fbpx

Να γιατί πρέπει να σταματήσουμε να πηγαίνουμε στα «εκρηκτικά» έθιμα

Να γιατί πρέπει να σταματήσουμε να πηγαίνουμε στα «εκρηκτικά» έθιμα

Τα έθιμα είναι έθιμα και πρέπει να τηρούνται. Τα έθιμα δεν σκοτώνουν, οι άνθρωποι που τα εκτελούν σκοτώνουν άθελα τους φυσικά!

Όμως αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για κανέναν. Ούτε γι αυτόν που φτιάχνει τις σαίτες, τα χαλκούνια, τα βαρελότα ή ότι άλλο εκρηκτικό, ούτε φυσικά και για τις αρχές που τον αφήνουν ανεξέλεγκτο να τα φτιάχνει και να τα εκτελεί σε κοινή θέα! Και αρχές δεν είναι μόνο η αστυνομία, αλλά όλος ο κρατικός μηχανισμός συμπεριλαμβάνων και τον τοπικών δήμων που δίνουν τις σχετικές άδειες.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Θαύμασε την ακρίβεια εκτέλεσης των ασκήσεων από τους Σαολίν (Video)

 

Ένας κρατικός μηχανισμός που αφήνει να εξελίσσονται επικίνδυνες και θανατηφόρες καταστάσεις τις Άγιες μέρες του Πάσχα με αποτέλεσμα τις τραγικές καταστάσεις που βιώνουμε κάθε χρόνο!

Μια μέρα πριν το κακό, ένας αυτοαποκαλούμενος «καπετάνιος» του σαϊτοπολέμου, εξηγούσε στη τηλεοπτική κάμερα πως φτιάχνει, αυτός και η ομάδα του, τα θανατηφόρα εκρηκτικά. Τα έλεγε σε κοινή θέα, σε όλους μας μέσω τηλεοπτικού σταθμού πανελλήνιας εμβέλειας. Τα έλεγε ο άνθρωπος απλά επειδή υπηρετεί ένα έθιμο εκατοντάδων χρόνων, όμως η εικόνα του εργαστηρίου ήταν ζοφερή και επικίνδυνη με τα εκρηκτικά να επεξεργάζονται χωρίς του ελάχιστους κανόνες ασφαλείας.

Αυτές τις εικόνες και πολλές άλλες τις είδαμε εμείς οι πολίτες. Τις είδαν και οι αρχές προφανώς. Το αποτέλεσμα την επομένη; Ένας νεκρός την ημέρα του σαιτοπολέμου, ένας νεκρός που δεν ήταν οχτρός, αλλά ήταν ένας δικός μας Έλληνας κάτοικος της σύγχρονης κατά τα άλλα Ελλάδας.

Τα έθιμα πρέπει να υπάρχουν και να αναβιώνουν για να θυμόμαστε από πού καταγόμαστε και πως φτάσαμε ως εδώ. Ωστόσο όσο η πολιτεία, δεν έχει θεσπίσει νομικό πλαίσιο ελέγχου της ασφάλειας των εθίμων αυτών, από την κατασκευή, οργάνωση μέχρι και την παράσταση μπροστά σε ανυποψίαστο κοινό, τότε είναι καλό να σταματήσουμε να βλέπουμε τα λεγόμενα «εκρηκτικά» έθιμα της χώρας μας από κοντά, μήπως και η ανυπαρξία κοινού συγκινήσει επιτέλους τους υπεύθυνους και εφαρμόσουν τους κανόνες ασφαλείας, τόσο για τους μετέχοντες, όσο και για τους θεατές!