fbpx

Να γιατί όλα είναι στο μυαλό μας και αυτό αποφασίζει!

Να γιατί όλα είναι στο μυαλό μας και αυτό αποφασίζει!

Όλα είναι στο μυαλό μας ακόμα και οι θεραπείες με φάρμακα. Το έλεγαν και οι παλιοί  όμως οι επιστήμονες ήρθαν να το αποδείξουν ειδικά στο τομέα των φαρμάκων εκεί όπου γίνεται η μεγάλη διαφωνία για τη ποιότητα των φαρμάκων πραγματικά ή εικονικά.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά τα 8 που πρέπει να λες στον εαυτό σου κάθε πρωί για να είσαι δυνατός

 

Είναι ένα αποτέλεσμα έρευνας που δείχνει ξεκάθαρα πως λειτουργεί το μυαλό μας και με ποιο τρόπο δίνει εντολές στο σώμα.

Η έρευνα έγινε με αφορμή τα φάρμακα από επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου του Σινσινάτι που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Neurology» σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και τους «The New York Times» ανακοίνωσαν -παραπλανητικά- σε 12 ασθενείς με νόσο Πάρκινσον ότι θα δοκίμαζαν σε αυτούς δύο φάρμακα ένα ακριβό με τιμή 1.500 δολαρίων ανά δόση κι ένα φθηνό των 100 δολαρίων.

 

 

Η αμερικανική έρευνα που έγινε με τη χρήση εικονικών φαρμάκων (πλασέμπο) η οποία έρχεται να προστεθεί σε μια ολοένα αυξανόμενη λίστα μελετών που επιβεβαιώνουν τη δύναμη του νου και κατά συνέπεια των ψευδοφαρμάκων πάνω στο σώμα. Τα πλασέμπο έχει αποδειχτεί ότι μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο την κατάθλιψη την οστεοαρθρίτιδα κ.ά.

Όχι σπάνια ένα τέτοιο εικονικό φάρμακο όπως έχουν δείξει οι κλινικές δοκιμές φέρνει αποτελέσματα σχεδόν ίδια με εκείνα του κανονικού φαρμάκου. Κι ένα ακριβό ψευδοφάρμακο όπως δείχνει η νέα μελέτη είναι πολύ πιο ισχυρό από ένα φθηνό.

Οι επιστήμονες δήλωσαν στους ασθενείς πως τα δύο φάρμακα περιείχαν την ίδια δόση του ίδιου συστατικού όμως οι διαδικασίες παραγωγής τους ήταν διαφορετικές και οι ερευνητές -υποτίθεται ότι- ήθελαν να συγκρίνουν την αποτελεσματικότητά τους. Στην πραγματικότητα και τα δύο φάρμακα δεν περιείχαν τίποτε περισσότερο από ένα διάλυμα αλατόνερου.

 

 

Το ακριβότερο φάρμακο «πλασέμπο» δούλεψε πολύ καλύτερα προκαλώντας διπλάσια βελτίωση στα συμπτώματα των ασθενών από ότι το φθηνό πλασέμπο ενώ επέφερε και κατά 28% βελτίωση σε σχέση με όποιον δεν είχε πάρει το ψευδοφάρμακο. Η καλύτερη αποτελεσματικότητα του ακριβού πλασέμπο ήταν ορατή όχι μόνο από τα σωματικά-νευρολογικά τεστ που ακολούθησαν αλλά και από την απεικόνιση του εγκεφάλου των ασθενών.

Μάλιστα η επίδραση του ακριβού εικονικού φαρμάκου ελάχιστα διέφερε από εκείνη της λεβοντόπα της πιο αποτελεσματικής και ευρέως χρησιμοποιούμενης μέχρι σήμερα δραστικής ουσίας στη θεραπεία του Πάρκινσον. Η λεβοντόπα δρα αυξάνοντας το επίπεδο ενός ζωτικού νευροδιαβιβαστή της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι όταν κάποια στιγμή οι ασθενείς που συμμετείχαν στο πείραμα έμαθαν την αληθινή φύση της μελέτης έμειναν έκπληκτοι ή αρνούνταν να το πιστέψουν. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι όποιος ασθενής στη νέα μελέτη δήλωσε ότι εξαρχής δεν είχε μεγάλες προσδοκίες από τα (ψευδο)φάρμακα  είτε από τα ακριβά είτε από τα φθην  δεν εμφάνισε σχεδόν καθόλου βελτίωση.

Όλα είναι στο μυαλό μας ακόμα και οι θεραπείες με φάρμακα. Το έλεγαν και οι παλιοί όμως οι επιστήμονες ήρθαν να το αποδείξουν ειδικά στο τομέα των φαρμάκων εκεί όπου γίνεται η μεγάλη διαφωνία για τη ποιότητα των φαρμάκων πραγματικά ή εικονικά. Είναι ένα αποτέλεσμα έρευνας που δείχνει ξεκάθαρα πως λειτουργεί το μυαλό μας και με ποιο τρόπο δίνει εντολές στο σώμα.