fbpx

Να γιατί το σώμα σου χρειάζεται τις έλξεις στο μονόζυγο!

Να γιατί το σώμα σου χρειάζεται τις έλξεις στο μονόζυγο!

Είναι μια άσκηση που κάποιοι την αποφεύγουν. Άλλοι δεν μπορούν να την κάνουν. Άλλοι την θεωρούν «παλιομοδίτικη» και άλλοι απλώς την ξεχνάνε! Όμως οι έλξεις στο μονόζυγο που είναι από τις αρχαιότερες ασκήσεις που υπάρχουν είναι πολύ χρήσιμη και απαραίτητη για το σώμα σου!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αν δεν αποδίδεις στη προπόνηση με βάρη μάθε τι λάθος κάνεις

 

Όπως εξηγεί ο καθηγητής φυσικής αγωγής Harry Jameson οι έλξεις στο μονόζυγο είναι η απόλυτη άσκηση με το ίδιο το σωματικό σου βάρος. «Πιο εκρηκτική από τα push-ups, πιο διασκεδαστική από τα ροκανίσματα και πιο απαιτητική από όλες τις άλλες καλλισθενικές ασκήσεις μαζί, τα pull ups μπορούν να μεταμορφώσουν όλο το άνω μέρος του σώματος (ώμους, χέρια, στήθος, κοιλιά, πλάτη και μέση). γρήγορα και θεαματικά. «Αν, μάλιστα, επιδιώκεις να αποκτήσεις ένα εντυπωσιακό κορμί με έντονο σχήμα V, το μονόζυγο είναι αυτό που θα σου χαρίσει τα πολυπόθητα “φτερά”», λέει ο Jameson.

Δες τι κάνουν οι έλξεις στο μονόζυγο στο σώμα σου:

  • Βοηθούν στην εκγύμναση του κορμού και στην ενδυνάμωσή του, με επίκεντρο την πλάτη, τα χέρια, τους ώμους και το στήθος
  • Συμβάλλουν στο κάψιμο των θερμίδων και την απώλεια περιττού βάρους, καθώς οι ασκήσεις αυτές θερμαίνουν όλες τις μυϊκές ομάδες στο πάνω μέρος του σώματος.
  • Ενισχύουν τη σύσφιξη του σώματος και στην απόκτηση ενός στιβαρού και σμιλευμένου κορμού
  • Η ενδυνάμωση των μυϊκών ομάδων του κορμού προσφέρει στήριξη και προστασία στη σπονδυλική στήλη με την ενεργοποίηση των μυών της πλάτης και των ώμων βοηθάει στη βελτίωση της στάσης του σώματος
  • Βελτιώνουν την καρδιοαναπνευστική λειτουργία.
  • Αποφεύγεις τους τραυματισμούς, εφόσον το βάρος που σηκώνεις είναι αυτό του σώματός σου.

 

Τι πρέπει να προσέξεις

Οι έλξεις σε μονόζυγο, επειδή είναι μια φυσική κίνηση για τον άνθρωπο, μοιάζουν και εύκολες. Στην πραγματικότητα όμως, είναι μια δύσκολη και κοπιαστική άσκηση, που πρέπει να γίνει σωστά για να έχει όφελος για τον ασκούμενο.

Είναι σημαντικό να μην κάνεις τις έλξεις βεβιασμένα, αλλά αργά και σταθερά. Με αυτόν τον τρόπο, και θα αποφύγεις τους μυϊκούς τραυματισμούς, και θα «χτίσεις» πιο γρήγορα και αποτελεσματικά μυϊκό όγκο.

Πρέπει να προσαρμόζεις τον αριθμό των έλξεων και των σετ σας στη φυσική σου κατάσταση. Εάν είσαι αρχάριος, δεν πρέπει να ξεπερνάς τις 6-8 έλξεις, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.

Πριν τις έλξεις στο μονόζυγο προετοίμασε το σώμα σου με πιο ξεκούραστες ασκήσεις, όπως με ιμάντες TRX, εμπροσθολαίμιες έλξεις τροχαλίας και κάμψεις δικεφάλων.

Επειδή οι έλξεις σε μονόζυγο είναι από τις πιο απαιτητικές ασκήσεις σε ένα πρόγραμμα, φρόντισε να την κάνεις  από άλλες ασκήσεις, με άλλα όργανα.