fbpx

Να γιατί το πρωινό …τέντωμα είναι απαραίτητο για το ξύπνημα

Να γιατί το πρωινό …τέντωμα είναι απαραίτητο για το ξύπνημα

Το πρωινό ξύπνημα μπορεί κάποιες φορές να αναδειχθεί στη δυσκολότερη στιγμή της ημέρας. Για ορισμένους, μάλιστα, η αρνητική διάθεση που προκαλεί ενδέχεται να επηρεάσει το σύνολο της δραστηριότητας για το υπόλοιπο της ημέρας.

Μια από τις πρώτες κινήσεις που κάνουμε όλοι μας ξυπνώντας το πρωί είναι να τεντωθούμε, είτε αμέσως στο κρεβάτι, είτε λίγο αργότερα στη κουζίνα πριν φτιάξουμε τον καφέ. Άλλοι πάλι τεντώνονται αρκετές φορές πριν ξυπνήσουν τελείως. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό;

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτές οι συνήθειες μπορεί να οδηγήσουν στον πρόωρο θάνατο

 

Μια θεωρία υποστηρίζει ότι με το τέντωμα ξυπνάει το κορμί και ο εγκέφαλος. Όσο κοιμόμαστε, η καρδιά χτυπάει αργά, η πίεση του αίματος πέφτει, οι πνεύμονες συστέλλονται και οι μύες χαλαρώνουν.

Το σώμα πρέπει να ξυπνήσει και έτσι με αυτή την αυτόματη, ασυναίσθητη κίνηση με το τέντωμα δηλαδή ενεργοποιούμε του μυς μας, ανοίγουμε τους πνεύμονές μας και βάζουμε μπρος το κυκλοφορικό μας σύστημα. Το αίμα διοχετεύει στο σώμα περισσότερο οξυγόνο, ενώ ταυτόχρονα αποβάλλει τις άχρηστες ουσίες που έχουν συσσωρεύει τη νύχτα. Επιπλέον, ο εγκέφαλος πληροφορείται ότι πρέπει να βγει από την κατάσταση του ύπνου και να μεταβεί σε αυτή της αφύπνισης.

Δεν τεντωνόμαστε μόνο το πρωί. Το κάνουμε επίσης όταν το σώμα μας βρίσκεται για πολλή ώρα στην ίδια στάση. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι τεντωνόμαστε για να «νιώσουμε» το κορμί μας, αλλά και για να αποκομίσουμε μια αίσθηση του χώρου.

Το τέντωμα παρατηρείται στους ενήλικες, στα παιδιά, αλλά ακόμη και στα έμβρυα και στα ζώα. Τα ψάρια εκτείνουν το σώμα τους και κουνάνε τα πτερύγιά τους, οι σκύλοι και οι γάτες τεντώνουν τα μπροστινά τους πόδια και λυγίζουν τη ραχοκοκαλιά τους, ενώ οι κότες τεντώνουν το λαιμό και απλώνουν τη φτερούγα και το πόδι της μιας πλευράς τους. Εφόσον το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και στα ζώα, η πλειονότητα των επιστημόνων συμφωνεί ότι το τέντωμα έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία. Ωστόσο, δε συμφωνούν ως προς την ερμηνεία του φαινομένου.