fbpx

Μάθε τις 5 αιτίες που μπορεί να σε εμποδίζουν να κάνεις squat

Μάθε τις 5 αιτίες που μπορεί να σε εμποδίζουν να κάνεις squat

Το ανθρώπινο σώμα είναι σχεδιασμένο να κάνει βαθύ κάθισμα. Δες τα μικρά παιδιά πώς κάθονται και παίζουν και θα καταλάβεις. Δυστυχώς, όμως, οι περισσότεροι σήμερα δεν έχουμε την ικανότητα να εκτελούμε βαθιά καθίσματα, αυτή την πανάρχαια στάση ανάπαυσης, παρόλο που τα καταφέρναμε μια χαρά όταν ήμασταν παιδιά. Οι περισσότεροι, επειδή κάνουμε καθιστική εργασία, δεν έχουμε καλή, ποιοτική κίνηση. Με την πάροδο του χρόνου αυτό συμβάλλει σε σφιχτούς μυς και σφιχτές αρθρώσεις. Το αποτέλεσμα; Μειωμένο εύρος κίνησης.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Είσαι ευκίνητος ή ευλύγιστος; Μάθε τις μεγάλες διαφορές!

 

Τo squat είναι μια άσκηση πολυμυική, καθώς ενεργοποιείται το 60% των μυών του σώματος, και πολυαρθρική, καθώς πραγματοποιείται κάμψη-έκταση του γόνατος και του ισχίου. Επίσης αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές ασκήσεις που μπορείς να κάνεις. Όχι μόνο σε βοηθά να δυναμώσεις το κάτω μέρος του σώματος και τον μέσο κορμό (πυρήνα), αλλά μπορείς να το κάνεις τόσο χωρίς εξοπλισμό όσο και με εξοπλισμό (από ελεύθερα βάρη μέχρι kettlebells). Η άσκηση αυτή μιμείται επίσης μια κίνηση σημαντική για την καθημερινότητά σου αφού είναι μια εντελώς φυσική λειτουργική κίνηση του σώματος που έχει συνηθίσει να κάνει καθημερινά π.χ. όταν σηκώνεσαι από μια καρέκλα.

 

Tι σε εμποδίζει να κάνεις βαθύ κάθισμα;

 

  1. Η φτωχή κινητικότητα των αρθρώσεων

Η φτωχή κινητικότητα του αστραγάλου, του γόνατος, του ισχίου και της σπονδυλικής στήλης είναι ίσως οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες που επηρεάζουν το βάθος των καθισμάτων. (FYI: Η κινητικότητα αφορά την ενεργητική διάταση των μυών -ενεργητικό εύρος κίνησης – και την ακρίβεια και την ταχύτητα εκτέλεσης των κινήσεων.) Κακή κινητικότητα σημαίνει ότι έχεις σφιχτούς μυς και σφιχτές αρθρώσεις, κάτι που περιορίζει την κίνησή σου και σε εμποδίζει να κατέβεις χαμηλά. Η κινητικότητα του αστραγάλου είναι ιδιαίτερα προβληματική για όσους θέλουν να κάνουν squats. Όταν δεν μπορείς να λυγίσεις αρκετά τους αστραγάλους, αλλάζει η κατανομή βάρους σου με αποτέλεσμα οι φτέρνες σου να σηκώνονται από το έδαφος καθώς κάνεις τη βύθιση ή η πλάτη σου να κυρτώνει περισσότερο από ότι θα έπρεπε. Εκτός από το ότι συμβάλλει στην κακή τεχνική αυξάνει και τον κίνδυνο τραυματισμού. Μια σωστή στάση καθίσματος, με τα πέλματα να ακουμπούν στο πάτωμα, απαιτεί καλή ευκαμψία στον αστράγαλο.

 

  1. Οι αγύμναστοι γλουτοί

Οι γλουτοί είναι αυτοί που συμβάλλουν σε ένα βαθύ κάθισμα. Εάν είναι αγύμναστοι και αδύναμοι, θα κολλήσεις στην κάτω θέση και δεν θα μπορείς να σηκωθείς εύκολα. Χωρίς κατάλληλη βοήθεια από τους γλουτούς, τα καθίσματα είναι αδύναμα και ασταθή, με αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού.

 

  1. Η ανατομία σου

Σε ορισμένες περιπτώσεις η ανατομία μπορεί επίσης να κάνει πιο δύσκολο ένα βαθύ κάθισμα. Για παράδειγμα, εάν έχεις μακρύ μηριαίο σε σχέση με την κνήμη σημαίνει ότι πρέπει να έχεις μεγαλύτερη κινητικότητα ισχίου και αστραγάλου για να κάνεις βαθύ κάθισμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορείς να το κάνεις καλά αλλά ότι θα πρέπει να καταβάλλεις επιπλέον προσπάθεια για να φτάσεις χαμηλά.

 

  1. Ο αδύναμος μέσος κορμός

Ο μέσος κορμός ή ο πυρήνας, αποτελείται από το διάφραγμα, τους κοιλιακούς μυς και τους μυς του πυελικού εδάφους, και είναι ίσως το πιο σημαντικό μέρος του σώματός μας όταν πρόκειται για την κίνηση. Με απλά λόγια, ελέγχει όλα όσα κάνουμε. Όσο πιο αδύναμος είναι ο μέσος κορμός, τόσο χειρότερο το squat. Αυτό όχι μόνο μειώνει την αντοχή και έτσι το εύρος κίνησης αλλά επίσης μεταφέρει δύναμη στη μέση, επιβαρύνοντας και προκαλώντας πόνο στην πλάτη και πιθανό τραυματισμό.

 

  1. Τα ακατάλληλα παπούτσια

Το να φοράς παπούτσια με πολύ μαλακές σόλες μπορεί επίσης να δυσκολέψει το βαθύ κάθισμα, επειδή δεν σου προσφέρουν σταθερότητα. Ένα αθλητικό παπούτσι με σταθερή βάση στήριξης είναι το καλύτερο, επειδή σε βοηθά να παραμείνεις σταθερός καθώς σηκώνεσαι από το πάτωμα προς τα πάνω.