fbpx

Να γιατί δεν είσαι «ξενέρωτος» όταν διαβάζεις βιβλία

Να γιατί δεν είσαι «ξενέρωτος» όταν διαβάζεις βιβλία

Στην εποχή της πληροφορικής, της τεχνολογίας, του Facebook και των άλλων social media, ίσως να σε πούνε ξενέρωτο αν διαβάζεις ακόμα βιβλία, ενώ μπορεί να βλέπεις …ταινίες… Το βέβαιο είναι ότι ξενέρωτος δεν είσαι, ούτε εκτός εποχής και δες το γιατί:

Σκέψου ότι οι περισσότερες μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές είναι μεταφορά σε ταινία ενός βιβλίου. Κάνε λοιπόν ένα πείραμα. Διάβασε πρώτα το βιβλίο που βασίζεται η ταινία και μετά δες την. Τότε θα κατανοήσεις ακριβώς τι σημαίνει η ανάγνωση ενός βιβλίου.

Το βιβλίο σε βοηθάει να καλλιεργείς την φαντασία σου, αφού δημιουργείς τις εικόνες στο μυαλό σου και δεν την παίρνεις «μασημένες» από μια ταινία. Επομένως δεν είσαι παθητικός θεατής όπως με μια ταινία

Το βιβλίο σου κρατάει συντροφιά περισσότερο από μια ταινία. Μπορεί στην ταινία να χάνεσαι στην πλοκή της, αλλά σκέψου να διαβάζεις ξαπλωμένος στον καναπέ σου, με χαμηλή μουσική να παίζει και να πίνεις το αγαπημένο σου ποτό. Είναι στιγμές που χάνεσαι και βυθίζεσαι στην ιστορία που περιγράφει ο συγγραφές και ουσιαστικά είναι σα να μετέχεις.

Με ένα βιβλίο ξεφεύγεις από την πραγματικότητα και ζεις μια άλλη ζωή χωρίς τα πραγματικά της ρίσκα.

Γιατί το αίσθημα που νιώθεις όταν διαβάζεις την τελευταία σελίδα του βιβλίου που σου έκανε παρέα το τελευταίο διάστημα είναι σαν να αποχαιρετάς έναν φίλο που φεύγει στο εξωτερικό. Θα σου λείπει αλλά δεν θα τον ξεχάσεις.

Επομένως δεν είναι ξενερωσιά να διαβάζεις βιβλία. Γίνεσαι καλύτερος, πιο έξυπνος, πιο καλλιεργημένος από να παίρνεις την μασημένη τροφή μιας ταινίας ή τις κοινοποιήσεις των social media.

Και όπως έλεγαν οι αρχαίοι, παν μέτρον άριστον. Όλα χρειάζονται στη ζωή με μέτρο. Και το βιβλίο και οι ταινίες και τα social media. Άλλωστε ζούμε στην εποχή της πληροφορίας!