτοκίνητο τον χειμώνα για να είσαι ασφαλής

Μάθε πόση ζέστη πρέπει να έχεις στο αυτοκίνητο τον χειμώνα για να είσαι ασφαλής

Πόσες φορές στο παγωμένο πρωινό να σε «περίμενε» το αυτοκίνητο σου με ζεστή την καμπίνα; Τον χειμώνα ειδικά όταν  βάζεις μπροστά τον κινητήρα του αυτοκίνητου σου, είναι η δύσκολη στιγμή… όχι τόσο για τον κινητήρα αλλά για σένα και την παγωμένη καμπίνα!

Πάντα οι χειμερινές συνθήκες δυσκολεύουν και σίγουρα ο πιο ασφαλής τρόπος δεν είναι να οδηγάς ντυμένος σαν …κρεμμύδι, αλλά ούτε να «βράζει» η καμπίνα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 3 ειδικοί εξηγούν τους μεγάλους μύθους για τα λάστιχα του αυτοκινήτου σου

 

Πλήρης χειμερινή ενδυμασία κατά την οδήγηση: Γάντια, παλτά και κασκόλ τείνουν να μειώνουν την ελευθερία κινήσεων και ως εκ τούτου αποτελούν ρίσκο για την ασφάλειά. Τα γάντια αποτελούν τη μόνη ενδεδειγμένη λύση κι αυτή σε ακραίες συνθήκες, όταν οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να προξενήσουν απώλεια αίσθησης στα χέρια.

Ποια είναι όμως η ιδανική θερμοκρασία για οδήγηση;

Είναι αυτή των 21.5 °C που χαρακτηρίζεται «άνετη θερμοκρασία», όμως για την έχεις στη καμπίνα θα πρέπει να ρυθμίσεις ανάλογα τη ροή αέρα του κλιματισμού και φυσικά να έχεις τον θερμοστάτη στο αυτόματο.

Θα πρέπει να έχεις τη ρύθμιση να «χτυπάει» κυρίως στα πόδια αφού ο θερμός αέρας ανεβαίνει και θα ζεστάνει σωστά την καμπίνα. Σκέψου ότι ο αέρας που βγαίνει από τα περισσότερα κλιματιστικά φτάνει στους 40 βαθμούς επομένως δεν είναι υγιές να «χτυπάει» στο σώμα. Μάλιστα όταν είναι ιδιαιτέρως θερμός, μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα. Η οδήγηση με θερμοκρασία εσωτερικού 35 °C είναι εφάμιλλη της κατάποσης αλκοόλ, επιπέδου 0,5 g/l.

Η θέρμανση δεν καταναλώνει επιπλέον καύσιμο ή νερό. Ο λόγος είναι επειδήτο ζεστό νερό που παράγεται από τον κινητήρα, χρησιμοποιείται για θέρμανση και επιστρέφει σε αυτόν σε σαφώς χαμηλότερη θερμοκρασία, άρα στην ουσία διευκολύνει το ψυγείο του μοτέρ.