fbpx

Να γιατί πρέπει να βάλεις το κουνουπίδι στη διατροφή σου

Να γιατί πρέπει να βάλεις το κουνουπίδι στη διατροφή σου

Αυτό το μη-αμυλούχο λαχανικό ανήκει στα σταυρανθή λαχανικά όπως το λάχανο και το μπρόκολο. Περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και φυτοθρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση βλαβερών τοξινών.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Πώς να μην μένεις στα …μπρόκολα, αλλά να έχεις και τέλειους κοιλιακούς

 

Ένα φλιτζάνι ωμό κουνουπίδι περιέχει μόλις 25 θερμίδες, 5 γραμμάρια υδατάνθρακες, το 77% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης βιταμίνης C, το 20% βιταμίνης Κ και το 10% βιταμίνης Β6.

Το κουνουπίδι είναι επίσης πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου και καλίου.

Δες ποια καλά σου κάνει το κουνουπίδι:

 

  1. Βοηθάει την καρδιά

Η βιταμίνη Κ που λαμβάνουμε από το κουνουπίδι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος. Αυτό με τη σειρά του συμβάλλει στην αποφυγή της συσσώρευσης λιπών στο αίμα σας. Τα λίπη στο αίμα σας μπορούν να προκαλέσουν καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως αρτηριοσκλήρωση. Η σουλφοραφάνη που περιέχει το κουνουπίδι μπορεί επίσης να βοηθήσει πολύ. Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης.

 

  1. Ηρεμεί το στομάχι

Το κουνουπίδι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Αυτές βοηθούν πολύ στην πέψη. Οι φυτικές ίνες προάγουν επίσης την αποβολή των τοξινών από το σώμα. Από την άλλη πλευρά, η σουλφοραφάνη που περιέχει προστατεύει τα τοιχώματα του στομάχου σας. Αυτό κάνει το στομάχι σας πιο ανθεκτικό απέναντι στα βλαβερά βακτήρια. Το κουνουπίδι περιέχει επίσης μια υγιεινή ποσότητα ισοθειοκυανατών. Αυτό σημαίνει ότι βοηθάει στην προστασία σας από στομαχικά έλκη ή καρκίνο του παχέος εντέρου.

 

  1. Είναι αντιοξειδωτικό

Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που προωθεί την υγεία του εγκεφάλου και του δέρματος. Όταν σκέφτεται κανείς τη βιταμίνη C, το μυαλό του πάει αυτόματα στο πορτοκάλι ή στα άλλα εσπεριδοειδή. Αλλά και το κουνουπίδι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Ένα φλιτζάνι ωμό κουνουπίδι περιέχει 52 mg βιταμίνης C σε σύγκριση με ένα μέσο πορτοκάλι που περιέχει 64 mg. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για τη βιταμίνη C είναι 90 mg για τους άνδρες και 75 mg για τις γυναίκες ημερησίως.