fbpx

Να γιατί πρέπει να έχεις δυνατό λαιμό!

Να γιατί πρέπει να έχεις δυνατό λαιμό!

Εάν ο λαιμός σου δεν μπορούσε να σηκώσει το κεφάλι σου, τότε δεν θα μπορούσες να λειτουργήσεις.

Χωμένος ανάμεσα στο κεφάλι και τους ώμους σου, ο λαιμός είναι η βάση για το κεφάλι σου. Μέσα σε αυτό βρίσκεται ο κεντρικός υπολογιστής που είναι υπεύθυνος για κάθε πτυχή της ζωής σου.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά είναι όλα όσα ίσως δεν γνωρίζεις για τους μυς σου

 

Οι μύες του αυχένα συστέλλονται για να προσαρμόσουν τη στάση του κεφαλιού καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, κάτι που δίνει μεγαλύτερη αντοχή στους υπόλοιπους μυς.

Συνεπώς, εάν έχεις δυνατούς μυς στον αυχένα, αυτό συμβάλλει σημαντικά στην ευεξία σου, βελτιώνει την ικανότητά σου να εκτελείς τις καθημερινές σου υποχρεώσεις, και να είσαι ενεργός, συμμετέχοντας σε αθλητικές διοργανώσεις και δραστηριότητες.

 

Γιατί πρέπει να έχεις δυνατό λαιμό;

Υπάρχουν πολλά οφέλη που δίνει ένας δυνατός λαιμός, που συνήθως αποτελεί μία από τις πιο αδύναμες μυϊκές ομάδες στο άνω μέρος του σώματος.

 

Βελτιώνει τη συνολική δύναμη και εμφάνιση

Ένας δυνατός λαιμός συμβάλει στη συνολική λειτουργική αντοχή. Επιπλέον, οι τονισμένοι μύες του λαιμού μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική σωματική σου διάπλαση.

 

Βελτιώνει τη στάση σου

Η κακή στάση του σώματος, οι δύσκολες θέσεις στον ύπνο και η δυσκαμψία που σχετίζεται με την ηλικία, μπορεί να οδηγήσουν σε μυϊκές ανισορροπίες και δυσκαμψία στον αυχένα και τους ώμους, κάτι που προκαλεί πόνο και πονοκεφάλους. Οι άνθρωποι που περνούν πολλές ώρες καθισμένοι σε ένα γραφείο είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε προβλήματα στον αυχένα και σε αυχεναλγίες. Αυτό οφείλεται στο ότι καμπουριάζεις προς τα εμπρός ενώ γράφεις ή κοιτάζεις το tablet ή το κινητό σου, και συχνά καρέκλες και ύψη γραφείου που δεν είναι κατάλληλα, ασκούν μεγάλη πίεση στον αυχένα. Ενώ είναι σημαντικό να διατηρείς μια καλή στάση ανά πάσα στιγμή, ειδικά όταν κάθεσαι σε ένα γραφείο, η απόκτηση ενός δυνατού λαιμού θα βοηθήσει στην πρόληψη του πόνου και των τραυματισμών που μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα κακής στάσης του σώματος.

 

Σε προστατεύει από τραυματισμούς

Ένας δυνατός αυχένας θα σε προστατεύσει επίσης από τραυματισμούς που μπορεί να προκύψουν από την ανύψωση βαριών αντικειμένων από πάνω (π.χ. να κρατήσεις πάνω από το κεφάλι σου αντικείμενα για να τα βάλεις σε ψηλά ντουλάπια και ράφια) ή από τυχαία πρόσκρουση. Ο αυχένας χρησιμεύει ως αμορτισέρ ανάμεσα στο σώμα και το κεφάλι σου.

Κατά συνέπεια, εάν ασχολείσαι με οποιαδήποτε μορφή αθλήματος επαφής, η απόκτηση ενός δυνατού αυχένα μπορεί να μειώσει την πιθανότητα σοβαρής διάσειση, που μπορεί να προκληθεί από μια πρόσκρουση στο κεφάλι.

 

Βελτιώνει την αθλητική απόδοση

Μπορεί να επηρεάσει το αναπνευστικό σύστημα και την ποιότητα της αναπνοής, καθώς αρκετοί από τους μυς του λαιμού βοηθούν στην αναπνοή, ειδικά κατά τη διάρκεια απαιτητικής άσκησης. Επομένως, οι ισχυρότεροι μύες θα βελτιώσουν την απόδοσή σου. Οι κατεστραμμένοι, αδύναμοι ή κουρασμένοι μύες του αυχένα μπορούν να επηρεάσουν τις νευρικές ώσεις που «τρέχουν» από τον εγκέφαλο μέσω του νωτιαίου μυελού. Αυτό μπορεί να μειώσει τόσο τη στατική όσο και τη δυναμική ισορροπία καθώς και τη βασική ενέργεια. Ένας ισχυρότερος λαιμός μπορεί να βελτιώσει την ισορροπία και την κίνηση, και οι δύο είναι σημαντικές πτυχές κάθε αθλητικής και γυμναστικής δραστηριότητας που μπορείς να σκεφτείς.