fbpx

Μάθε τι σου προσφέρουν δύο ώρες στη φύση κάθε βδομάδα

Μάθε τι σου προσφέρουν δύο ώρες στη φύση κάθε βδομάδα

Οι περισσότεροι ενήλικες γνωρίζουν ότι η φύση τους προσφέρει οφέλη- κι αυτό γιατί συχνά αφήνουμε πίσω το άγχος της εργασίας για να απολαύσουν τις διακοπές τους. Αλλά πόσο χρόνο  χρειαζόμαστε στην φύση  για να είμαστε πιο υγιείς;

Μια ομάδα με επικεφαλής ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο, προσπάθησε να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση, σε αυτό που περιγράφεται ως το πρώτο βήμα προς την εκπόνηση κατευθυντήριων γραμμών άσκησης και φύσης.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά είναι τα πιο «αθλητικά» πρωινά που θα σου δώσουν ενέργεια

 

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε, ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 19.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τον χρόνο αναψυχής που πέρασαν στη φύση κατά τη διάρκεια μίας εβδομάδας και την υγεία και ευεξία που δήλωσαν ότι ένιωσαν. Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που πέρασαν τουλάχιστον 120 λεπτά την εβδομάδα στη φύση είδαν μια βελτίωση στην ψυχική και σωματική τους υγεία, σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν πέρασαν καθόλου χρόνο στη φύση. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το μέγεθος των οφελών για την υγεία ήταν παρόμοιο με αυτό που θα αποκτούσαν οι άνθρωποι, ικανοποιώντας τις κατευθυντήριες γραμμές για τη σωματική άσκηση.

Τα οφέλη, ωστόσο, ήταν αρκετά μικρά, αντιπροσωπεύοντας μόνο το 1% των διαφορών μεταξύ των διαφορετικών επιπέδων φύσης-χρόνου. Ωστόσο, δεν έχει σημασία το πώς ή πού οι άνθρωποι ασκήθηκαν για 120 λεπτά – πολλές σύντομες βόλτες κοντά στο σπίτι ήταν εξίσου αποτελεσματικές με μια μεγαλύτερη εκδρομή το Σαββατοκύριακο σε ένα πάρκο.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτό είναι μόνο ένα πρώτο βήμα για να μπορέσουν να προτείνουν στους ανθρώπους να περάσουν ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κάθε εβδομάδα στη φύση. Άλλες έρευνες, όμως, έδειξαν ότι ακόμη και μικροί περιόδοι στη φύση μπορούν να προσφέρουν οφέλη για την υγεία.

Σε μια μελέτη, οι άνθρωποι που ασκήθηκαν για πέντε μόνο λεπτά στη φύση είδαν βελτίωση στην αυτοεκτίμησή τους και τη διάθεσή τους. Ο Schuyler βλέπει αυτό το είδος γρήγορης αλλαγής διάθεσης στην περιοχή Wildrock, ακόμη και μεταξύ των ενηλίκων με πολύ αγχωτικές θέσεις εργασίας: “Μετά από μια ώρα ύπαρξης στη φύση, γελούν, ψάχνουν και συλλέγουν πράγματα όπως όταν ήταν 5 χρονών”, είπε.

Οι κατευθυντήριες γραμμές για τη φύση είναι μια καλή αρχή

Η Jessica Moutenot-Small, MA, MFT, ψυχοθεραπευτής στο Charlottesville της Βιρτζίνια, δήλωσε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές για το χρόνο που περνά ο άνθρωπος στη φύση πρέπει να τονίζουν ότι πρόκειται για ελάχιστα ποσά και ότι οι άνθρωποι θα επωφεληθούν περισσότερο περνώντας περισσότερο χρόνο στη φύση.

Συγκεκριμένα είπε: “μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι δεν χρειάζεται να πάνε σε ένα ταξίδι καγιάκ το Σαββατοκύριακο για να έχουν οφέλη για την υγεία”. Ο Schuyler συμφώνησε: “Αν έχετε πρόσβαση σε ένα πάρκο με μερικά δέντρα και έχετε 15 λεπτά – πηγαίνετε! Επειδή θα  ωφεληθείτε”.

Η Patricia H Hasbach, PhD, εξουσιοδοτημένη ψυχοθεραπεύτρια, δήλωσε ότι η δουλειά της με τους πελάτες της προχωράει πέρα ​​από το να μιλάνε για το πόσο χρόνο περνούν στη φύση.

“Από ψυχολογικής άποψης, μεγάλο μέρος της βοήθειας είναι η αναγνώριση της σχέσης και των αλληλεπιδράσεων μεταξύ ασθενούς και φύσης”, ανέφερε. Οι άνθρωποι που ζουν σε φυσικές περιοχές μπορεί ήδη να γνωρίζουν ότι η φύση είναι καλή γι’ αυτούς και γρήγορα το ενσωματώνουν στη θεραπεία τους. Αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται περισσότερη καθοδήγηση.

 

Οφέλη για την υγεία πέρα ​​από τη φυσική δραστηριότητα

Μερικά από τα οφέλη της φύσης για την υγεία οφείλονται στους ανθρώπους που παίρνουν περισσότερη σωματική δραστηριότητα όταν βρίσκονται έξω. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι ακόμη και η ύπαρξη απλώς στη φύση μπορεί να βελτιώσει την υγεία. Ο Hasbach είπε ότι η φύση προσφέρει επίσης ένα διάλειμμα από τις ώρες της ψυχικής κούρασης και “κατευθυνόμενης προσοχής” – ο χρόνος που αφιερώνουμε στην εργασία μας, στην οθόνη του υπολογιστή μας, στην οδήγηση.

“Όταν οι άνθρωποι διακόπτουν την κατευθυνόμενη προσοχή ακόμα και μερικές στιγμές σε εξωτερικούς χώρους, τείνουν να επιτρέπουν την πιο ακούσια προσοχή”, είπε. “Αυτό γίνεται αρκετά χρήσιμο όταν οι άνθρωποι πρέπει να επιστρέψουν στην κατευθυνόμενη προσοχή.”

Αυτά τα οφέλη, όμως, εμφανίζονται μόνο αν αφήσετε το smartphone σας και δώσετε στη φύση την απαραίτητη προσοχή. Αν πετύχετε ένα δέντρο στο δρόμο σας, απλώς κοιτάξτε το και πάρτε μερικές βαθιές ανάσες. Μπορεί να υπάρχει ένας ακόμα αρχαιότερος λόγος για τον οποίο η φύση θεραπεύει.

Η ζωή σε εσωτερικούς χώρους τη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας φορές ή η ζωή μπροστά από έναν υπολογιστή ή ενα smartphone είναι σχετικά νέες δραστηριότητες για τον άνθρωπο και τους προγόνους μας, ειδικά σε σύγκριση με τα εκατομμύρια των ετών που περάσαμε σε εξωτερικούς χώρους.

“Εξελιχθήκαμε στη φύση”, δήλωσε ο Schuyler. “Με αυτό το  δεδομένο, δεν είναι παράξενο ότι είμαστε μέρος της φύσης”.