fbpx

Μύθοι και αλήθειες για τις πατάτες: Πόσο τελικά παχαίνουν;

Μύθοι και αλήθειες για τις πατάτες: Πόσο τελικά παχαίνουν;

Μας αρέσει να διαχωρίζουμε τα τρόφιμα σε καλά και σε κακά. Για παράδειγμα, καλό αβοκάντο, καραμέλα κακό, καλό σπανάκι, κακή πίτσα, καλά καλαμπόκια και πατάτες κακές, κακές και κακές!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μπορεί να σου κάνει καλό το γάλα γαιδούρας;

 

Όταν πρόκειται για πατάτες, σκεφτόμαστε ένα βουνό με υδατάνθρακες, που μας κάνει να παχαίνουμε. Ήρθε η ώρα λοιπόν να καταργήσουμε εννέα μύθους σχετικά με τις πατάτες που θα αλλάξουν πολύ τον τρόπο που τις βλέπετε.

 

Μύθος: Οι γλυκοπατάτες είναι καλές και οι άσπρες πατάτες είναι κακές

Αλήθεια: Και οι δύο τύποι πατάτας έχουν τα δικά τους οφέλη και τη θρεπτική τους αξία. 100 γραμμάρια μερίδα και των δύο τύπων πατάτας περιέχουν:

 

  • Γλυκό πατάτα Λευκή πατάτα
  • Ίνα: 3 γραμμάρια Ίνα: 2,1 γραμμάρια
  • Κάλιο: 5% Κάλιο: 3,5%
  • Βιταμίνη C: 33% Βιταμίνη C: 16%
  • Μαγνήσιο: 6% Μαγνήσιο: 5%
  • Σίδηρος: 4% Σίδηρος: 6%

 

Έτσι, το συμπέρασμα είναι ότι και οι δύο δεν είναι τόσο διαφορετικές ώστε να καταλαμβάνουν αντίθετους άξονες τόσο καλούς όσο και κακούς. Στην πραγματικότητα, εξετάζοντας τις αξίες μπορούμε να πούμε ότι είναι κάπως παρόμοιες.

 

Μύθος: Οι πατάτες ανεβάζουν το σάκχαρο του αίματος επειδή είναι γεμάτες υδατάνθρακες

Αλήθεια: Ο γλυκαιμικός δείκτης κατατάσσει τα τρόφιμα με βάση το πόσο αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Έτσι, για να αποφύγετε τη δραστική αύξηση του σακχάρου στο αίμα, λέγεται ότι πρέπει να έχετε τρόφιμα που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Οι πατάτες έχουν μέσο γλυκαιμικό δείκτη και δεν αυξάνουν επικίνδυνα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ο γλυκαιμικός δείκτης της πατάτας είναι 56. Το κυριότερο είναι η μορφή με την οποία καταναλώνετε την πατάτα. Οι τηγανητές πατάτες, ναι, ανεβάζουν τα επίπεδα, όχι όμως και οι βραστές.

 

Μύθος: Πρέπει να φάτε μόνο 1 πατάτα το μήνα

Αλήθεια: Η κατανάλωση πατάτας εξαρτάται από το επίπεδο της δραστηριότητας και της διατροφής που χρειάζεστε σε μια μέρα. Εάν η καθημερινή σας δραστηριότητα είναι μέση και τρώτε επίσης μια ισορροπημένη διατροφή, μπορείτε να φάτε μία πατάτα την ημέρα.

 

Μύθος: Οι πατάτες είναι γεμάτες θερμίδες

Αλήθεια: Μια μεγάλη πατάτα, περιέχει 258 θερμίδες (μαζί με το περίβλημα) που περιλαμβάνει λίπος 0,37 γραμμάρια, υδατάνθρακες 57,97 γραμμάρια και πρωτεΐνες 6,2 γραμμαρία. Οι πατάτες οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους μόνο εάν καταναλώνονται τακτικά σε μεγάλη ποσότητα. Επίσης, αυτό που έχει σημασία είναι η μορφή με την οποία καταναλώνονται. Οι ψητές και ατμισμένες πατάτες θεωρούνται η καλύτερη μορφή.

 

Μύθος: Η πατάτα δεν είναι λαχανικό

Αλήθεια: Οι πατάτες είναι βοτανικά ταξινομημένες ως λαχανικά, αλλά ταξινομούνται διατροφικά ως άμυλο. Οι πατάτες χρησιμοποιούνται στη θέση άλλων αμυλούχων υδατανθράκων, όπως ψωμί, ζυμαρικά ή ρύζι όταν τρώγονται ως μέρος ενός γεύματος.

 

Μύθος: Οι πατάτες καταστρέφουν το σχέδιο απώλειας βάρους

Αλήθεια: Όταν οι πατάτες μαγειρεύονται με υγιεινό τρόπο, όπως ψητές, βραστές ή στον ατμό, δεν προκαλούν βλάβη σε κανένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. Στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι είναι σύνθετοι υδατάνθρακες, βοηθούν στην απώλεια βάρους. Αλλά αν συνδυάσετε πατάτες με κρέμες, τυρί, βούτυρο ή οποιαδήποτε άλλη συνοδευτικό, θα συμβάλουν σίγουρα στην αύξηση του σωματικού βάρους. Τρόποι μαγειρέματος όπως οι τηγανητές πατάτες θα πρέπει να αποφεύγονται.

 

Μύθος: Οι πατάτες περιέχουν απλούς υδατάνθρακες

Αλήθεια: Αυτό είναι αναληθές. Οι πατάτες περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι παρέχουν στο σώμα μας την απαιτούμενη ενέργεια. Με την παροχή στιγμιαίων θερμίδων, συμπληρώνεται το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα. Αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο οι αναρριχητές τρέφονται με πατάτες πριν από οποιαδήποτε έντονη άσκηση.

 

Μύθος: Οι πατάτες σας αυξάνουν το βάρος καθώς είναι γεμάτοι υδατάνθρακες

Αλήθεια: Οι υδατάνθρακες δεν είναι εχθροί μας, στην πραγματικότητα, ο εγκέφαλός μας λειτουργεί αποκλειστικά με υδατάνθρακες, οπότε χρειαζόμαστε ένα ορισμένο ποσό για να κρατήσουμε τη σκέψη μας αιχμηρή. Το να κόψετε τους υδατάνθρακες δεν σας αδυνατίζει. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές προτείνουν ότι οι δίαιτες με υψηλούς υδατάνθρακες είναι πιο επιτυχημένες στην απώλεια βάρους από τις δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες. Και δεν υπάρχουν ακόμη πειστικά στοιχεία που να αφορούν την κατανάλωση πατάτας με κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 ή καρδιαγγειακής νόσου.

 

Μύθος: Το ξεφλούδισμα των πατατών αφαιρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά του

Αλήθεια: Οι πατάτες είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και καλίου περισσότερο από μια μπανάνα. Έχει επίσης βιταμίνη Β6 και υδατάνθρακες. Μια μικρή πατάτα έχει περίπου 110 θερμίδες. Το μόνο πράγμα που χάνετε από το ξεφλούδισμα αυτών των πατατών είναι η ίνα