fbpx

Με αυτό το απλό κόλπο θα μπορείς να τρέχεις άνετα

Με αυτό το απλό κόλπο θα μπορείς να τρέχεις άνετα

Δεν μπορείς να τρέξεις έξω στη φύση ή στο διάδρομο του γυμναστηρίου και εγκαταλείπεις γρήγορα; Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό ενώ έχεις αρκετές  δυνάμεις;

Για κάποιους, το τρέξιμο σε διάδρομο χωρίς ακουστικά και μουσική μπορεί να τους κάνει να νιώθουν περίεργα ή να τους δυσκολεύει, αλλά πίσω από αυτό το αίσθημα υπάρχει ένας επιστημονικός λόγος που εξηγεί το γιατί είναι τόσο δύσκολο: επειδή δεν σε βοηθά να τρέξεις υποσυνείδητα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αν σε «πνίγουν» οι τοίχοι και το περιβάλλον του γυμναστηρίου αυτή είναι η λύση

 

Το να αποσπάται η προσοχή σου ενώ τρέχεις είναι το μυστικό για βελτιωμένη απόδοση στο τρέξιμο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Human Kinetics Journal.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 12 άτομα μεταξύ 18 και 30 ετών και μέτρησαν τα επίπεδα οξυγόνου και αναπνοής των συμμετεχόντων, τη συχνότητα αναπνοής, τον καρδιακό ρυθμό, το επίπεδο γαλακτικού οξέως στο αίμα και την αντιληπτική ικανότητα για να καθορίσουν την απόδοσή τους ενώ έτρεχαν σε διάδρομο για 6 λεπτά στο 70% της μέγιστης ταχύτητάς τους.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όταν η προσοχή των συμμετέχοντων αποσπόταν από εξωτερικά ερεθίσματα κατανάλωναν λιγότερο οξυγόνο, είχαν μειωμένο γαλακτικό οξύ στο αίμα και χαμηλότερη βαθμολογία αντιληπτικής ικανότητας σε σύγκριση με εκείνες που εστίαζαν πλήρως στο τρέξιμο.

Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που δοκιμάζει τη δύναμη της απόσπασης της προσοχής, υπάρχει και η γνωστή «Υπόθεση Περιορισμένης Δράσης» (constrained action hypothesis), η οποία υποστηρίζει ότι ο συνειδητός έλεγχος της κίνησης παρεμβαίνει στο κινητικό σύστημα και εξαναγκάζει αυτό να σταματήσει τον αυτοματοποιημένο κινητικό έλεγχο, που φυσιολογικά θα ρύθμιζε την κίνηση. Αντίθετα, η μέθοδος εστίασης στο αποτέλεσμα της κίνησης βασίζεται σε μία υποσυνείδητη διαδικασία επιτρέποντας την αυτοματοποίησή της, κάνοντάς την σχεδόν αντανακλαστική. Άρα η εξάσκηση που προωθεί την υποσυνείδητη διαδικασία είναι καλύτερη αφού η εκτέλεση είναι πιο αυτοματοποιημένη, που είναι χαρακτηριστικό της έμπειρης εκτέλεσης.

Σε μελέτη του 2017 για άλτες εις μήκος, εκείνοι που επικεντρώθηκαν στο πού να προσγειωθούν και όχι στην τεχνική του άλματος, πήδηξαν πιο μακριά από εκείνους που έδωσαν σημασία μόνον στην τεχνική, σύμφωνα με το Journal of Motor Behavior. Η «Υπόθεση Περιορισμένης Δράσης» συνέχισε να αποδεικνύεται αληθινή για μια ποικιλία δραστηριοτήτων από την αθλητική κωπηλασία έως τις βασικές ασκήσεις μυών, με αποτέλεσμα τη βελτιωμένη κίνηση και αντοχή όταν ο αθλούμενος εστίαζε σε εξωτερικά ερεθίσματα και όχι σε εσωτερικά. Η μέθοδος επικέντρωσης της προσοχής σε συγκεκριμένα σημεία περιορίζει τα πιθανά σημεία που μπορεί κάποιος να εκμαιεύσει πληροφορίες χρήσιμες για τη σωστή λήψη απόφασης και άρα τη βελτίωση της επίδοσης.

Είτε προπονείσαι για έναν μαραθώνιο είτε πηγαίνεις για ένα περιστασιακό τζόκινγκ, μπορείς να τρέξεις περισσότερο εάν επικεντρώνεσαι σε κάποιο είδος εξωτερικού ερεθίσματος, όπως είναι η μουσική ή ακούγοντας ένα podcast.