fbpx

Μπορεί ένας «φουσκωτός» να κάνει παιδιά; Ο Ματθαίος, τα παιδιά του και δύο έρευνες

Μπορεί ένας «φουσκωτός» να κάνει παιδιά; Ο Ματθαίος, τα παιδιά του και δύο έρευνες

Οι τεμπέληδες και οι μπούφοι λένε ότι σοφίζονταιν στο φτωχό μυαλό τους για να δικαιολογήσουν ατεκμηρίωτες απόψεις ότι οι «φουσκωτοί» οι γυμνασμένοι δηλαδή, παίρνουν φάρμακα, παίρνουν αναβολικά, παίρνουν ότι χημεία κυκλοφορεί και έτσι δεν κάνουν παιδιά!

Λένε ότι δεν τους σηκώνεται από τα χημικά εννοείται και λένε ακόμα ότι αν τους …σηκωθεί και κάνουν σεξ, το σπέρμα από τα χημικά εννοείται, είναι τόσο αδύναμο που δεν κάνουν παιδιά!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτές είναι οι πιο δυνατές τροφές για την προπόνηση σου και όχι μόνο!

 

Έλα όμως που ο «φουσκωτός» Ματθαίος τους διαψεύδει και δεν έχει κάνει ένα παιδί μόνο! Και δεν είναι μόνο αυτός αλλά και πολλοί άλλοι στη Ελλάδα και παντού.

 

 

Ο συγκεκριμένοςMattDoes  είναι Βρετανός και πρωταθλητής fitness αλλά και personal trainer και ποζάρει ευτυχισμένος με τα παιδιά και τη σύζυγο του. Όσο για το σώμα του, το βλέπετε!

Όμως αυτή η άποψη έχει αποτελέσει και θέμα επιστημονικών ερευνών.

Σύμφωνα με δύο μελέτες η μέτρια έντασης άσκηση μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ανδρική γονιμότητα. Αυτές οι δύο πρωτογενείς μελέτες περιλαμβάνουν μία που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine και μία άλλη στο περιοδικό Reproduction.

Η πρώτη μελέτη διεξήχθη στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, στην οποία συμμετείχαν 189 υγιείς άνδρες Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι άνδρες που ασκούντο περισσότερες από 14 ώρες κάθε εβδομάδα είχαν κατά 73% μεγαλύτερη συγκέντρωση σπέρματος σε σύγκριση με τους άνδρες που ασκούντο έως 14 ώρες την εβδομάδα. Η θετική επίδραση της άσκησης στη γονιμότητα ήταν φανερή,  ανεξάρτητα και από άλλους παράγοντες όπως το σωματικό βάρος και τη διατροφή.

 

 

Η δεύτερη μελέτη προέρχεται από το Πανεπιστήμιο Urmia. Σε αυτή τη μελέτη, συμμετείχαν 261 άντρες που έκαναν μία καθιστική ζωή και οι οποίοι άρχισαν να ασκούνται σε ένα διάδρομο. Οι ερευνητές χώρισαν τους άνδρες σε αυτή την μελέτη σε τέσσερις ομάδες. Στις τρεις ομάδες ανατέθηκαν διαφορετικοί τύποι άσκησης, ενώ η τέταρτη ήταν η ομάδα ελέγχου, όπου οι άνδρες συνέχιζαν τη καθιστική ζωή χωρίς καμία φυσική δραστηριότητα.ασκούνται σε ένα διάδρομο. Οι ερευνητές χώρισαν τους άνδρες σε αυτή την μελέτη σε τέσσερις ομάδες. Στις τρεις ομάδες ανατέθηκαν διαφορετικοί τύποι άσκησης, ενώ η τέταρτη ήταν η ομάδα ελέγχου, όπου οι άνδρες συνέχιζαν τη καθιστική ζωή χωρίς καμία φυσική δραστηριότητα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Urmia κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μέτρια άσκηση είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τους άνδρες που ακολουθούν μία καθιστική ζωή να βελτιώσουν την ποσότητα και την ποιότητα του σπέρματός τους με το να ασκούνται 3 έως 5 φορές την εβδομάδα, μέσα σε ένα εξάμηνο. Από την άλλη, η έντονη άσκηση, όπως το τρέξιμο και η ποδηλασία μεγάλων αποστάσεων, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να έχει αρνητικό παρά θετικό αποτέλεσμα.

Αν και η έρευνα δεν εξήγησε γιατί η μέτρια άσκηση είχε την πιο έντονη θετική επίδραση στην ποιότητα του σπέρματος, η υπόθεση είναι ότι οι όρχεις στην περίπτωση αυτή υποβάλλονται σε λιγότερο στρες και φλεγμονή από ό, τι με την πιο έντονη άσκηση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ η μέτρια άσκηση μπορεί να βοηθήσει σε κάποιες περιπτώσεις, όταν υπάρχουν σοβαρές διαταραχές στο σπέρμα και η διάγνωση είναι ανδρική υπογονιμότητα, απαιτούνται πιο ειδικοί χειρισμοί και θεραπείες (πχ εξωσωματική γονιμοποίηση) προκειμένου να επιτευχθεί η σύλληψη.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα ( που μάλιστα κάνει καλό και στη διαχείριση του στρες που προκαλεί η υπογονιμότητα) σε συνδιασμό με μία υγιεινή διατροφή, δημιουργούν τις καλύτερες προυποθέσεις για μία υγιή σύλληψη.