fbpx

Να γιατί είναι το τέλειο να συνδυάζεις τρέξιμο και κολύμβηση

Να γιατί είναι το τέλειο να συνδυάζεις τρέξιμο και κολύμβηση

Κάνοντας ένα είδος προπόνησης σίγουρα γυμνάζεσαι. Αν όμως συνδυάζεις διαφορετικά είδη προπονήσεων σίγουρα γυμνάζεσαι πληρέστερα!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Δες μια προπόνηση Body Weight που θα σε κάνει να τονώσεις τον μεταβολισμό σου

 

Το τρέξιμο είναι το πιο συνηθισμένο. Άλλοι προτιμούν μόνο το κολυμβητήριο. Η πραγματικότητα που θα σε κάνει να αποδώσεις καλύτερα είναι ο συνδυασμός των δύο.

Δες το γιατί:

 

Πλεονεκτήματα της κολύμβησης

Το κολύμπι συνήθως καίει περισσότερες θερμίδες από το τρέξιμο.

έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες τραυματισμού. Ενισχύει το μυϊκό σύστημα χωρίς η καταπόνηση στις αρθρώσεις να γίνεται το ίδιο «αισθητή» όπως άλλες συγκριτικά ασκήσεις, λόγω της άνωσης του νερού. Η άνωση μειώνει δραστικά το βάρος του σώματος και βοηθά στον περιορισμό των φορτίων που δέχονται οι αρθρώσεις, διευκολύνοντας σημαντικά την άθληση,

μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις αποκατάσταση επειδή η αντίσταση του νερού επιτρέπει την επαρκή εκγύμναση των μυών, που συνήθως έχουν ατροφήσει μετά από σοβαρούς τραυματισμούς.

 

Mειονεκτήματα της κολύμβησης

Το σώμα στην κολύμβηση είναι οριζόντιο, με αποτέλεσμα η ροή του αίματος να γίνεται πολύ πιο εύκολα, μιας και δεν υπάρχει η ανάγκη να υπερνικηθεί η δύναμη της βαρύτητας, όπως όταν το σώμα είναι κατακόρυφο (τρέξιμο). Έτσι αντίστοιχη ένταση, αποδίδει λιγότερα καρδιαγγειακά οφέλη από το τρέξιμο.

 

Πλεονεκτήματα του τρεξίματος

Το τρέξιμο είναι πιο ευέλικτο γιατί μπορείς να τρέξεις οπουδήποτε και παντού, χωρίς να χρειάζεται να έχεις πρόσβαση σε πισίνα ή νερό.

εάν γυμνάζεσαι για να χάσεις βάρος, το σώμα σου δεν θα κάψει τόση πολύ ενέργεια  με το κολύμπι όσο από το τρέξιμο. Αν και το κολύμπι καίει περισσότερες θερμίδες, το τρέξιμο είναι ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αδυνατίσεις.

 

Μειονεκτήματα του τρεξίματος

Οι τραυματισμοί εμφανίζονται συχνά στους δρομείς. Έχει υπολογιστεί ότι σε κάθε επαφή με το έδαφος δεχόμαστε δύναμη ίση με το επταπλάσιο του βάρους μας. Η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας έδειξε ότι ετησίως τραυματίζεται το 27% των αρχάριων δρομέων, το 32% των δρομέων μεγάλων αποστάσεων και το 52% των μαραθωνοδρόμων.

Και οι δύο ασκήσεις αλληλοσυμπληρώνονται, οπότε σου προτείνουμε να ενσωματώσεις και τα δύο στο πρόγραμμά σου. Αλλά αν πρέπει να επιλέξεις ένα, τότε αξιολόγησε με βάση τα κίνητρά σου.

Αν θέλεις να προσθέσεις ποικιλία στη ρουτίνα της προπόνησής σου ή να εξασκηθείς για τρίαθλο, η κολύμβηση μπορεί να προσφέρει μια σειρά από οφέλη. Οι δρομείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν προπονήσεις κολύμβησης για να αποτρέψουν ή να αποκαταστήσουν τραυματισμούς και να βελτιώσουν τη συνολική φυσική τους κατάσταση.