fbpx

Μπορούν με τα βραχιόλια fitness να παραβιάσουν τα προσωπικά σου δεδομένα;

Μπορούν με τα βραχιόλια fitness να παραβιάσουν τα προσωπικά σου δεδομένα;

Η χρήση εφαρμογών εντοπισμού για την καταγραφή και τον περιορισμό της πανδημίας του Covid-19 έχει ξεκινήσει.

Κάποιες χώρες κάνουν δοκιμές μέσα από εφαρμογές στα κινητά ή συγκεντρώνοντας δεδομένα από βραχιόλια fitness, γεγονός που εγείρει προβληματισμούς για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε τις 5 άπατες που καραδοκούν πίσω από online αγορές

 

Η Ρωσία είναι μια από τις χώρες που αξιοποιούν νέα και προϋπάρχοντα ψηφιακά εργαλεία για να καταγράφουν τις κινήσεις των πολιτών.

«Αν μιλάμε για τη Ρωσία, το σύστημα παρακολούθησης και η λογοκρισία στο ίντερνετ είχαν αναπτυχθεί πολύ πριν την πανδημία. Όμως η εξάπλωση του ιού έφερε την τάση για ανάπτυξη της τεχνολογίας ώστε να παρακολουθούνται οι κινήσεις και οι επικοινωνίες των πολιτών», εξηγεί ο Αρτέμ Κόζλιουκ, επικεφαλής της ομάδας για τα ανθρώπινα δικαιώματα Roskomsvoboda.

 

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμήνυσε πως η ιδιωτικότητα είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και παρουσίασε μια σειρά από κανόνες για τη χρήση των εφαρμογών παρακολούθησης, όπως αυτή που θα αξιοποιηθεί στην Ιταλία.

«Η εφαρμογή αυτή, όταν θα φτάσει στα τηλέφωνα των συμπολιτών σας, θα εγγυάται απόλυτα την ανωνυμία, σε ευθυγράμμιση με το ιταλικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο για την ιδιωτικότητα», δήλωσε ο Ντομένικο Αρκούρι, Επίτροπος Έκτακτης Ανάγκης της Ιταλίας.

 

 

Όμως οι ακτιβιστές υπέρ της ιδιωτικότητας προειδοποιούν ότι ο «Μεγάλος Αδελφός» καραδοκεί ακόμα και αν υπάρχουν καλές προθέσεις. Και φέρνουν ως παράδειγμα τι συνέβη μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

«Αν υπάρχει κάτι που μάθαμε από τα χρόνια του πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία είναι πως τα έκτακτα μέτρα πάντα διατηρούνται και πάντα επεκτείνονται. Ποτέ μην περιμένετε ότι αυτόματα θα αποσυρθούν, γιατί δεν πρόκειται να συμβεί», λέει η Ζίλκι Κάρλο της οργάνωσης Big Brother Watch.

Η πρόκληση λοιπόν είναι να προστατευτεί η δημόσια υγεία και ταυτόχρονα η ιδιωτικότητα.

Με αυτή τη φιλοδοξία, επιστήμονες δημιούργησαν την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία PEPP-PT, ένα εργαλείο που σύμφωνα με την Κομισιόν δεν απαιτεί τη χρήση λεπτομερών στοιχείων όπως η διεύθυνση και το τηλέφωνο.

 

ΠΗΓΗ: Euronews.com