fbpx

Να γιατί η μοναξιά στο τρέξιμο είναι η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσες να κάνεις

Να γιατί η μοναξιά στο τρέξιμο είναι η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσες να κάνεις

Με το lockdownτο τρέξιμο έχει μπει στη καθημερινότητα σου και  μπορεί να …ζηλεύεις αν βλέπεις άλλους να τρέχουν έξω με παρέα ενώ εσύ είσαι μόνος , σκέψου όμως τελικά η μοναξιά στο τρέξιμο είναι η καλύτερη επιλογή!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Δες πως μπορείς να αποφύγεις τους τραυματισμούς της προπόνησης στο σπίτι ή έξω

Ο πρώτος λόγος είναι η προστασία από τον κορωνοϊό, γιατί όσο και να εμπιστεύεσαι τον κολλητό σου, ποτέ δεν ξέρεις!

Οι υπόλοιποι λόγοι είναι οι εξής:

 

Τρέχεις με το δικό σου ρυθμό

Όταν τρέχεις με μια ομάδα υποχρεώνεσαι να τρέχεις μαζί τους. Υποχρεώνεσαι να ακολουθείς τον ρυθμό τους ή να τους μιλάς και να ασχολείσαι μαζί τους. Και ενώ η παραμονή στην ομάδα μπορεί να είναι ένα μεγάλο κίνητρο (και ανταγωνιστικά), μπορεί επίσης να εμποδίσει το επιδιωκόμενο όφελος της διαδρομής. Όταν τρέχεις μόνος σου κανείς δεν σε πιέζει τι ρυθμό θα ακολουθήσεις, εσύ καθορίζεις ακριβώς τι μπορείς να κάνεις! Έτσι, μπορείς να απολαύσεις το τρέξιμο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάθε γύρος μετατρέπεται σε αγώνα.

 

Μειώνεις τις πιθανότητες τραυματισμού

Όταν τρέχεις μόνος μπορείς να αφουγκραστείς το σώμα σου. Εάν πρέπει να επιβραδύνεις για να αποφύγεις κάποιον τραυματισμό, μπορείς να το κάνεις χωρίς να χρειαστεί να ακολουθείς τον ρυθμό της ομάδας. Αντίθετα, το να τρέχεις μόνος σημαίνει ότι μπορείς να αυξήσεις το ρυθμό σου τις ημέρες που νιώθεις πιο δυνατός, χωρίς να ανησυχείς αν θα αφήσεις κάποιον πίσω εάν κάνεις fartleks ή τέμπο. Αυτές οι διαδρομές σου επιτρέπουν να συντονιστείς με το σώμα σου. Όταν ανακαλύπτεις τον δικό σου ρυθμό αντί να βασίζεσαι αποκλειστικά στους γύρω σου αυτό είναι και το μυστικό για να μην τραυματιστείς.

 

Ενισχύεις το ψυχικό σου κίνητρο

Το ομαδικό τρέξιμο σου μαθαίνει να παίρνεις ώθηση από τους άλλους όταν νιώθεις κούραση ή πόνο.  Όταν τρέχεις μόνος σου αναπτύσσεις τακτικές που σε βοηθούν να γίνεις πιο δυνατός ψυχικά και να μπορείς να διαχειριστείς καλύτερα τον όγκο  προπόνησης. Κατά το τρέξιμο το ένα τμήμα του εγκεφάλου σου προσπαθεί να σε κάνει να τα παρατήσεις και το άλλο προσπαθεί με επιχειρήματα να σε κρατήσει στον δρόμο. Τρέχοντας μόνος ισχυροποιείς το τμήμα των επιχειρημάτων και αυτό δυναμώνει το εσωτερικό σου κίνητρο.

 

Το νούμερο 6 είναι φυσικό αγχολυτικό

Το τρέξιμο είναι ένας ατομικός κατά κύριο λόγο τρόπος άθλησης. Εσύ, το μυαλό σου και τα πόδια σου. Και είναι πάρα πολλοί εκείνοι που τρέχουν για να τα βρουν με τον εαυτό τους και τις σκέψεις τους και να ξεφεύγουν από τα προβλήματα. Τώρα είναι η ευκαιρία να τρέχεις μόνος, μακριά από το στρες, εσύ και οι σκέψεις σου! Δες και Πώς το τρέξιμο μπορεί να σου λύσει τα προβλήματα;