fbpx

Να γιατί τις χρειάζεσαι τις έλξεις στο μονόζυγο!

Να γιατί τις χρειάζεσαι τις έλξεις στο μονόζυγο!

Για πολλούς οι έλξεις στο μονόζυγο αποτελούν μια πολύ δύσκολη άσκηση. Άλλοι της βγάζουν σχετικά εύκολα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Δες πως μπορείς να αξιοποιήσεις ένα μονόζυγο στο πάρκο! (Video)

 

Οι έλξεις στο μονόζυγο είναι από τις αρχαιότερες ασκήσεις στον κόσμο και πολύ χρήσιμη, ασχέτως αν κάνεις λίγες ή πολλές επαναλήψεις. Ανεξαρτήτως του αριθμού των επαναλήψεων το θέμα είναι να τις κάνεις σωστά για να πάρεις τα οφέλη.

Και ποια είναι αυτά τα οφέλη;

 

Ενισχύουν τη λαβή σου

Δυνατότερες παλάμες και χέρια σημαίνει δυνατότερους πήχεις και μπράτσα, καλύτερο συντονισμό και έλεγχο κατά την ανύψωση βαρών, τον έλεγχο ενός ποδηλάτου ή ακόμα και πιο άνετη πληκτρολόγηση. Επίσης, ποτέ δεν ξέρεις πότε μπορεί να πέσεις από την πλευρά ενός γκρεμού και πρέπει να ανέβεις προς τα επάνω! Τέλος, μπορείς να αλλάξεις την εστίαση της προπόνησής σου χρησιμοποιώντας διαφορετικές λαβές.

 

Βελτιώνουν τη στάση του σώματος

Κρατώντας το σώμα σου σε όρθια και ουδέτερη θέση, διατηρείς τους πνεύμονες ανοιχτούς, σε βοηθούν να αναπνέεις καλύτερα, αποτρέπουν τους ώμους από να είναι γυρτοί και μειώνουν τον πόνο στο πάνω μέρος της πλάτης και του αυχένα.

 

Χτίζουν δύναμη και μυς

Ο πυρήνας σου είναι αυτό που σε κρατά όρθιο όταν το σώμα σου κινείται. Θυμάσαι εκείνο τον πρώτο μαραθώνιο όπου η μέση σου πόναγε τόσο άσχημα, νομίζοντας ότι θα έσπαγε; Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο πυρήνας σου δεν ήταν αρκετά δυνατός για να σε κρατήσει σε όρθια θέση και το τρέξιμο υπερφόρτωσε τον κορμό σου. Δεδομένου ότι πρέπει να σηκώσεις το σωματικό σου βάρος κατά τη διάρκεια της προπόνησης – που συνήθως σημαίνει υψηλότερο φορτίο, οι έλξεις είναι μια εξαιρετική άσκηση για το χτίσιμο των μυών.

 

Ενισχύουν την αερόβια

Ναι, καλά διάβασες. Οι έλξεις μπορούν να βελτιώσουν την αερόβια εάν γίνει σε πολλαπλά σετ με σύντομα στηρίγματα – ενισχύοντας τελικά την ικανότητα της καρδιάς σου να μεταφέρει καύσιμο στους μυς. Η καλύτερη αερόβια κατά τη διάρκεια της ενδυνάμωσης σημαίνει ότι αυτές οι επαναλαμβανόμενες επαναλήψεις προπόνησης τραυματίζουν λιγότερο.

 

Σου εξοικονομούν χρόνο

Οι έλξεις είναι μια σύνθετη άσκηση που ενεργοποιεί πολλούς μυς και αρθρώσεις, έτσι ώστε να μπορείς να κάνεις άλλες προπονήσεις την ίδια μέρα χωρίς χρονικό περιορισμό.

 

Σου εξοικονομούν χρήματα

Οι έλξεις μπορούν να γίνουν σχεδόν οπουδήποτε – χρειάζεσαι μόνο το σωματικό σου βάρος και μία μπάρα. Αγόρασε μια μπάρα και εγκατάστησέ την στο σπίτι ή πήγαινε σε μια παιδική χαρά και κάνε έλξεις στις ειδικές μπάρες – σκάλες που υπάρχουν εκεί.

 

Βοηθούν στην ταχύτητα

Όταν οι μύες συνεργάζονται καλύτερα παράγουν και ελέγχουν τη δύναμη πιο αποτελεσματικά. Ο κορμός και τα χέρια λειτουργούν ως αντιστάθμιση στα πόδια και παρέχουν επίσης την απαραίτητη μεταφορά ισχύος στην κινητική αλυσίδα. Εάν μπορείς να κερδίσεις δύναμη στο άνω μέρος του σώματός σου χωρίς να αποκτήσεις σημαντική μάζα, θα είσαι πιο γρήγορος στο τρέξιμο, το κολύμπι, την αναρρίχηση, την ποδηλασία. Ένα δυνατό άνω μέρος του σώματος σημαίνει ταχύτητα.

 

Καίνε λίπος

Η σύνθετη κίνηση στοχεύει πολλούς μυς ταυτόχρονα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολύ υψηλότερη ενεργειακή απαίτηση από ότι οι ασκήσεις απομόνωσης. Με άλλα λόγια, οι έλξεις υποστηρίζουν την καύση λίπους, και φαίνεται επίσης να διεγείρουν το αποτέλεσμα μετά την καύση. Το τελευταίο εξασφαλίζει ότι συνεχίζεις να καις θερμίδες μετά την προπόνηση σου.