fbpx

Να γιατί πολλές φορές στο γραφείο είναι καλό να φοράς …ακουστικά!

Να γιατί πολλές φορές στο γραφείο είναι καλό να φοράς …ακουστικά!

Τα ακουστικά αποτελούν την συσκευή που λατρεύεται από κάθε εργαζόμενο. Μία λίστα με αγαπημένα τραγούδια στο Spotify που σε χαλαρώνουν, σε κάνουν να συγκεντρωθείς στην εργασία σου και σε ταξιδεύουν για λίγο μακριά από την γκρίζα κανονικότητα του γραφείου.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Να τι πρέπει να προσέχεις όταν χρησιμοποιείς social media στο χώρο εργασίας

 

Ναι πράγματι υπάρχει σοβαρός λόγος που καλό είναι να φοράς ακουστικά. Η συνύπαρξη στο γραφείο είναι δύσκολη. Όσο περισσότερα τα άτομα, τόσο πιο δύσκολο να βρεθεί η «χημεία». Εκείνη η «χρυσή τομή» για το πότε κάποιος θα μιλήσει δυνατά, πότε θα γελάσει ακόμη πιο δυνατά και πώς θα υπάρξει η απαραίτητη ησυχία για να γίνει κάθε μονάδα του group πιο λειτουργική. Το να υπάρξει απόλυτη σιωπή είναι ανέφικτο και πηγαίνει κόντρα στην ίδια μας την επικοινωνική φύση.

Μπορεί όμως να υπάρχει ένας τύπος που δεν ψήνεται να το σεβαστεί όλο αυτό. Εκείνος ο τύπος που δεν αντιλαμβάνεται ότι ερχόμαστε στο γραφείο για να δουλέψουμε. Συμβαίνει. Υπάρχει σε κάθε γραφείο και στην αρχή δεν μπορείς ν’ αντιληφθείς για ποιον πρόκειται. Δεν υπάρχει κάποιο dress code που να τον προδίδει. Δεν υπάρχει κάποιο μοτίβο συμπεριφοράς που να σου δείχνει όλα αυτά τα red flags ώστε να τον αποφύγεις. Θα έρθει να σε βρει όπως ο Χάρος ή ο Έρωτας.

Είναι εκείνος ο συνάδελφος που παρότι θα σε δει με ακουστικά θα σε σκουντήξει και θα έρθει να σου μιλήσει την πιο άκυρη στιγμή. Για να σου δείξει ένα viral video που το έχεις δει πριν δύο μέρες, για να έρθει να σε ρωτήσει κομψά «τι κάνεις;» αλλά στην πραγματικότητα θέλει την προσοχή σου για να σου πει την ιστορία του. Για το πώς πέρασε το Σαββατοκύριακό του, κάτι που προφανώς βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα πράγματα που δεν με ενδιαφέρουν. Συνήθως είναι εκείνος ο συνάδελφος που είτε δεν δουλεύει, είτε έχει τελειώσει την εργασία του νωρίς και θεωρεί πως είναι μία καλή επιλογή να καταστρέψει την μέρα σου.

Έρευνες έχουν αποδείξει πως από την στιγμή που κάνεις μια εργασία και κάποιος σε αποσυντονίσει, τότε χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να επανέλθεις στην κατάσταση που βρισκόσουν. Με λίγα λόγια κατέστρεψε την έμπνευσή σου και σου σπατάλησε 20 λεπτά από τον χρόνο σου, για να σου δείξει ένα «αστείο» meme. Μάλιστα αν έχεις διάσπαση προσοχής, τα πράγματα χειροτερεύουν.

Πώς θα καταφέρεις να του το εξηγήσεις χωρίς να γίνεις αγενής; Σίγουρα υπάρχουν τρόποι. Αφενός μπορείς να τον αγνοήσεις επιδεικτικά, αφετέρου να του πεις πως αυτή τη στιγμή έχεις μια σημαντική δουλειά. Θα ενοχληθεί; Μεταξύ μας κανείς δεν νοιάζεται. Όπως δεν νοιάστηκε και ο ίδιος για την ηρεμία σου και την δουλειά που έπρεπε να παραδώσεις.