fbpx

Μάθε πόσο καλό κάνει το ταχίνι στη προπόνηση και στην υγεία σου

Μάθε πόσο καλό κάνει το ταχίνι στη προπόνηση και στην υγεία σου

Tο ταχίνι είναι φυσικό προϊόν και παράγεται από σπέρματα διαλεγμένων σπόρων του σησαμιού (Sesamun Indicum), περνώντας από τη διαδικασία της αποφλοίωσης και της ξήρανσης. Είναι 100% σουσάμι, και παρασκευάζεται από φρυγμένα στον φούρνο σπόρια σουσαμιού.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε αν σου είναι πραγματικά χρήσιμα όλα τα superfoods

 

Το σησάμι είναι φυτό με ύψος 100-120cm, το οποίο αναπτύσσει απλά ή διακλαδισμένα στελέχη. Τα φύλλα του φύονται στους κόμβους εναλλάξ ή αντικριστά. Ένα σε κάθε τρία άνθη, μήκους 4-5 cm, γονιμοποιείται, και αργότερα αναπτύσσεται ο υποδοχέας που φέρει τους σπόρους.

Το ταχίνι περιέχει σημαντικές ποσότητες μικροστοιχείων απαραίτητων στην καθημερινή διατροφή του ανθρώπου, και συνδυάζει όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας.

Σύμφωνα με την εθνική βάση διατροφικών δεδομένων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, 2 κουταλιές της σούπας (30γρ) ταχίνι από καβουρδισμένους σπόρους σουσαμιού περιέχουν:

 

178 θερμίδες

16,13 γρ λίπους

6,36 γρ υδατανθράκων

2,8 γρ φυτικών ινών

0,15 γρ σακχάρων

5,1 γρ πρωτεϊνών

Επίσης παρέχουν:

 

8% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε μαγνήσιο

22% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε φώσφορο

14% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε σίδηρο

12% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε ασβέστιο

Το ταχίνι περιέχει μεγάλη ποσότητα λίπους, όμως μόνο 2 από τα 16 γρ στις 2 κουταλιές της σούπας είναι κορεσμένα, τα υπόλοιπα είναι μόνο- ή πολύ- ακόρεστα λιπαρά.

Το ταχίνι περιέχει φυτοστερόλες που είναι πολύ σημαντικές για την μείωση της χοληστερόλης και για την αποφυγή του καρκίνου.

Επειδή το ταχίνι έχει υψηλή συγκέντρωση λίπους, έχει πολλές θερμίδες και συμβουλεύεται να καταναλώνεται με μέτρο για τα καλύτερα οφέλη στην υγεία.

Ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων με αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς, είναι πιθανό να έχουν αλλεργία και στο σουσάμι.

Κανένα τρόφιμο ή θρεπτικό συστατικό δεν είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την πρόληψη ασθενειών και την προαγωγή της καλής υγείας. Είναι καλύτερο να τρώτε μια ποικίλη, ισορροπημένη διατροφή.