fbpx

Μπορεί το laptop να βάλει φωτιά στο σπίτι; Μάθε πως θα προστατευτείς

Μπορεί το laptop να βάλει φωτιά στο σπίτι; Μάθε πως θα προστατευτείς

Ακούγεται περίεργο όμως συμβαίνει. Μπορεί ένα laptop να προκαλέσει φωτιά και να γίνει παρανάλωμα του πυρός ένα σπίτι; Κι όμως μπορεί!

Μόλις πριν από μερικές μέρες ένα διαμέρισμα στην Αθήνα καταστράφηκε ολοσχερώς από φωτιά που προκλήθηκε από laptop. Και δεν είναι μόνο αυτό το συμβάν. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά περιστατικά έγινε το 2014 στη Βρετανία όταν το laptop πήρε  φωτιά την ώρα που φόρτιζε πάνω στο κρεβάτι. Η πυρκαγιά προκλήθηκε από υπερθέρμανση του τροφοδοτικού το οποίο ήταν αφημένο πάνω στο κρεβάτι.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτός είναι ο εθισμός που «φούντωσε» μέσα στο lockdown

 

Τι συμβαίνει και πως μπορείς να προστατευτείς από ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Κάθε υπολογιστής θερμαίνεται με τη χρήση, εντός κάποιων φυσιολογικών ορίων. Τα laptop είναι πολύ πιο ευαίσθητα όσον αφορά την υπερθέρμανση από τους σταθερούς υπολογιστές, για μια σειρά λόγων.

Ένα laptop δεν έχει τον κατάλληλο χώρο στο εσωτερικό του για να δημιουργείται ροή αέρα και να ψύχει τα υποσυστήματα, όπως έχει ένας σταθερός υπολογιστής.

Όταν έχουμε υπερθέρμανση laptop, ο ανεμιστήρας λειτουργεί διαρκώς στη μέγιστη ταχύτητά του. Επειδή έχει μικρό μέγεθος, αναγκαστικά λειτουργεί σε υψηλές στροφές, παράγοντας έναν οξύ, ενοχλητικό ήχο. Επιπλέον, η συνεχής λειτουργία μειώνει το προσδόκιμο ζωής του συστήματος ψύξης. Αυτό μπορεί να προκληθεί καθώς έχουν φράξει με σκόνη και τρίχες οι αεραγωγοί του φορητού σας υπολογιστή. Το κάπνισμα κατά τη χρήση του, εκτιμάται πως “μπουκώνει” ακόμη περισσότερο τους αεραγωγούς του συστήματός σας.

Το laptop πρέπει να τοποθετείται πάντοτε σε μια σκληρή, επίπεδη επιφάνεια όσο λειτουργεί. Καλό είναι να αποφύγουμε να το έχουμε στα πόδια μας, ή να το ακουμπάμε στο κρεβάτι, τον καναπέ, ή κάποιο χαλί. Τέτοιες μαλακές επιφάνειες κλείνουν τις οπές εξαερισμού στο κάτω μέρος και τα πλάγια του laptop.

Επειδή σε πολλούς αρέσει να βλέπουν ταινίες με το laptop στο κρεβάτι, δεν χρειάζεται απαραίτητα να αγοράσουν μια βάση laptop. Μια οποιαδήποτε επίπεδη επιφάνεια ακόμη κι από ξύλο θα κάνει μεγάλη διαφορά. Αν είναι μαρμάρινη ή μεταλική εκτιμάται οτι είναι καλύτερη.

Μια ειδική βάση laptop με εξτρα ανεμιστηράκια, εκτός από την επίπεδη επιφάνεια εργασίας παρέχει και άλλες ευκολίες, όπως επιπλέον ψύξη με αθόρυβους ανεμιστήρες, ή και έξτρα θύρες USB.