fbpx

Να γιατί πρέπει να φοράς μάσκα και στο ασανσέρ της πολυκατοικίας που μένεις

Να γιατί πρέπει να φοράς μάσκα και στο ασανσέρ της πολυκατοικίας που μένεις

Αν βγάζεις τη μάσκα μόλις μπαίνεις στην είσοδο της οικοδομής που κατοικείς καλό θα είναι να μην το κάνεις και να συνεχίσεις να την φοράς μέχρι να μπεις στο διαμέρισμα σου!

Ο λόγος είναι πρώτιστα ότι θα χρησιμοποιήσεις το ασανσέρ για να πας στο σπίτι σου και εκεί ίσως να βρίσκεται η παγίδα του κορωνοιού! Ανάλογα σε πόσο μεγάλη οικοδομή κατοικείς τότε ο κίνδυνος αυξάνεται περισσότερο και σίγουρα δεν θα ήθελες να φορτωθείς άγχος αν κάποιος από την οικοδομή κολλήσει τον ιό!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι θα θωρακίσεις το σπίτι σου ενάντια στο κορωνοϊό και να μείνεις ασφαλής

 

Ένας από τους πιο «ύποπτους» και δυνητικά επικίνδυνους χώρους μόλυνσης από τον κορονοϊό είναι τα ασανσέρ. Η συχνή χρήση τους στην καθημερινότητά μας και ο περιορισμένος χώρος τους προκαλούν από την αρχή της πανδημίας φόβους ότι μπορεί κάποιος να μολυνθεί από τον κορονοϊό, είτε ακουμπώντας κάποια επιφάνεια του (πόμολα, πόρτες, κουμπιά κ.λπ.) είτε από αιωρούμενα σωματίδια.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Amsterdam UMC στην Ολλανδία αποφάσισαν να βρουν απαντήσεις στη σχέση του επικίνδυνου ιού με τους ανελκυστήρες.

Βασικός συντελεστής για τον χρόνο ζωής των αιωρούμενων σωματιδίων που είναι μολυσμένα με τον κορονοϊό εντός των ανελκυστήρων είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, ο χρόνος που οι πόρτες τους παραμένουν ανοιχτές. Σε εκείνους που διαθέτουν αυτόματες πόρτες, προγραμματισμένες να ανοίγουν και να κλείνουν γρήγορα και να παραμένουν κλειστές όταν δεν χρησιμοποιούνται, ο κορονοϊός που βρίσκεται σε αιωρούμενα σωματίδια επιζεί ή, πιο σωστά, παραμένει επικίνδυνος για διάστημα 12-18 λεπτών.

Στα ασανσέρ των πολυκατοικιών και των κτιρίων όπου οι πόρτες δεν είναι αυτόματες και το κουβούκλιο είναι πολύ μικρότερο από εκείνα των νοσοκομείων, το επίπεδο επικινδυνότητας αυξάνεται σημαντικά.

«Αν κάποιο άτομο μολυσμένο με κορονοϊό μιλήσει δυνατά ή βήξει μέσα σε ανελκυστήρα, στα σωματίδια που θα εκτοξεύσει θα υπάρχουν από μερικές δεκάδες ως μερικές χιλιάδες αντίγραφα του ιού, ανάλογα με το ιικό φορτίο του ατόμου» αναφέρουν οι ερευνητές που προτείνουν τον προγραμματισμό των ασανσέρ ώστε να παραμένουν οι πόρτες τους ανοικτές όσο το δυνατόν περισσότερο. Προτείνουν επίσης τη χρήση συστημάτων εξαερισμού και φυσικά την αποφυγή ομιλιών και βήχα μέσα σε αυτά. Σε αυτή τη φάση, οι ερευνητές θεωρούν επιβεβλημένη τη χρήση μάσκας μέσα στους ανελκυστήρες ως πιο αποτελεσματικό μέσο προστασίας..