fbpx

Να γιατί πρέπει να κάνεις καλό ζέσταμα πριν την προπόνηση

Να γιατί πρέπει να κάνεις καλό ζέσταμα πριν την προπόνηση

Ο ύπνος και το καθισιό κρυώνουν τους μυς και έτσι σφίγγονται ειδικά όταν δεν γυμνάζεις ολόκληρο το σώμα σου. Όταν συμβαίνει αυτό οι μύες είναι πιο ευάλωτοι και αναποτελεσματικοί σε οποιαδήποτε δυναμική κίνηση.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε πόσο νερό χρειάζεσαι για να ενεργοποιήσεις τον μεταβολισμό σου

 

Ένας κρύος μυς είναι πιο πιθανό να τραυματιστεί. Επηρεάζει επίσης την άσκηση και περιορίζει το εύρος της κίνησης. Μπορεί να σε οδηγήσει σε τραυματισμό επειδή οι μύες δεν είναι σε θέση να επιμηκύνουν όπως θα έπρεπε.

Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο μειώνεις τα οφέλη της άσκησης, αλλά θέτεις το σώμα σου σε κίνδυνο. Η προθέρμανση αυξάνει και βελτιώνει την ποιότητα των κινήσεών σου. Και αν το κάνεις με συνέπεια, οδηγεί σε αποτέλεσμα.

 

Δες γιατί χρειάζεται να κάνεις πάντα καλό ζέσταμα:

  • Προετοιμάζει το νευρομυικό σύστημα.
  • Αυξάνει την αιμάτωση των μυών και τους καρδιακούς παλμούς βελτιώνοντας τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς.
  • Προστατεύει το μυοσκελετικό σύστημα από τραυματισμούς, αποτρέπει από πόνους των μυών και «πιασίματα».
  • Αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος που και αυτή με τη σειρά της αυξάνει την ελαστικότητα των μυών και το εύρος της κίνησης βελτιώνοντας την απόδοση.
  • Βελτιώνει τη φυσική κατάσταση.
  • Επιτυγχάνεται ταχύτερη ανάρρωση από την προπόνηση.

 

Πέντε με δέκα λεπτά είναι αρκετά για να ζεστάνεις τους μυς σου, και εξαρτάται πάντα από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος και την προπόνηση που θα ακολουθήσει.

Η προθέρμανση συχνά περιλαμβάνει είτε δυναμικές διατάσεις είτε ασκήσεις, αλλά χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη σειρά βημάτων που μπορούν να εφαρμοστούν πριν από κάθε προπόνηση. Ωστόσο η προθέρμανση πρέπει να είναι κατάλληλη για τη δραστηριότητα που θα ακολουθήσει. Δηλαδή να περιλαμβάνει ελαφρύτερες ασκήσεις που θα γυμνάσουν την ίδια μυική ομάδα που θα γυμνάσεις και στην κύρια προπόνηση, απλώς θα είναι λιγότερο έντονες, σε σχέση με την προπόνηση που θα κάνεις.