fbpx

Να γιατί κουράζονται τα πόδια σου ενώ έχεις ρυθμό στο τρέξιμο

Να γιατί κουράζονται τα πόδια σου ενώ έχεις ρυθμό στο τρέξιμο

Ενώ ο ρυθμός σου είναι καλός, οι αναπνοές σωστές και εσύ νομίζεις ότι θα ολοκληρώσεις μια καλή προπόνηση αεροβικής νιώθεις τα πόδια σου να σε εγκαταλείπουν! Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ο λόγος είναι η ξεκούραση που μάλλον στην περίπτωση σου δεν υπάρχει αλλά είναι το ίδιο σημαντική με την άσκηση. Αν δεν ξεκουραζόμαστε επαρκώς, δεν είναι υπεροβολή να πούμε ότι η προπόνησή μας πάει… στράφι.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Πόσα γνωρίζεις για την πολύ σημαντική αποθεραπεία;

 

Αν είσαι κουρασμένος, είχες μια δύσκολη μέρα στη δουλειά, δεν έχεις κοιμηθεί καλά, δεν μπορεί να προπονείσαι και να πιέζεις τον εαυτό σου να έχει τις ίδιες επιδόσεις με όταν είσαι καλά και ξεκούραστος. Αντίθετα, αν συνεχίσεις να τρέχεις σύμφωνα με τις επιδόσεις σου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κουρασμένα πόδια. Δεν είναι κακό οι προπονήσεις να συμβαδίζουν με την καθημερινότητά σου. Άλλες φορές θα είσαι λίγο πιο αργός, άλλες πιο γρήγορος απ’ όσο έχεις φανταστεί!

Η υπερπροπόνηση είναι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι νέοι αθλούμενοι, αφού πάνω στον ενθουσιασμό τους, «ξεχνάνε» να ξεκουραστούν με αποτέλεσμα να… καούν. Το σώμα χρειάζεται χρόνο για να ανακάμψει μετά από μια έντονη δραστηριότητα.

Όταν δεν ξεκουράζεσαι το σώμα αυξάνει την παραγωγή κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Τα αυξημένα επίπεδά της οδηγούν σε συμπτώματα, όπως η κόπωση, η κατακράτηση υγρών, αλλά και η κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Δεν υπάρχει σχετικός «χρυσός» κανόνας, καθώς οι ημέρες ξεκούρασης έχουν να κάνουν με το επίπεδο της φυσικής κατάστασης αλλά και την προπόνηση που κάνεις.

Αν τρέχεις μια συγκεκριμένη διαδρομή, μπορεί αυτή να μην είναι αρκετά δύσκολη, ή πάρα πολύ δύσκολη. Το θέμα είναι ότι κανένα από τα δύο δεν σε βοηθάει να τρέξεις γρηγορότερα και να βελτιωθείς. Βάλε στην προπόνησή σου δύσκολα κομμάτια, μέτρια αλλά και εύκολα. Με αυτόν τον τρόπο θα δώσεις έμφαση στα πάντα και θα βελτιωθείς πραγματικά. Αν θέλεις να τρέχεις πιο γρήγορα, πρέπει να εστιάσεις στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Μικρότερες διαδρομές σε γρήγορο τέμπο, αυτό είναι το μυστικό.