fbpx

Να γιατί πρέπει να τρως ολόκληρα τα αυγά αν θες να αυξήσεις τη μυϊκή σου μάζα

Να γιατί πρέπει να τρως ολόκληρα τα αυγά αν θες να αυξήσεις τη μυϊκή σου μάζα

Αν και για πολλά χρόνια οι διαιτολόγοι συνήθιζαν να συμβουλεύουν την κατανάλωση μόνο των ασπραδιών και όχι ολόκληρου του αβγού, ωστόσο σήμερα αυτό θεωρείται λάθος.

ΌπωςδημοσιεύειτοAmericanJournalofClinicalNutrition το ασπράδι ενός αβγού έχει περίπου 17 θερμίδες ενώ ολόκληρο το αβγό περίπου 70. Ωστόσο τα λιπαρά που περιέχει ο κρόκος θεωρούνται καλής ποιότητας ενώ βοηθά και στην αύξηση της «καλής» χοληστερόλης (HDL). Επίσης περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού όπως χολίνη, σίδηρο, βιταμίνη Α, Β6, Β12, D και E, σελήνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, θειαμίνη κ.ά.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Να γιατί τα super sets θα σου δώσουν το σώμα που θες – Μάθε γιατί δεν είναι για όλους!

 

Οι κρόκοι αυγών περιέχουν πάνω από το 80 τοις εκατό των συνολικών βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Ο κρόκος περιέχει, επίσης, ένζυμα που βοηθούν το σώμα να απορροφήσει την πρωτεΐνη από τα ασπράδια. Τα άτομα που καταναλώνουν πρωτεΐνες από ολόκληρα τα αυγά έχουν περισσότερα οφέλη για τους μυς.

Το αυγό περιέχει βιταμίνες (Α, Β, D, Ε, Κ). Συγκεκριμένα, η ανταπόκριση στην ανάπτυξη μυών μετά από την προπόνηση σε όσους καταναλώνουν ολόκληρα τα αυγά είναι 40% μεγαλύτερη από ό,τι σε εκείνους που καταναλώνουν ισοδύναμη ποσότητα πρωτεΐνης από ασπράδια αυγών.

Οι κρόκοι περιέχουν, επίσης, πρωτεΐνες, μαζί με βασικά θρεπτικά συστατικά και άλλα συστατικά τροφίμων που δεν υπάρχουν στα ασπράδια αυγών. Oi κρόκοι αυγών ενισχύουν την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιούν τις πρωτεΐνες στους μυς.

Οι κρόκοι αυγών περιέχουν πραγματικά όλα τα υγιή λιπαρά οξέα που περιέχονται στο αυγό. Όταν δεν τρώτε τον κρόκο του αυγού και τρώτε μόνο τα ασπράδια, χάνετε εντελώς τα οφέλη των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων.  Η αβιδίνη είναι ένα συστατικό στα ασπράδια αυγών που δεσμεύεται με τη βιοτίνη, αποτρέποντας την απορρόφηση της θρεπτικής ουσίας. Το βράσιμο των αυγών καταστρέφει την αβιδίνη και απελευθερώνει βιοτίνη.