fbpx

Να τι πρέπει να προσέξεις αν θέλεις να αλλάξεις την μοτοσικλέτα σου!

Να τι πρέπει να προσέξεις αν θέλεις να αλλάξεις την μοτοσικλέτα σου!

Αν σκέφτεσαι να αλλάξεις τη μοτοσικλέτα σου ο χειμώνας είναι μια καλή ευκαιρία. Όμως όπως γνωρίζεις ήδη η αλλαγή μοτοσικλέτας δεν είναι κάτι εύκολο.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Να τι πρέπει να προσέξεις στην ασφάλιση της μοτοσικλέτας σου

 

Και δεν είναι τόσο εύκολο επειδή η νέα μοτοσικλέτα, όπως και η παλιά σου θα σε «συντροφεύει» για αρκετό καιρό και φυσικά θα πρέπει να είσαι χαρούμενος που την καβαλάς!

Πριν προχωρήσεις στην αλλαγή είναι καλό να προσέξεις ορισμένα σημαντικά  δεδομένα:

 

Να ξεκαθαρίσεις τον λόγο που θέλεις να αλλάξεις μοτοσικλέτα

Αν απλώς την βαρέθηκες, είναι ένας καλός λόγος αλλά σίγουρα δεν είναι ο καθοριστικός για να βιαστείς. Αν πάλι έχουν αλλάξει οι ανάγκες σου, είναι άλλο και επίσης σοβαρό θέμα. Είναι σωστό λοιπόν να προσδιορίσεις τις ανάγκες σου, γράφοντας τες σε ένα χαρτί, κάτι σαν ένα πλάνο, με απώτερο σκοπό να υπάρχει σαφή εικόνα και συμπέρασμα για ποιο ακριβώς σκοπό την χρειάζεσαι και αν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τις ιδιαιτερότητες σου.

Την χρήση για την οποία τη θέλεις την γνωρίζεις αποκλειστικά εσύ και μόνο. Κάποιοι για παράδειγμα χρησιμοποιούν για να πάνε στη δουλειά τους στο κέντρο ένα σκούτερ ενώ έχουν τη μηχανή τους μόνο για τις βόλτες του σαββατοκύριακου. Άλλοι πάλι χρησιμοποιούν σε όλες τις καθημερινές μετακινήσεις τους τη μηχανή τους.

 

Μην επιλέξεις βάσει εμφάνισης και ενθουσιασμού

Σε όλους μας έχει  συμβεί  να εντυπωσιαστούμε από ένα νέο μοντέλο, Μπορεί να εντυπωσιαστούμε ακόμα και από μια μεταχειρισμένη μηχανή  απλώς πιο καινούργια από τη δική μας. Όμως ο εντυπωσιασμός ή ο ενθουσιασμός δεν είναι ασφαλές κριτήριο για να αλλάξεις τη μοτοσικλέτα σου ακόμα και αν η άλλη είναι αυτό που λέμε ευκαιρία!

Επειδή τη νέα σου μοτοσικλέτα θα την έχεις για τρία ή περισσότερα χρόνια πρέπει να αφήσεις έξω την εμφάνιση και τον ενθουσιασμό!

Η τέλεια εμφάνιση με τα πολλά  έξτρα μπορεί να μην σημαίνει τίποτα, μπορεί όμως να κρύβει παγίδες όπως για παράδειγμα ένα όχημα που υπέστη μετατροπές και ενδέχεται να βγάζει πιο συχνά βλάβες και στη τελικά να σου κοστίσει διπλάσια και τριπλάσια τιμή από τα χρήματα που έδωσες!

 

Μη ρωτάς άσχετους

Μπορείς να ρωτήσεις τη κοπελιά σου αν της αρέσει η μηχανή που θέλεις να αγοράσεις αλλά σίγουρα δεν πρέπει να βασιστείς στη γνώμη της. Επίσης μη ρωτάς γενικώς στους γνωστούς ή στα socialτις γνώμες, γιατί σίγουρα θα μπερδευτείς. Κάποιοι θα σου απαντήσουν σωστά, άλλοι όμως όχι. Ζήτα τη γνώμη ειδικού και ο ποιο ειδικός σε αυτή τη περίπτωση είναι ο μηχανικός σου που τον εμπιστεύεσαι!

 

Μείνε στα λεφτά σου η δανείσου αλλά ασφάλισε!

Το να αγοράσεις μια μηχανή με χρηματοδότηση  είναι κάτι το φυσιολογικό. Το να δανειστείς από φίλους για να το κάνεις επειδή δεν θέλεις να χρωστάς σε τράπεζα τότε δεν είναι λογικό επειδή ποτέ δεν γνωρίζεις πως θα εξελιχθεί η οικονομική σου κατάσταση στο μέλλον ακόμα και αν είσαι δημόσιος υπάλληλος.

Όπως και να έχει πάντως αν δανειστείς είτε από τράπεζα, είτε από φίλους πρέπει να ασφαλίσεις τη μηχανή σου για κλοπή για να μην βρεθείς εκτεθειμένος και πληρώνεις για κάτι που δεν έχεις!

 

Σκέψου αν θα πας σε μεγαλύτερα κυβικά

Αν για παράδειγμα έχεις ένα 600αρι και θες να πας σε 1000αρι έτσι για να …πας τότε καλό είναι να το σκεφτείς. Και οι δύο μοτοσικλέτες πάνε μια χαρά ταξίδια, όμως η μεγαλύτερη έχει και περισσότερα έξοδα!

Για να αλλάξεις κλάση μοτοσικλέτας μέτρα πρώτα αν την χρειάζεσαι και αν μπορείς να ανταποκριθείς στα έξοδα!

 

Να την βάλεις σε αγγελία ή να την δώσεις για ανταλλαγή;

Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που όμως έχει εύκολη απάντηση. Για να το απαντήσεις κάνε πρώτα μια έρευνα αγοράς για το πόσο εκτιμάται η μηχανή σου. Αφού έχεις την εκτίμηση μπορείς να βάλεις αγγελία και να ζητάς το λογικό ποσό αξίας που «παίζει» στην αγορά, όμως εδώ έρχεται το πρόβλημα ή  μάλλον τα προβλήματα.

Και ποια είναι αυτά; Οι υποψήφιοι αγοραστές που θα σε παίρνουν τηλέφωνο, θα σε ρωτάνε διάφορα, θα θέλουν να δούνε τη μηχανή ίσως και να την κάνουν βόλτα…. γενικώς θα αγανακτήσεις για να κερδίσεις τι; 200 ή 300 ευρώ διαφορά αν για παράδειγμα η μηχανή  σου κάνει 3000 στην ελεύθερη αγορά; Αυτό είναι περίπου το κέρδος του εμπόρου αν την ανταλλάξεις και το σίγουρο είναι ότι θα γλιτώσεις το πρήξιμο.

 

Καινούργια η μεταχειρισμένη;

Το καινούργιο είναι πάντα καινούργιο, όπως και να το κάνουμε. Μπορεί να έχεις το στρώσιμο αλλά θα είσαι σίγουρος ότι δεν θα υπάρχουν βλάβες και αν υπάρξουν θα είναι μέσα στην εγγύηση.

Βέβαια η καινούργια κοστίζει πολύ περισσότερο από τη μεταχειρισμένη.

Αν επιλέξεις μεταχειρισμένη από χέρι, δεν στο συστήνουμε γιατί παίζεις κορώνα – γράμματα να σου βγει ή να μην σου βγει καλό!

Αν επιλέξεις μεταχειρισμένη προτιμότερο είναι να την αγοράσεις από κατάστημα που όμως σου δίνει γραπτή ενός χρόνου εγγύηση.

Θα πρέπει να προσέξεις την άδεια μήπως πρόκειται για μοτοσικλέτα στην οποία έχουν αλλαχτεί τα χιλιόμετρα