fbpx

Να γιατί συνήθως προτιμάμε μια νεώτερη από μας!

Να γιατί συνήθως προτιμάμε μια νεώτερη από μας!

Στο αρέσει η κοπέλα του να είναι νεώτερη από σένα και το θεωρείς ότι έτσι πρέπει να είναι! Γιατί όμως ψάχνεις νεώτερη από σένα γυναίκα;

Σε μία ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Evolutionary Behavioral Sciences επισημαίνεται ο κρίσιμος ρόλος της ηλικίας στη διαμόρφωση συντροφικών σχέσεων. Όπως έχει συζητηθεί εδώ και δεκαετίες στον τομέα της κοινωνικής και της εξελικτικής ψυχολογίας, η σημασία της ηλικίας έγκειται στη σηματοδοτική της δύναμη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η χρονολογική ηλικία παίζει ρόλο, καθώς ταυτίζεται με τις αναπαραγωγικές ιδιότητες και ικανότητες και επηρεάζει τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό του ζευγαριού. Σε αυτήν την περίπτωση όταν κάποιος θέλει να αποκτήσει παιδιά, η ηλικία γίνεται καθοριστικός δείκτης.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ανακάλυψε πως το σεξ που κάνεις προδίδει ότι είσαι ερωτευμένος

 

Από εξελικτική σκοπιά, η γονιμότητα μιας γυναίκας είναι κρίσιμη για την ανάδειξη της ως δυνητικό σεξουαλικό ταίρι. Γενικά, οι γυναίκες πιάνουν τη μέγιστη γονιμότητα στα μέσα της τρίτης δεκαετίας της ζωής τους, γονιμότητα που μειώνεται, αλλά περιμένει θαλερή στις αρχές της τέταρτης δεκαετίας. Επομένως, στην ηλικία μεταξύ 25 και 33 οι γυναίκες θεωρούνται πιο γόνιμες και για αυτό είναι πιο ελκυστικές στα μάτια των ανδρών. Αυτό υποδηλώνει ότι οι άντρες είναι περισσότερο πιθανό να εκδηλώσουν αυξανόμενο ρομαντικό ενδιαφέρον για τις γυναίκες αυτής της ηλικιακής ομάδας. Τα εμπειρικά στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτό το επιχείρημα και στο παραπάνω άρθρο (Conroy-Beam, D., & Buss, D. M. «Why is age so important in human mating? Evolved age preferences and their influences on multiple mating behaviors»), όπου συνοπτικά επισημαίνονται ότι διαπολιτισμικά οι άνδρες αναφέρουν ότι επιθυμούν ταίρια που είναι περίπου 3 με 4 χρόνια μικρότερά τους. Τα αρχεία γάμου από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Η.Π.Α., δείχνουν μια σαφή τάση στην οποία οι σύζυγοι είναι κατά βάση μεγαλύτεροι.

Εξαίρεση, φαίνεται να αποτελούν οι νέοι άντρες, κάτω των 30, οι οποίοι φαίνεται ότι αναζητούν γυναίκες ελαφρώς μεγαλύτερές τους, κάτι που αλλάζει όσο μεγαλώνουν, για να καταλήξουν στη μέση ηλικία να επιθυμούν γυναίκες τουλάχιστον δέκα χρόνια μικρότερες, αλλά και 20 αν είναι λ.χ. 60 ή 65 ετών.

Στο ίδιο άρθρο, αναφέρεται ότι αυτό που έχει σημασία είναι το πόσο φαίνεται κάποιος όχι το πόσο γράφει το πιστοποιητικό γεννήσεως. Οι άνθρωποι έτσι θέλουν να αντιλαμβάνονται την ηλικία -και καλώς πράττουν. Αυτό εξηγεί την τεράστια διάδοση της πλαστικής χειρουργικής, της τάσης του fitness, αλλά και το γιατί νέοι άνθρωποι θέλουν να εμφανίζονται πιο ώριμοι ηλικιακά, με γενειάδες, ταγιέρ κ.λπ. Στην πρώτη περίπτωση θέλουν να φαίνονται νέοι, ενώ στη δεύτερη όχι. Η σχετικότητα αυτής της κατάστασης, ασφαλώς περνάει μέσα από την υπόσταση του καθενός. Ποιος θα απέρριπτε σήμερα ερωτικά την 54χρονη Μόνικα Μπελούτσι, τον 57χρονο Τζορτζ Κλούνι, αλλά και ποιος μεσήλικας δεν θα του έπεφτε λίγη η 75χρονη Κατρίν Ντενέβ -και οι τρεις τους παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός.