fbpx

Μάθε πόσο τρέξιμο και όχι μόνο, πρέπει να κάνεις για να χάσεις λίπος

Μάθε πόσο τρέξιμο και όχι μόνο, πρέπει να κάνεις για να χάσεις λίπος

Τρέχω και καίω λίπος! Ναι έτσι είναι αλλά υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για να το κάνεις και να έχει αποτέλεσμα.  H αερόβια άσκηση, όπως το τρέξιμο, αυξάνει ή βελτιώνει τη χρήση του οξυγόνου από τον οργανισμό.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτοί είναι οι σφυγμοί που δείχνουν ότι γυμνάζεσαι αποτελεσματικά!

 

Το πόσο λίπος μπορείς να κάψεις όμως κατά τη διάρκεια αερόβιας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Για να καταφέρεις να κάψεις λίπος χρειάζεται:

  • Οι καρδιακοί παλμοί κατά τη διάρκεια της άσκησης να αντιστοιχούν σε εντάσεις 45-65% του VO2 max.
  • Να ασκηθείς πρωί (αφού έχει προηγηθεί νηστεία αρκετών ωρών) ή να γυμναστείς απόγευμα, αφού έχεις καταναλώσει κάποιο γεύμα χωρίς υδατάνθρακες και λίπος.
  • Η διάρκεια της αερόβιας να έχει μεγάλη διάρκεια, πάνω από 30 λεπτά.

 

Το τρέξιμο είναι μια από τις πιο γνωστές μεθόδους για απώλεια βάρους, αλλά δεν και είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος καύσης λίπους. Εάν η καύση λίπους είναι ο πρωταρχικός σου στόχος, θα ήταν καλύτερα να κάνεις και άλλες ασκήσεις. Αν και πολλοί άνθρωποι χάνουν λίπος κατά το τρέξιμο, είναι γενικά άνθρωποι που έχουν πολύ βάρος να χάσουν και στο παρελθόν δεν γυμνάζονταν.

Ένα από τα μειονεκτήματα της αερόβιας (εκτός από το πόσο βαρετές είναι οι παραδοσιακές μορφές της -περπάτημα στον διάδρομο – και πώς καίει λιγότερες θερμίδες από όσες θα ήθελες) είναι ότι αν κάνεις πολλή αερόβια αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοσή σου, την αποκατάσταση και την ικανότητά σου να διατηρήσεις τη μυική σου μάζα και δύναμη ενώ κάνεις δίαιτα με λίγες θερμίδες.

Μάλιστα όσο υψηλότερη είναι η συχνότητα (από 2-4 ημέρες σε 7 ημέρες την εβδομάδα), η διάρκεια (από 20-30 λεπτά σε 60-90 λεπτά) και η ένταση (περπάτημα ή HIIT), τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος. Για να μειώσεις αυτόν τον κίνδυνο, απλώς πρέπει να κάνεις έναν συνδυασμό αυτών των τριών παραγόντων. Αλλά και πάλι το ερώτημα παραμένει: πόση αερόβια πρέπει να κάνεις για να χάσεις λίπος;

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά δεν υπάρχει ακριβής απάντηση. Γιατί;

Επειδή αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο, από τη φυσική κατάσταση και την ικανότητα αποκατάστασης έως τον ύπνο, το φύλο, το άγχος και την ηλικία. Όλα παίζουν ρόλο. Αυτό που μπορεί να είναι πάρα πολλή αερόβια για κάποιον θα μπορούσε να είναι μια χαρά για κάποιον άλλον.

 

Θέλεις να κάνεις αερόβια για να χάσεις λίπος;

Κάνε 35-60 λεπτά έντονο περπάτημα το πρωί, με άδειο στομάχι ή έχοντας πιει έναν καφέ και έχοντας φάει μισή μπανάνα για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου και να κάνεις καλύτερες καύσεις. Το εύρος της διάρκειας είναι μεγάλο επειδή η διάρκεια της αερόβιας και τα αποτελέσματά της εξαρτώνται από το φύλο, τον σωματότυπο, το βάρος, την ηλικία και τη φυσική κατάσταση. Στην αερόβια μέτριας έντασης θα κάψεις περισσότερο λίπος την ώρα της άσκησης.