fbpx

Μάθε τι είναι το σύνδρομο «arm pump» που έπαθε ο Quartararo

Μάθε τι είναι το σύνδρομο «arm pump» που έπαθε ο Quartararo

Πρόκειται για μια πάθηση του χεριού και συγκεκριμένα αφορά τον πήχη και τον βραχίονα. Το σύνδρομο «arm pump» είναι μια πάθηση που συνήθως χτυπά τους οδηγούς αγώνων μοτοσικλέτας.

Μάλιστα ο Fabio Quartararo έκανε σχετική χειρουργική επέμβαση πριν από δύο χρόνια στη Βαρκελώνη αλλά όπως φαίνεται δεν θεραπεύτηκε πλήρως.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Φοβερό 1-2 της Ducati στη Jerez – Τραγική φιγούρα ο Quartararo που τον χτύπησε το «arm pump»

 

Το «arm pump» είναι ένα χρόνιο σύνδρομο του βραχίονα που προκαλεί έντονο πόνο στους πήχεις, μετά από μια περίοδο άσκησης ή κόπωσης και είναι κάτι που εμφανίζεται κατά περιόδους. Ο πόνος προκαλείται λόγω οιδήματος των μυών του αντιβραχίου που επηρεάζει τη ροή του αίματος και προκαλεί την ελάττωση στα επίπεδα του οξυγόνου.

 

 

Το arm pump συνήθως εμφανίζεται σε νέους κυρίως άνδρες και συνδέεται συνήθως με το μηχανοκίνητο αθλητισμό, όπως το motocross και οι αγώνες δρόμου, αλλά και σε άλλες δραστηριότητες, όπως η κωπηλασία, η άρση βαρών και η ορειβασία.

Οι αναβάτες που μετέχουν στο motocross και σε αγώνες δρόμου το παθαίνουν περισσότερο και αυτό οφείλεται στο συνδυασμό της δόνησης, και τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις του καρπού για τον έλεγχο του γκαζιού.

Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν περίπου επτά λεπτά από την έναρξη του αγώνα, τα οποία εμφανίζονται πλήρως μετά τη διακοπή, σε διάστημα από 12 λεπτά έως και 24 ώρες.

Το αντιβράχιο συνήθως γίνεται σκληρό και σφιχτό, ενώ προκαλεί πολύ πόνο. Επίσης μπορεί να υπάρχει μούδιασμα στο χέρι, ή κράμπες των μυών του αντιβραχίου, αδυναμία ή αδεξιότητα.

Το arm pump μπορεί να θεραπευτεί με χειρουργική επέμβαση για να απελευθερώσει η περιτονία (κάλυμμα συνδετικού ιστού) του μυός.  Αυτό γίνεται συνήθως υπό γενική αναισθησία και ο ιστός μπορεί είτε να χωριστεί ή να αφαιρεθεί. Τα αποτελέσματα αυτών των δύο διαδικασιών πιστεύεται ότι είναι το ίδιο. Όταν η διάγνωση είναι σωστή, η έκβαση είναι επιτυχής στην πλειονότητα των ασθενών (80-90%). Η ικανοποίηση των ασθενών έχει αναφερθεί ότι είναι πολύ υψηλή μετά την διαδικασία αυτή.