fbpx

Να γιατί η συχνή ενυδάτωση είναι πιο σημαντική αν είσαι οικοδόμος

Να γιατί η συχνή ενυδάτωση είναι πιο σημαντική αν είσαι οικοδόμος

Για όσους εργάζονται στο ύπαιθρο ή στη ζέστη, το καλοκαίρι μπορεί να είναι μία ιδιαιτέρως δύσκολη περίοδος, διότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θερμικής καταπόνησης και ατυχημάτων εξαιτίας της.

Ο κίνδυνος αυτός είναι ιδιαίτερα αυξημένος στους εργαζόμενους που κάνουν βαριά χειρωνακτική εργασία, εκτίθενται απ’ ευθείας στον ήλιο ή/και χρησιμοποιούν ημιδιαπερατό ή στεγανό προστατευτικό ρουχισμό και ογκώδη εξοπλισμό.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε για τα σημάδια της ύπουλης αφυδάτωσης που σε απειλεί

 

Στις κατηγορίες αυτές ανήκουν, μεταξύ άλλων, πυροσβέστες, εργάτες αρτοποιίας, αγρότες, εργάτες οικοδομών και κατασκευών, ανθρακωρύχοι, εργαζόμενοι σε λεβητοστάσια, χυτήρια, μαγειρεία και κουζίνες, εργαζόμενοι σε εργοστάσια (π.χ. χημικών) και λιμάνια, αχθοφόροι, εργαζόμενοι στα εναέρια δίκτυα ηλεκτρισμού, εργαζόμενοι στη διακομιδή απορριμμάτων και κηπουροί, σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια & την Υγεία στην Εργασία (OSHA) των ΗΠΑ.

Υπάρχουν επίσης ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων οι οποίοι κινδυνεύουν επειδή δεν έχουν εγκλιματιστεί στην εργασία υπό τη ζέστη. Αυτοί είναι μεταξύ άλλων οι νεοπροσληφθέντες, οι συμβασιούχοι και όσοι επιστρέφουν στη δουλειά έπειτα από απουσία μίας ή περισσότερων εβδομάδων.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η ηλικία (με το πέρασμα του χρόνου φθίνουν οι φυσικοί μηχανισμοί θερμορύθμισης του οργανισμού), το σωματικό βάρος (η παραγωγή θερμότητας στον οργανισμό σχετίζεται με το βάρος), το ιατρικό ιστορικό (π.χ. προβλήματα καρδιάς ή πνευμόνων) και η λήψη ορισμένων φαρμάκων.

Καθοριστικό ρόλο παίζει το επίπεδο της περιβαλλοντικής θερμοκρασίας και υγρασίας, με τον καύσωνα να είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των εργαζομένων διότι η θερμοκρασία δεν μειώνεται σημαντικά το βράδυ, ώστε να μπορεί ο ανθρώπινος οργανισμός να αναλάβει δυνάμεις και να αντεπεξέλθει στη καταπόνηση που του προκάλεσαν οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες τις ώρες που εργαζόταν.

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), για τις κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας καύσωνας θεωρείται μια περίοδος τουλάχιστον 3 ημερών, κατά την οποία οι θερμοκρασίες στις πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ξεπερνούν τους 37°C και η μέση ημερήσια θερμοκρασία είναι τουλάχιστον 31°C, γεγονός που υποδηλώνει ότι η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 25-26°C το βράδυ.

Ακόμα κι αν δεν έχει καύσωνα, όμως, οι επιπτώσεις της ζέστης μπορεί να είναι δυσμενέστερες αν επιδρούν και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως η υψηλή υγρασία στην ατμόσφαιρα, η χαμηλή ένταση του αέρα και η αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση. Η κατάσταση, εξ άλλου, είναι χειρότερη στα μεγάλα αστικά κέντρα λόγω της συγκέντρωσης θερμότητας στα κτήρια και στην άσφαλτο που απελευθερώνεται κατά τις νυκτερινές ώρες, διατηρώντας υψηλή την θερμοκρασία.

Ο OSHA, ο οποίος πραγματοποιεί ενημερωτική εκστρατεία με τίτλο «Water, Rest, Shade» (Νερό, Ανάπαυση, Σκιά) για τους εργαζομένους στη ζέστη τονίζει ότι για να προστατευθούν πρέπει να υιοθετούν ορισμένα μέτρα:

 

Να εγκλιματίζονται στη ζέστη

Ο εγκλιματισμός είναι απαραίτητος για τους νέους εργαζομένους αλλά και όσους επιστρέφουν από παρατεταμένη απουσία (τουλάχιστον μία εβδομάδα). Πρέπει να γίνεται σταδιακά και απαιτεί διαδοχικές εκθέσεις στη θερμότητα για τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα. Μπορεί να απαιτηθούν μία-δύο εβδομάδες έως ότου ο οργανισμός εγκλιματιστεί στην εργασία σε θερμό περιβάλλον.

 

Να αναπληρώνουν όλα τα υγρά που χάνουν με την εφίδρωση

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να βασίζονται στη δίψα για να πιουν νερό, διότι αυτή είναι φτωχός δείκτης του επιπέδου ενυδάτωσης του οργανισμού, αφού ενεργοποιείται αφότου αρχίσει η αφυδάτωση. Επομένως, θα πρέπει να πίνουν νερό σε τακτά χρονικά διαστήματα, ακόμα κι αν δεν αισθάνονται ότι διψούν. Ένα ποτήρι δροσερό (όχι παγωμένο) νερό κάθε 15 ή το πολύ 20 λεπτά είναι επαρκές για τον μέσο εργαζόμενο ενήλικα για να διατηρείται καλά ενυδατωμένος σε συνθήκες φόρου εργασίας.

 

Διαλλείματα και βαριές εργασίες

Απαιτούνται συχνά διαλείμματα σε δροσερό και σκιερό μέρος. Να εκτελούν τις πιο βαριές εργασίες κατά τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας

 

Ντύσιμο

Να είναι ντυμένοι με ελαφρά, χαλαρά ρούχα, από υφάσματα τα οποία επιτρέπουν την εξάτμιση του ιδρώτα (η εφίδρωση είναι ο φυσικός τρόπος του οργανισμού για να δροσίζεται, δηλαδή να ρυθμίζει την εσωτερική θερμοκρασία του και να αποφεύγει την θερμική καταπόνηση, την θερμική εξάντληση και την θερμοπληξία).