fbpx

Να γιατί με «φρέσκο» δίπλωμα δεν πρέπει να καβαλήσεις το δυνατό …εργαλείο που σου γυάλισε

Να γιατί με «φρέσκο» δίπλωμα δεν πρέπει να καβαλήσεις το δυνατό …εργαλείο που σου γυάλισε

Όπως όλα τα οχήματα έτσι και οι μοτοσικλέτες έχουν  κατηγορίες και φυσικά διαφορές μεταξύ τους. Στις μοτοσικλέτες όμως τα πράματα είναι περισσότερο πολύπλοκα  ειδικά όταν πρόκειται να μεταπηδήσεις από τη μια κατηγορία στην άλλη ή να περάσεις πολλές κατηγορίες! Πολύπλοκά αλλά και επικίνδυνα!

Ενώ για την οδήγηση αυτοκινήτου απαιτείται ένα δίπλωμα, που με αυτό μπορείς να οδηγήσεις απευθείας ακόμα και μια Ferrari,στις μοτοσικλέτες τα πράγματα διαφέρουν αφού το λεγόμενο «μεγάλο» δίπλωμα το Α2 έχει  όριο ηλικίας τα 20 χρόνια και αφορά μοτοσικλέτες κυβισμού άνω των 400cc.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Το αστείο και …λυπηρό κρυφτούλι με την αστυνομία μοτοσικλετιστή που δεν φορούσε κράνος!

 

Έτσι λοιπόν  με αυτό το δίπλωμα ο νόμος δίνει το δικαίωμα ο κάτοχος του να αγοράσει απευθείας μια 1000αρα μοτοσικλέτα και να την καβαλήσει. Είναι όμως ασφαλές αυτό;

Στα αυτοκίνητα δεν είναι και η καλύτερη ιδέα για κάποιον με το που θα πάρει το δίπλωμα να οδηγήσει όχημα μεγάλου κυβισμού. Αν και ο νόμος το επιτρέπει είναι επικίνδυνο αλλά όπως και να έχει ο οδηγός είναι πολύ πιο προστατευμένος απ ΄ ότι ο   αναβάτης μιας μοτοσικλέτας!

Το ίδιο συμβαίνει και από τη μεταπήδηση από σκούτερ σε μοτοσικλέτα αφού ο τρόπος οδήγησης του ενός τύπου με τον άλλον είναι διαφορετικός!

Κάποιοι βέβαια  δεν το λαμβάνουν αυτό υπ΄ όψη τους και αγοράζουν τη μοτοσικλέτα που θέλουν χωρίς να υπολογίσουν την οδηγική εμπειρία που δεν έχουν!

Πως αλλάζεις σωστά και με ασφάλεια κατηγορίες;

Είναι απλό: Ανεβαίνεις κυβικά και τύπο μηχανής σταδιακά, από τα 400ccπάς στα 600ccκαι μετά από καιρό μπορείς πολύ εύκολα να μεταπηδήσεις σε 1000αρι.

Το ίδιο πρέπει να κάνεις αν θες να μεταπηδήσεις από μια μοτοσικλέτα touringσε racingή supersportαφού ο τρόπος οδήγησης της κάθε κατηγορίας είναι πολύ διαφορετικός!

Δυστυχώς κάποιοι που δεν τήρησαν αυτόν τον άγραφο νόμο, βρέθηκαν στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούν να ελέγξουν σε κάποια δύσκολη στιγμή τη μοτοσικλέτα τους και να υποστούν ατύχημα ή στη χειρότερη δυστύχημα!