fbpx

Να γιατί η προπόνηση ισορροπίας είναι σημαντική και πρέπει να την κάνεις

Να γιατί η προπόνηση ισορροπίας είναι σημαντική και πρέπει να την κάνεις

Η κακή ισορροπία έχει συνδυαστεί με την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης τραυματισμών είτε πρόκειται για αθλητές είτε για απλούς ασκούμενους . Γι’ αυτόν τον λόγο η ισορροπία αποτελεί μια βασική κινητική ικανότητα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτοί είναι οι κίνδυνοι που σε απειλούν αν υπερβάλεις με τις κάμψεις

 

Η ισορροπία σύμφωνα με τους Βασίλη Γεροδήμο και Κωνσταντίνα Καρατράντου, του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού «είναι η διαδικασία με την οποία το άτομο διατηρεί τη θέση (στατική) ή/και την κίνηση (δυναμική) του σώματος του, σε μια συγκεκριμένη σχέση προς το περιβάλλον. Επηρεάζεται από τη δύναμη της βαρύτητας, τις διαταραχές της βοηθητικής μετακίνησης (π.χ. στροφή, κάμψη, έκταση κορμού, κτλ.), και τις αλληλεπιδράσεις του περιβάλλοντος (π.χ. ολισθήσεις, συγκρούσεις, ωθήσεις, κτλ.).»

Κάθε φορά που προσθέτεις έναν βαθμό αστάθειας σε μια άσκηση, αυξάνεις το πόσο σκληρά πρέπει να εργαστούν οι σταθεροποιητές μύες για να σε κρατήσουν στη θέση σου. Οι σταθεροποιητές μύες δεν είναι οι κύριοι μύες που εργάζονται σε μια συγκεκριμένη άσκηση, αλλά αυτοί που συμβάλλουν στην άσκηση διατηρώντας τις αρθρώσεις που λειτουργούν στη σωστή ευθυγράμμιση. Περιλαμβάνουν σχεδόν πάντα τους μυς του μέσου κορμού. Επομένως εάν μπορείς να δυναμώσεις τα πόδια και τον πυρήνα (ακόμη περισσότερο) με μία κίνηση, γιατί να μην την κάνεις;

Την προπόνηση ισορροπίας πρέπει να οπωσδήποτε να την ενσωματώσεις στην προπονητική σου ρουτίνα γιατί σε βοηθά να αναπτύξεις καλύτερη ισορροπία ρυθμίζοντας το κέντρο βάρους του σώματος σου σε κάθε αλλαγή θέσης ή σε κάθε κίνηση και να διατηρείς τον έλεγχο. Επιπλέον βελτιώνει τον συντονισμό και τη σταθερότητα των αρθρώσεων στοχεύοντας στους σταθεροποιητές μυς (στον πυρήνα και τις αρθρώσεις που εμπλέκονται στην άσκηση) ενώ εκπαιδεύει το σώμα και τον εγκέφαλό σου να λειτουργούν καλύτερα συγχρονισμένα (ιδιοδεκτικότητα). Επιπλέον είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι συμβάλλουν στην πρόληψη τραυματισμών και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αποκατάστασης σε περίπτωση τραυματισμού των κάτω άκρων. Η προπόνηση ισορροπίας είναι σημαντική για τη λειτουργική καθημερινή σου κίνηση και για την ικανότητά σου να σηκώνεις βάρη ή βαρύτερα αντικείμενα και να κάνεις πιο προχωρημένες προπονήσεις.