fbpx

Να γιατί η αυτοπεποίθηση σε οδηγεί στην απιστία

Να γιατί η αυτοπεποίθηση σε οδηγεί στην απιστία

Η σιγουριά που χαρίζει σε έναν άνδρα η πεποίθηση ότι έχει «νικήσει» σε κάτι, επιφέρει ορμονικές αλλαγές στον οργανισμό του, οι οποίες με τη σειρά τους αυξάνουν τις πιθανότητες να φανεί άπιστος.

Σύμφωνα με μια καινούργια μελέτη, αρκεί ένας άνδρας να αισθανθεί «νικητής» (όχι απαραίτητα να είναι) και ανώτερος συγκριτικά με άλλους άνδρες, για να αρχίσει να βλέπει τον εαυτό του ως «κελεπούρι».

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι θα μετρήσεις αν έχεις και πόσο εθισμό στο σεξ!

 

Αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση τεστοστερόνης που προκαλούν τα παραπάνω συναισθήματα, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για απιστία, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ εντόπισε ορμονικές και ψυχολογικές αλλαγές σε άνδρες που πίστευαν ότι είχαν κατατροπώσει τον ανταγωνισμό σε κάποιον τομέα. Ειδικότερα, η ομάδα μέτρησε τα επίπεδα ορμονών 38 ανδρών, από 20-30 ετών, ζητώντας τους παράλληλα να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια αναφορικά με την αυτοπεποίθησή τους και την «ετοιμότητά» τους να προσεγγίσουν ερωτικά μία γυναίκα.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές έβαλαν τους άνδρες να συναγωνιστούν σε ζευγάρια σε κωπηλατικές μηχανές, οι οποιες είχαν «πειραχθεί» ώστε να αναδείξουν τυχαία έναν νικητή, ανεξάρτητα από το ποιος είχε την καλύτερη επίδοση. Κατόπιν, η ομάδα επανάλαβε τα τεστ, και διαπίστωσε σημαντικές αλλαγές στα αποτελέσματα τόσο των νικητών όσο και των χαμένων.