fbpx

Οι ευαίσθητοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν 7 σοβαρά εργασιακά προβλήματα

Οι ευαίσθητοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν 7 σοβαρά εργασιακά προβλήματα

Είναι μια πικρή αλήθεια ότι στον εργασιακό στίβο δεν εκτιμάται ιδιαιτέρως η παρουσία των ανθρώπων που θεωρούνται πιο ευαίσθητοι από τους υπόλοιπους. Παρόλα αυτά, έχει διαπιστωθεί ότι το 15% – 20% του πληθυσμού εμφανίζουν ιδιαίτερες ευαισθησίες, επομένως δεν είναι σπάνιο να είμαστε οι ίδιοι ευαίσθητοι ή να έχουμε έναν ευαίσθητο συνάδελφο.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Να γιατί δεν πρέπει να σε αγχώνουν τα e-mail στη δουλειά

 

Αν ανήκετε στην κατηγορία των ευαίσθητων ανθρώπων, οι πιθανότητες είναι ότι έχετε αντιμετωπίσει κάποιο από τα παρακάτω προβλήματα στην εργασία σας. Εδώ προτείνουμε μάλιστα ορισμένους τρόπους για να τα αντιμετωπίσετε.

Δες ποια είναι αυτά:

 

  1. Κάποιος συνάδελφος φορά πολύ έντονο άρωμα το οποίο σας ενοχλεί, αλλά δεν τολμάτε να το πείτε

Αν είστε ευαίσθητος άνθρωπος, κατά πάσα πιθανότητα αντιλαμβάνεστε και την παραμικρή μυρωδιά. Κάποιες από αυτές ίσως σας είναι ευχάριστες ενώ άλλες μπορεί να σας προκαλούν δυσάρεστη αίσθηση. Δεν χρειάζεται να υποφέρετε σιωπηλά με το φόβο ότι θα σας χαρακτηρίσουν ως ιδιόρρυθμο. Αντί να καταπιέζεστε, μπορείτε να πείτε πολύ ευγενικά: ‘Το άρωμά σου είναι πολύ όμορφο, όμως έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία στις μυρωδιές η οποία μου προκαλεί πονοκεφάλους και με αποσυντονίζει από την εργασία μου. Θα σου ήταν εύκολο να αποφεύγεις να το φοράς στη δουλειά;”. Ένας λογικός άνθρωπος θα καταλάβει απόλυτα το πρόβλημά σας και θα συνεργαστεί για τη χάρη που του ζητήσατε. Σε αντίθετη περίπτωση και αν η συνάδελφος δεν δείχνει πρόθυμη να σας εξυπηρετήσει, μπορείτε να ζητήσετε από τον υπεύθυνό σας να αλλάξετε γραφείο.

 

 

  1. Σας ενοχλούν οι λάμπες φθορίου

Οι λάμπες φθορίου, εκπέμπουν έντονο φως σε θερμές ή ψυχρές αποχρώσεις. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα τρεμοπαίζει το φως τους, κάτι που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία σε μερικούς ανθρώπους. Δυστυχώς, σε αυτή την περίπτωση, δεν θα καταφέρετε να πείσετε τον εργοδότη σας να αλλάξει τις λάμπες στο γραφείο σας καθώς είναι κοστοβόρο, μπορείτε ωστόσο να μετριάσετε την έντασή τους τοποθετώντας ένα κλασικό φωτιστικό πάνω στο γραφείο σας, το οποίο θα υπερισχύσει του φωτός φθορίου από το ταβάνι στα μάτια σας.

 

  1. Σας εξαντλούν οι ιδιορρυθμίες και τα συναισθήματα των συναδέλφων σας όλη την ημέρα

Ένα ευαίσθητο άτομο, συνήθως συγχέεται με όσους έχουν έντονη ενσυναίσθηση και αυτό γιατί εμφανίζουν αρκετές ομοιότητες καθώς έχει παρατηρηθεί ότι συγκεκριμένα εγκεφαλικά κύτταρα βρίσκονται σε υπερδιέργερση με αποτέλεσμα να αντιλαμβάνονται πολύ πιο εύκολα τα συναισθήματα των ανθρώπων που τους περιβάλλουν. Επομένως όσο βρίσκεστε στην εργασία σας είστε εκτεθειμένος σε συναισθήματα, τη διάθεση και το στρες όλων όσων βρίσκονται δίπλα σας με αποτέλεσμα να αισθάνεστε εξαντλημένος όλη την ημέρα. Για να το αντιμετωπίσετε, αφιερώστε λίγο χρόνο ώστε να καθορίσετε μερικές καθημερινές τεχνικές χαλάρωσης και αυτοσυγκέντρωσης, πριν βρεθείτε στην εργασία σας. Μην απαρνηθείτε το αυτό το δώρο της ευαισθησίας που σας έχει δοθεί, αντιθέτως, δώστε προτεραιότητα και έμφαση σε σκέψεις που δυναμώνουν εσάς τους ίδιους ώστε να μην επηρεάζεστε από τις διαθέσεις των άλλων.

 

  1. Σας αγχώνουν υπερβολικά τα deadlines

Όλοι αντιμετωπίζουν στρες όσον αφορά στα deadlines, ωστόσο για τους ευαίσθητους ανθρώπους, οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής σε ένα project ή η ανάθεσή του με όρο παράδοσης συντομότερο από το φυσιολογικό, μπορεί να γίνει ένας πραγματικός εφιάλτης. Δυστυχώς, δεν μπορείτε να ελέγξετε τα deadlines που θα σας αναθέσει ο εργοδότης σας, μπορείτε ωστόσο να του επικοινωνήσετε όλα όσα χρειάζεστε ώστε να γίνει η δουλειά στην ώρα της (όπως για παράδειγμα έναν βοηθό) ή να τον ρωτήσετε τι από όλα όσα σας έχει αναθέσει είναι υψηλής προτεραιότητας ώστε να δώσετε περισσότερη ενέργεια σε αυτό.

 

 

  1. Δεν αναγνωρίζονται τα ταλέντα και οι δεξιότητές σας

Οι ευαίσθητοι άνθρωποι έχουν μια σειρά από πολύ χρήσιμες ικανότητες όπως για παράδειγμα, είναι καλοί ακροατές, γνωρίζουν να θέτουν τις σωστές προτεραιότητες, δίνουν έμφαση στη λεπτομέρεια και είναι πολύ προσεκτικοί για την αποφυγή λαθών. Όμως τις περισσότερες φορές, οι εργοδότες προάγουν τους εργαζομένους με βάση άλλα χαρακτηριστικά τους όπως για παράδειγμα την πυγμή και τις φιλοδοξίες τους. Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσετε αυτό το ζήτημα είναι να υπενθυμίζετε στον εργοδότη σας στις αναφορές κάθε project όλα όσα έχετε κάνει ως ομάδα αλλά και μεμονωμένα εσείς ως άτομο για να το διεκπεραιώσετε, δίνοντάς του ξεκάθαρο μήνυμα για όλα όσα μπορείτε να πετύχετε.

 

  1. Η αρνητική κριτική σας ταράζει παραπάνω

Συνήθως, οι ευαίσθητοι άνθρωποι παίρνουν την αρνητική κριτική (ακόμη κι αν πρόκειται για καθαρά τεχνικό επαγγελματικό ζήτημα), πολύ προσωπικά με αποτέλεσμα να γίνονται δυσλειτουργικοί στην υπόλοιπη εργασία τους, χάνοντας κάθε αίσθημα χαράς και δημιουργικότητας. Για να το αντιμετωπίσετε, προετοιμάστε τον εαυτό σας πριν από κάθε αξιολόγηση της δουλειάς σας από τον εργοδότη σας για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσετε. Μπορείτε να έχετε ετοιμάσει μια μικρή φράση που θα σας βοηθήσει να απαντάτε με ψυχραιμία όπως για παράδειγμα “Κάποιες φορές επειδή λατρεύω τη δουλειά μου, αντιδρώ λιγότερο καλά στην αρνητική κριτική, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν συμφωνώ μαζί σας. Ενημερώστε με για τον τρόπο που μπορώ να βελτιώσω τα σημεία που δεν σας ικανοποίησαν ώστε να γίνω καλύτερη-ος”.

 

  1. Η εργασία σας δεν σας ικανοποιεί

Οι ευαίσθητοι άνθρωποι εργάζονται πρώτα για τη δημιουργικότητα και το νόημα πίσω από τη δουλειά τους και μετά για τον μισθό. Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που η εργασία δεν προσφέρει συναισθηματικά το κάτι παραπάνω που αποζητούν με αποτέλεσμα να μειώνεται ο ενθουσιασμός και η αποδοτικότητά τους. Για να το αντιμετωπίσετε: Αναζητείστε νέες ευθύνες στη δουλειά σας που θα σας χαρίζουν νέες προκλήσεις και συγκινήσεις. Βρείτε ένα νέο χόμπι ώστε να αντισταθμίζετε το στρες και την έλλειψη της δημιουργικότητας στην εργασία σας. Εστιάστε στους “ανθρώπους”. Χτίζοντας ένα καλό εργασιακό κλίμα με τους συναδέλφους σας, η εργασία σας γίνεται πιο ευχάριστη και παραγωγική.