fbpx

Μόνο έτσι μπορεί το νερό να σε βοηθήσει πραγματικά να κάψεις λίπος

Μόνο έτσι μπορεί το νερό να σε βοηθήσει πραγματικά να κάψεις λίπος

Το νερό βοηθάει στην αποβολή των άχρηστων ουσιών, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, ελαττώνει την πείνα, διευκολύνει λίγο τον οργανισμό να διασπάσει τα λίπη με κάποια μεγαλύτερη ευκολία…

Αυτά συμβαίνουν όμως όταν είμαστε δραστήριοι, ώστε να χρησιμοποιηθεί το λίπος ως καύσιμο και όχι όταν καθόμαστε στον καναπέ. Πάντως, σε καμία περίπτωση το νερό δεν «λιώνει» τα λίπη ούτε αδυνατίζει από μόνο του!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε αν μπορεί η σοκολάτα να είναι ένα από τα πρωινά σου

 

Όσο για το λίπος, τα λιπαρά οξέα είναι καύσιμα μόρια. Αποθηκεύονται ως τριακυλογλυκερόλες (που ονομάζονται επίσης ουδέτερα λίπη ή τριγλυκερίδια), οι οποίες είναι μη φορτισμένοι εστέρες της γλυκερόλης με λιπαρά οξέα.

Η αύξηση του σωματικού βάρους δεν συμβαίνει τυπικά με την παραγωγή περισσότερων λιποκυττάρων. Σταγονίδια τριακυλογλυκερολών συνενώνονται για να σχηματίσουν μια μεγάλη σταγόνα, η οποία μπορεί να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του όγκου του κυττάρου. Αντίστοιχα, συρρικνώνονται όταν «καίτε» λίπος.

Καίμε όμως λίπος;

Υπάρχουν αρκετές εσφαλμένες αντιλήψεις για το τι παθαίνει το λίπος όταν «καίγεται». Ορισμένοι πιστεύουν ότι το λίπος εξέρχεται με τα άλλα στερεά απόβλητα καθώς υπάρχουν και οι αισιόδοξοι που πιστεύουν ότι μετατρέπεται σε μυς.

Η πιο συνηθισμένη, όμως εσφαλμένη αντίληψη, είναι ότι το λίπος μετατρέπεται σε ενέργεια. Η θεωρία αυτή δε θα μπορούσε να ισχύει γιατί παραβιάζει το νόμο της διατήρησης της μάζας, τον οποίο ακολουθούν όλες οι χημικές αντιδράσεις. Ακόμα κι αν η αντίδραση παράγει θερμότητα, στο τέλος θα έχετε τον ίδιο αριθμό κάθε είδους ατόμου με τον οποίο ξεκινήσατε. Τα λιπίδια είναι ενώσεις υδρογόνου, άνθρακα και οξυγόνου. Όταν διασπαστούν οι χημικοί δεσμοί θα απελευθερώνουν την ενέργειά τους. Όμως όλο το υδρογόνο, ο άνθρακας και το οξυγόνο των μορίων θα παραμείνει εκεί.

Η απάντηση είναι ότι εκπνέετε τα υποπροϊόντα του μεγαλύτερου μέρους του λίπους που καίτε. Οι πνεύμονες είναι το κύριο όργανο αποβολής του λίπους, καθώς, για κάθε κιλό λίπους που καίτε στο σώμα σας, το 84% αυτής της μάζας χάνεται ως διοξείδιο του άνθρακα.

Το υπόλοιπο 16% το χάνετε ως νερό από τα σωματικά υγρά, όπως τα ούρα ή τον ιδρώτα σας, ή ανάλογα με το πόσο έντονα γυμνάζεστε, από τα δάκρυα σας.