fbpx

Να γιατί αυτό που κάνει έναν άντρα …παιδί είναι η μοτοσικλέτα!

Να γιατί αυτό που κάνει έναν άντρα …παιδί είναι η μοτοσικλέτα!

Άρθρο του Δημήτρη Αραβανή

 

Πολλά πράγματα στη ζωή έρχονται και φεύγουν άλλα όμως μένουν και άλλα σε μεγαλώνουν άλλα πάλι σε κάνουν πιο ώριμο σε γεμίζουν σου φτιάχνουν χαρακτήρα σου διαμορφώνουν την προσωπικότητα. Είναι και κείνα που έρχονται σαν άνεμος άλλοτε σα χάδι και άλλοτε σαν τυφώνας αυτά τα μεγάλα η μικρά που κάνουν το μυαλό να ταξιδεύει να παλεύει με δαίμονες να κάνει παρέα με αγγέλους.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Να γιατί η μηχανή είναι το …μωρό σου… και άσε τη γυναίκα να γκρινιάζει!

 

Πολλοί είναι αυτοί που ψάχνουν να βρούνε ερωτήματα αναπάντητα να βρουν λύσεις στα μικρά η μεγάλα προβλήματα στα μυστικά της ζωής. Τι μπορείς να κάνεις με το πιο απλό το πιο δύσκολο και πάλι απ την αρχή και πάλι στο τέλος και χάνεσαι και πλανιέσαι και μεγαλώνεις και μεγαλώνεις και μεγαλώνεις.

 

 

Τι να είναι αυτό αλήθεια που μπορεί να κάνει τον χρόνο να σταματήσει για πάντα η έστω για λίγο, πολλές οι λίγες στιγμές η ακόμη να γυρίσει πίσω να σε ξανακάνει παιδί.

Για έναν άντρα ίσως είναι λίγο πιο εύκολο  ίσως γιατί ο τρόπος σκέψης του είναι λιγάκι πιο απλός,  πιο στρέιτ, πιο ευθύς. Απλοικότερος χωρίς πολλά πολλά να επιβραδύνουν αυτό που θέλει και συνάμα να κάνει αυτό που θέλει η ψυχή του.

Τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει έναν άντρα παιδί να ξεχαστεί στον χρόνο, να αφεθεί,  να τον ξαναγυρίσει πίσω στην νιότη, να ξαναζήσει σκιρτήματα να ξαναβρεί τα χρώματα να γευτεί γεύσεις να μυρίσει αρώματα όπως τότε παλιά όταν άφηνε τα πρώτα του κοντά παντελόνια στο σπίτι και αγνοώντας τις φωνές της μάνας ξεκινούσε να βρει τα δικά του νερά τα δικά του λιμάνια.

 

 

Τι είναι αυτό τελικά που μπορεί να κάνει έναν άντρα παιδί; Το παιχνίδι. Ίσως η λέξη κλειδί στο κάθε αντρικό μυαλό. Όπως τότε τα πρώτα στρατιωτάκια που γέμιζαν την φαντασία με ήρωες και αργότερα το κυνήγι της μπάλας στην αλάνα με τα άλλα παιδιά και όπως μεγαλώνεις να ψάχνεις τον χρόνο ανάμεσα στα διαβάσματά σου και στο σχολείο να βρεις την ώρα να συναντήσεις τους φίλους να ξεκινήσεις πάλι το παιχνίδι να σταματάς τον χρόνο να κερδίζεις η να χάνεις να περιμένεις την Κυριακή σου τις διακοπές σου τα καλοκαίρια σου αλλά και πάλι ο χρόνος να μη σου φτάνει.

 

 

Μεγαλώνεις το σχολείο είναι παρελθόν, σπουδές, φαντάρος και ξαφνικά το παιδί έχει χαθεί. Ψάχνεις απεγνωσμένα να το βρεις αλλά ίσως να μη σε συμφέρει. Το παιδί έχει γίνει άντρας και αυτό είναι καλό. Τα πρώτα δικά σου χρήματα στα χέρια σου δίνουν την δύναμη να προχωρήσεις και καθώς τα χρόνια περνούν φέρνεις στον κόσμο το δικό σου παιδί. Τι δώρο θεέ μου. Μια ανέλπιστη αγαλλίαση για το πιο όμορφο πράγμα στον κόσμο. Το παιδί σου. Και ξανά αγώνας απ την αρχή οι ανάγκες μεγαλώνουν, ο χρόνος λιγοστεύει, ψάχνεις να βρεις περισσότερο χρόνο για να μπορέσουν να χωρέσουν τα πάντα μέσα. Το πρώτο αυτοκίνητο σε βοηθά και γίνεται το απαραίτητο εργαλείο ώστε να είναι μαζί η οικογένειά σου.

Και ο μικρός στο πίσω κάθισμα να κοιτά στο πίσω τζάμι και να χαζεύει τα άλλα διερχόμενα αυτοκίνητα. Μπαμπά, μπαμπά κοίτα!!!! Μια μηχανάρα!!! H μικρούλα του φωνή γεμιζει τα αυτιά σουκαι καθώς η μοτοσυκλέτα προσπερνα, βλέπεις τον αναβάτη της να χαιρετάει τον γιό σου όπως κάποτε στα περασμένα χρόνια κάποιος άλλος χαιρετούσε εσένα.

Μοτοσικλέτα, όπως τότε που εσύ ήσουν στην θέση του γιου σου και βλέποντας την αυτήν και τον αναβάτη της κολλούσες το πρόσωπο σου στο τζάμι να μη χάσεις ούτε μια στιγμή το θέαμα που έκανε την καρδιά σου να χτυπά πιο δυνατά που την έκανε να θέλει να φτερουγίσει.

 

 

Το βλέμμα του μικρού στο κοίταγμα της ξανάφερε το παιδί πίσω το παιδί που είχες κρύψει και που λαχταρούσε να έρθει πάλι πίσω,  το παιδί που έκρυβες μέσα σου και έκανε την επιθυμία απαραίτητη προϋπόθεση ζωής για σένα. Ένα νέο μέλος ήδη είχε προστεθεί η καλύτερα ένα παιχνίδι ένα παιχνίδι όμως για μεγάλα παιδιά. Και την είχες πάντα εκεί αστραφτερή και γυαλισμένη και πάντα στην καρδιά σου. Γιατί πάντα εκεί ήταν εσύ το είχες ξεχάσει και σε περίμενε σε περίμενε γιατί πάντα η καρδιά σου ήταν δίτροχη εσύ την είχες αφήσει λιγάκι στο περιθώριο.

Και άρχισες μια στενή σχέση μια σχέση αμοιβαίου πάθους. Τα πρώτα ταξίδια οι βόλτες η προσπάθεια να πείσεις το έτερον ήμισυ να έρθει μαζί σου  η ανάγκη να βελτιωθείς σαν οδηγός, οι πρώτες επισκέψεις σε πίστα, τα πρώτα σχολεία ασφαλούς οδήγησης. τα πρώτα ταξίδια στο εξωτερικό μαζί της για να δεις την άλλη μεγάλη αγάπη δίτροχη κι αυτή να γνωρίσεις από κοντά τον μαγικό κόσμο του motogp. Τα χρόνια περνούσαν και αντί να καταλαγιάσει το πάθος φούντωνε περισσότερο και την άλλαξες με κάτι καλύτερο και πάλι εκεί μαζί της συντρόφια στις μοναχικές περιπλανήσεις σου μόνος η με παρέα.

 

Τι μπορεί να κάνει έναν άντρα παιδί; Ακόμα αναρωτιέσαι;

Τι μπορεί να κάνει στο μυαλό σου τις σκέψεις να χορεύουν την ψυχή σου να φτερουγίζει τον άνεμο να σε χαιδεύει και να σε μαστιγώνει μαζί να κάνεις παρέα με δαίμονες και αγγέλους να αφήνεσαι στα όνειρά σου να μιλάς μόνο με σένα να ταξιδεύεις να ταξιδεύεις.

Κάθε τράβηγμα του γκαζιού σου, κάθε πάτημα του φρένου σου, κάθε κούμπωμα ταχύτητας, κάθε πλάγιασμα μαζί της και κάποια αφηνιασμένα άλογα ανάμεσα στα πόδια σου να περιμένουν την κάθε εντολή σου. Η απαραίτητη στάση για ξεκούραστο βλέμμα των περαστικών ιεροτελεστία της προετοιμασίας άρτια συνυφασμένη με την απριόρι δόση ελευθερίας που γεμίζει το είναι σου.

 

Τι μπορεί να κάνει έναν άντρα παιδί; Ακόμα αναρωτιέσαι;

Και όταν ταξιδεύεις, το δικό σου ταξίδι παρέα μαζί της, να θυμάσαι πάντα… Κάποιοι σε περιμένουν πίσω, κάποιοι που σ αγαπάνε και αγαπάς. Μην το ξεχνάς ποτέ αυτό γιατί τότε όλο αυτό έχει και νόημα και πάνω απ όλα ΖΩΗ. Μπορείς τελικά να σταματήσεις ελάχιστα τον χρόνο μπορείς να συνεχίσεις το παιχνίδι που σταμάτησες κάποτε αλλά να ξέρεις καλά ότι το παιχνίδι είναι ακόμη πιο ευχάριστο όταν παίζεις δίκαια και τίμια με κανόνες και ασφάλεια. Κράνος, μπουφάν, παντελόνι, μπότες, γάντια, γιατί η ζωή είναι μόνο μία και πολύτιμη.