fbpx

Να γιατί το σώμα σου χρειάζεται τις έλξεις

Να γιατί το σώμα σου χρειάζεται τις έλξεις

Κι όμως το κρέμασμα και η ανύψωση του σώματός σου με τη βοήθεια μιας μπάρας (ή ενός κλαδιού) αποτελεί την επιτομή μιας ολοκληρωμένης προπόνησης για το πάνω μέρος του σώματος.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι χρησιμοποιείς την πρωτεΐνη για μυϊκή αποκατάσταση

 

Οι έλξεις είναι εκρηκτικές από τις κάμψεις, πιο διασκεδαστικές από τα ροκανίσματα και πιο απαιτητικές από την καλλισθενική γυμναστική μαζί. Μεταμορφώσουν όλο το πάνω μέρος του σώματος (ώμους, χέρια, στήθος, κοιλιά, πλάτη και μέση), γρήγορα και θεαματικά. Αν, μάλιστα θέλεις να αποκτήσεις σχήμα V, το μονόζυγο και οι έλξεις είναι αυτά που θα σου χαρίσουν… φτερά! Μάθε γιατί το σώμα σου έχει ανάγκη τις έλξεις.

 

Ενισχύουν τη λαβή σου

Δυνατότερες παλάμες και χέρια σημαίνει δυνατότερους πήχεις και μπράτσα, καλύτερο συντονισμό και έλεγχο κατά την ανύψωση βαρών, τον έλεγχο ενός ποδηλάτου ή ακόμα και πιο άνετη πληκτρολόγηση. Επίσης, ποτέ δεν ξέρεις πότε μπορεί να πέσεις από την πλευρά ενός γκρεμού και πρέπει να ανέβεις προς τα επάνω! Τέλος, μπορείς να αλλάξεις την εστίαση της προπόνησής σου χρησιμοποιώντας διαφορετικές λαβές.

 

Βελτιώνουν τη στάση του σώματος

Κρατώντας το σώμα σου σε όρθια και ουδέτερη θέση, διατηρείς τους πνεύμονες ανοιχτούς, σε βοηθούν να αναπνέεις καλύτερα, αποτρέπουν τους ώμους από να είναι γυρτοί και μειώνουν τον πόνο στο πάνω μέρος της πλάτης και του αυχένα.

 

Χτίζουν δύναμη και μυς

Ο πυρήνας σου είναι αυτό που σε κρατά όρθιο όταν το σώμα σου κινείται. Θυμάσαι εκείνο τον πρώτο μαραθώνιο όπου η μέση σου πόναγε τόσο άσχημα, νομίζοντας ότι θα έσπαγε; Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο πυρήνας σου δεν ήταν αρκετά δυνατός για να σε κρατήσει σε όρθια θέση και το τρέξιμο υπερφόρτωσε τον κορμό σου. Δεδομένου ότι πρέπει να σηκώσεις το σωματικό σου βάρος κατά τη διάρκεια της προπόνησης – που συνήθως σημαίνει υψηλότερο φορτίο, οι έλξεις είναι μια εξαιρετική άσκηση για το χτίσιμο των μυών.

 

Ενισχύουν την αερόβια

Ναι, καλά διάβασες. Οι έλξεις μπορούν να βελτιώσουν την αερόβια εάν γίνει σε πολλαπλά σετ με σύντομα στηρίγματα – ενισχύοντας τελικά την ικανότητα της καρδιάς σου να μεταφέρει καύσιμο στους μυς. Η καλύτερη αερόβια κατά τη διάρκεια της ενδυνάμωσης σημαίνει ότι αυτές οι επαναλαμβανόμενες επαναλήψεις προπόνησης τραυματίζουν λιγότερο.

 

Σου εξοικονομούν χρόνο

ι έλξεις είναι μια σύνθετη άσκηση που ενεργοποιεί πολλούς μυς και αρθρώσεις, έτσι ώστε να μπορείς να κάνεις άλλες προπονήσεις την ίδια μέρα χωρίς χρονικό περιορισμό.

 

Βοηθούν στην ταχύτητα

Όταν οι μύες συνεργάζονται καλύτερα παράγουν και ελέγχουν τη δύναμη πιο αποτελεσματικά. Ο κορμός και τα χέρια λειτουργούν ως αντιστάθμιση στα πόδια και παρέχουν επίσης την απαραίτητη μεταφορά ισχύος στην κινητική αλυσίδα. Εάν μπορείς να κερδίσεις δύναμη στο άνω μέρος του σώματός σου χωρίς να αποκτήσεις σημαντική μάζα, θα είσαι πιο γρήγορος στο τρέξιμο, το κολύμπι, την αναρρίχηση, την ποδηλασία. Ένα δυνατό άνω μέρος του σώματος σημαίνει ταχύτητα.

 

Καίνε λίπος

Η σύνθετη κίνηση στοχεύει πολλούς μυς ταυτόχρονα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολύ υψηλότερη ενεργειακή απαίτηση από ότι οι ασκήσεις απομόνωσης. Με άλλα λόγια, οι έλξεις υποστηρίζουν την καύση λίπους, και φαίνεται επίσης να διεγείρουν το αποτέλεσμα μετά την καύση. Το τελευταίο εξασφαλίζει ότι συνεχίζεις να καις θερμίδες μετά την προπόνηση σου.

 

Απόφυγε τα συνηθισμένα λάθη

Μη σφίγγεσαι: Πολλοί ασκούμενοι τείνουν να «σφίγγονται» στη μπάρα, λόγω της μεγάλης προσπάθειας που απαιτείται. Τα πόδια περιστρέφονται προς τα πάνω και οι ώμοι και το κεφάλι δεν παραμένουν ακίνητα. Προσοχή! Σε αυτήν την περίπτωση, δεν θα χάσεις μόνο τα αποτελέσματα της προπόνησής σου, αλλά μπορεί να υποστείς σοβαρούς τραυματισμούς.

Κάνεις μισή έλξη: Πρέπει πάντα να κάνεις την πλήρη κίνηση (πλήρες πλάτος κίνησης), διαφορετικά δεν θα έχεις επιτυχία.

Μην τεντώνεις τα χέρια σου: Κράτα τα χέρια σου ελαφρώς λυγισμένα, δεν πρέπει να τεντώνεις πλήρως στην αρχική θέση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι αρκετά λυγισμένα.

Δεν παίρνεις σωστή αναπνοή: Εκπνέεις καθώς τραβάτε το σώμα σου προς πάνω και εισπνέεις καθώς κατεβαίνεις.

Μην πέφτεις: Ακόμα και αν δεν μπορείς να συνεχίσεις άλλο πρέπει να κατεβείς με ελεγχόμενο τρόπο, διαφορετικά ο κίνδυνος τραυματισμού είναι υψηλός.